Kánikulában ne rohanjon agyatlanul klímát venni!

Split, digit, parapet  - egy csomó légkondícionáló típus létezik, de vajon melyik a legjobb? Mit tud a legdrágább? Miért érdemes vagy nem érdemes légkondit vásárolni? És tényleg betegek leszünk tőle? Kánikulai kisokos klímavásárláson gondolkodóknak.

A split klíma kifejezést nagyon sokan használják, de kevesebben vannak, akik tudják, mit jelent. A split  kifejezés az osztottat takarja, és arra utal, hogy a klíma két részből áll: egy kültéri és egy beltéri egységre osztható, a két egységet pedig csövekkel kötik össze. Előnye, hogy halk, mivel a zaj kívülre kerül, ráadásul a keletkező hő is kint csapódik le. Szinte bárhová felszerelhetőek, és sokféle dizájnnal kaphatóak. A split klímán belül van mono és multi megkülönböztetés is, értelemszerűen a mono kisebb hűtési kapacítással rendelkezik. A multi klíma esetén egy kültéri egységhez több beltéri kapcsolódik, de maximum 4-5 darab, ezeket pedig egymástól függetlenül lehet kezelni. A klímákat el lehet rejteni az állmenyezetbe is akár, de fel lehet szerelni a plafonra vagy az oldalfalra, vagy akár a fal mellett is állhat - ez a parapetes változat. Split klímát már kap 50000 forintért is, az árak nagyságrendileg innen indulnak. Érdemes megnézni, hogy milyen energiabesorolásba tartozik a készülék, illetve, hogy mennyibe kerül hozzá az alkatrész, és azt is, mekkora helységet tud hűteni. 

shutterstock 270470318

Ha még nem lenne elég, léteznek inverteres split klímák is. Ezek kevesebb energiát használnak (akár 35-40 százalékkal!) a fokozatmentes teljesítményszabályozó miatt, mely mindig úgy szabályozza a hűtést, hogy a megfelelő hőfokot érje el. A klasszikus klíma pedig hűt, majd kikapcsol, aztán pedig ismét hűt, amellyel több energiát használ fel - írja a klímaszereléssel is foglalkozó Aerociklon Kft. az oldalán. Ezen típusú klímák ára 130.000 forintnál kezdődik, és határ a csillagos ég.

Az ablak klímák nevükhöz méltóan általában az ablakokban helyezkednek el. Jó példa volt erre a nemrég lebontott volt Ipari Minisztérium épülete, ahonnan a légkondikból csöpögő víz pottyant a fejünkre, ha nem figyeltünk. Hátránya a nagyobb zaj, a kisebb hatékonyság, és hogy a beépítés kissé bonyolult, de persze nem megoldhatatlan. Az ablakklímák ára 70-80000 forintnál kezdődik.

shutterstock 48701977

A mobil klímák olyanok mint R2D2 csak nem rohangálnak csipogva ide-oda. A vásárlás után azonnal beüzemelhetőek, a klímához csak áram kell. A géphez csatlakozó flexibilis csövet ki kell vezetni a szabadba, ezen keresztül távozik a kondenzációs hő; keletkező vizet pedig egy kis tartályban fogjuk fel, amit időnként ki kell önteni. Értelemszerűen a hatásfoka ennek a legkisebb, viszont az ára alacsonyabb, mint a többi klímának. A mobilklímák 70.000 forinttól kaphatóak. 

shutterstock 224809225

Karbantartás, szerelés

A klíma, mint minden gép, időnként karbantartásra szorul. Akárcsak a kocsinál, itt is kell tisztítani, a gázt esetleg feltölteni, és ellenőrizni, hogy minden jól működjön. Erre azért van szükség, mert a sötét, nedves környezetben pillanatok alatt minden tele lesz bacikkal és gombákkal, és lecsaphat ránk a légiósbetegségnek is nevezett legionella, mely A tipusú tüdőgyulladást okozhat. A cégek általában 10-15000 forintért végzik el ezt a munkát, és évente legalább kétszer javasolják egy nagy teljesítményű klíma esetén. A beszerelés sem olcsó mulatság, 30000 forint körül érdemes vele kalkulálni. Ami lényeges: a legtöbb gyártó is csak szakszerű beépítés esetén ad garanciát, ami egyes esetekben ráadásul csak 2-3 év. Érdemes tehát azt is megnézni, hogy a választott készülékre milyen feltételekkel és hány év a garanciát vállal a gyártó.

Oszd meg másokkal is!
Mustra