Zárható ajtó nélkül is hangszigetelt telefonfülkét minden irodába!

Nyitott, közös légterű irodában dolgozók bizonyára pontosan tudják, mennyire zavaró az, amikor percenként más ember telefonbeszélgetését kell végighallgatni. Arról nem is beszélve, mikor egy fontos hívást kellene lebonyolítani, de nem talál hozzá egy nyugodt helyet. Bizsók Vajk és csapata pontosan erre talált ki megoldást egy formatervezett telefonfülkével, ami nem attól különleges, hogy hangszigetelt, hanem attól, hogy ezt formájával éri el, nem pedig egy magunkra csukható ajtóval.

Bizsók Vajk  hangsugárzókat tervez és gyárt, belsőépítészekkel együtt tervezik meg egy-egy tér ideális akusztikáját és audio megoldásait. Munkája során találkozott azzal a problémával, hogy a dolgozókat nagyon kizökkenti mások telefonálása, sőt néhányan amiatt halogatnak fontos hívásokat, mert nem találnak megfelelő helyet a telefonáláshoz. Csapatával fejlesztették ki a Silent-booth nevű irodai telefonfülkét, ami teljesen egyedi megoldásai miatt gyakorlatilag bármilyen irodában megállja a helyét. 

"A megfelelő akusztikai környezetben megnő a dolgozók hatékonysága, kevésbé fáradnak el a nap végére és nem zökkennek ki a munkából. A fülke egy ilyen munkahely alapvető eleme lesz" - mondta Bizsók, aki nem csak irodákban, de akár szórakozóhelyen, vagy plázákban is el tudja képzelni a néma telefonfülkét. Egy szoftverfejlesztő cég már letesztelte, a visszajelzések szerint elégedettek voltak vele, bár nehéz volt megszokni, hogy a fülke úgy hangszigetelt, hogy közben nincs is magunkra csukható ajtaja. Volt, aki nagyobb ablakot képzelt el rá, volt aki kisebbet és volt, aki más formát. A telefonfülke teljesen egyénre (vagyis vállalatra) szabható: a falait lehet márkázni, így akár hirdetési felületként is funkcionálhat, de egyedi designt, grafikát és színeket is kaphat. Bentre kerülhet lehajtható asztalka laptopnak, vagy éppen babzsák, fenéktámasz, a fények is egyedi színben és intenzitásban kérhetőek, sőt arra is van lehetőség, hogy hálózati csatlakozót építsenek bele, így közben lehet tölteni a telefont vagy a laptopot. A fülkéket egyébként Magyarországon tervezik és gyártják a megrendelők igénye szerint, a szokásos irodabútor árak alatti összegért. 

Tóth Bátor leendő környezeti kommunikátor elmondta, hogy a munka közben a legtöbb stresszt a beszédből eredő zaj okozza, és a teljesítményt is rontja. "Fontos, hogy a dolgozók meg tudják őrizni a munkahelyen is a privát szférájukat" - mondta Tóth, aki a elemezte a tesztelő cég visszajelzéseit is. "Olyan szintű akusztikai csillapítást ér el a fülke, hogy a tesztelők úgy érezték, mintha egy zajos helyről hirtelen egy tó közepére csöppennének, ehhez nem mindenki van hozzászokva" - mesélte Tóth, aki szerint az is idő, amíg az emberek hozzászoknak, hogy nyugodtan beszélhetnek egy ilyen helyen, a környezetük nem fogja hallani, amit mondanak. Valóban furcsa élmény elsőre, hogy a speciálisan kialakított fülkébe belépve még mindent hall az ember, egy lépéssel odébb pedig nyugodtan beszélhet, a kintiek nem hallanak belőle semmit. 

A visszajelzések alapján a tervezők olyan, valóban hangszigetelt tárgyalókban is gondolkoznak, amik szakítani tudnak a klasszikus "üvegkalitka" megjelenéssel és kevesebb helyet is foglalnak. Bizsók Vajk arról is beszélt, hogy fontos lenne, hogy az irodák kialakításánál az akusztikára is figyeljenek, és ne csak ott ahol a munka folyik: hisz egy hangos konyha, vagy egy visszhangzó mellékhelyiség is frusztrálhatja a dolgozókat. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek