Téved, ha azt hiszi, hogy utálja ezt a 6 színt

A nyári szabadságolás alatt sokan kapnak kedvet a lakás újrafestéséhez, jól tudja ezt az Elledecor.com szerkesztősége is, akik tapasztalt szakemberek segítségével olyan színeket ajánlanak a figyelmünkbe, melyekről első körben talán csak az unalmas és a divatjamúlt jelzők jutnak az eszünkbe. A hajtás után bebizonyítjuk, hogy igenis van értelme újragondolni az olyan alulértékelt árnyalatok használatát, mint a piros vagy fekete! További falfestős gyorstalpalóért érdemes a Pinterestre kattintani, meg fog lepődni, hogy mennyi jó tanáccsal szolgálnak az önjelölt ezermesterek.

1. Barna + bézs, zöld, világoskék, piros

„A barna egy meglepően sajátos szín. Tekinthető férfiasnak és túlságosan hétköznapiasnak is” – mondja az építészeti tanácsadóként ismert Amy Krane, aki szerint hibát követünk el, mikor csak az olyan helyiségeket festjük barnára, mint például a dolgozószoba, a dohányzó vagy könyvtár. „Lágy krémszínekkel enyhíthetjük a barna hatását. Egy megfelelő barna árnyalattal egy igazán hangulatos környezet hozhatunk létre. Bátran kombinálhatjuk Chartreuse zölddel, halványkékkel és pirossal, de használhatjuk a hálószobába is, tényleg kényelmes, meghitt és energikus hatást kelt a pihenésre kialakított térben.” – mondja Krane.

2. Narancssárga + szürke, kék, rózsaszín

„A sárgáért vagy rajonganak vagy nagyon utálják. De hála az olyan márkáknak, mint az Hermés, most éppen a tökéletes luxus jut róla az emberek eszébe” – mondja a designer, Tobi Fairley, aki szerint a citrusárnyalatok élénkítő hatásúak, a sárga például az örök fény, a hatalom kifejezője, míg a világos - vagy aranysárga a hit, a jóság, az intuíció valamint az intellektus színe. „A merész narancssárga túl sok, hogy egy egész szobát beterítsen. Kombináljuk szürkével, kékkel, de a bevállalósabbak akár rózsaszínnel is összeereszthetik” – állítja a szakember.

3. Fehér + krémszín, szürke, királykék, pasztellek

„Igen, a fehér valóban egy szín. Méghozzá egy olyan elegáns szín, ami nemcsak a konyha vagy a fürdő falán mutat jól. Friss, tiszta hatást kelt a hálóban és a nappaliban egyaránt” – állítja Fairley, aki szerint más, fehér, törtfehér és krém árnyalatokkal is érdemes kombinálni, de ne riadjunk vissza a szürke, a királykék illetve a pasztell színektől sem. Bármivel is hozzuk össze a szobát világossá és tágabbá varázsoló fehér színt, abban biztosak lehetünk, hogy az összhatás garantáltan nem lesz unalmas.

4. Piros + fehér, fekete, barna

„A pirosról mindig egy gyönyörű Valentino ruha jut eszembe. Annyira időtlen és klasszikus” – állítja Fairley az árnyalatról amit manapság kissé elhanyagoltak a belsőépítészek és a lakberendezők. Pedig nem kell tartanunk a domináns, egykor még a piros lámpás házakat megjelölő színtől, ami nem csak az étkező vagy a hálószoba falán, de a berendezési tárgyakon és kiegészítőkön is kiválóan mutat. A kilencvenes évek óta alig használatos árnyalatot fehérrel, feketével, barnával és önmagával is párosíthatja a 21. században.

5. Rózsaszín + tengerészkék, sötétzöld

„A rózsaszínt a második világháborút követően a nőiességgel hozták összefüggésbe. A korábbi évszázadokban inkább a piros egyik agresszívabb árnyalatának tartották a férfiak. Napjainkra ez az egész megváltozott. Manapság nem igen látni a lányszobákon kívül, amit nagyon sajnálok, mivel a rózsaszín egy gyönyörű, kifinomult, könnyen variálható szín” – mondja Krane, aki szerint a rózsás árnyalatokat tengerészkékkel és sötétzölddel érdemes párosítani a 21.század első felében.

6. Fekete + zellerzöld, mustársárga, piros, kobaltkék

„A fekete újra divatba jön és meg is van rá az oka. A fekete ugyanis meglehetősen drámai hatást kelt a térben. Ennek tudatában a feketét mégis valami hátborzongató színként kezelik a belsőépítészetben” – összegzi a fekete színről kialakult általános véleményt Krane, aki szerint leginkább az olyan közepes méretű szobákban mutat jól, ami sok természetes fényt kap, de emellett nem árt ellensúlyozni valami fehér vagy halvány színű árnyalattal a szín komorságát. Az elmúlt pár szezonban például különösen trendinek számított zellerzölddel, sápadt mustársárgával, pirossal vagy kobaltkékkel összerakni a klasszikus fekete árnyalatot, ami egyébként akár a ház külső homlokzatán is jól mutathat. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek