Így mutat a beton az otthonunkban

A kilencvenes években felkapott vörös téglafalat a nyers, ipari hangulatot árasztó szürke beton váltotta fel a XXI. században, aminek köszönhetően számos látványos és innovatív betonból készült bútor és egyéb lakberendezési cikk készült az elmúlt időszakban. Összeállításunkban megnézheti, hogy milyen módon építheti be otthonába a városias érzést keltő, sokoldalú anyagot a konyhától a fürdőszobáig!

A Melbourne-ben és Sydney-ben székelő Rob Mills Architects egy tengerparti házat rendezett be beton bútorokkal. A tervezéskor a monokróm színpalettán mozogtak, a hideg anyagot pedig egy kis fával kombinálták. A nyaraló esetében különösen szerettük a paddal kiegészített kandallófalat. Hasonlóképpen gondolkodott tengerparti házának tervezésekor az új-zélandi építész, Amanda Yates is, akinek lejtős betonfalát a korai maori építészeti struktúrák ihlették - írja a Design Milk.

Természetesen a konyhában és a fürdőszobában is befészkelte magát a beton. Az egyik kedvencünk az a dupla, szuperszéles mosogató, amit Solenne de La Fouchardiere tervezett egy londoni loftlakásba a brit Ochre megbízásából, valamint az a kissé rusztikus stílusú csiszolt beton konyhasziget, amivel a Maison Cote du Sud hívta fel magára a szakma figyelmét. Randy Weinstein egy kaliforniai ipari konyhát gondolt újra, a fehér csempéhez fekete fugát használt, a teret pedig traktorülésekkel, rozsdamentes acél felületekkel és csiszolt beton padlóval tette időtlenné. Weinsteinhez hasonlóan a Srí Lanka-i építész, Geoffrey Bawa is csiszolt betonnal kísérletezett konyhájának megtervezésekor.

Betonban gondolkodott az Ogrydziak Prillinger Architects is, mikor átalakított egy 1974-ben épült, több száz négyzetméteres kaliforniai villát, aminek végeredményét talán a rendkívüli szóval lehetne a legjobban jellemezni. A tervezők szerint a rideg külső ellenére a ház tökéletes arra, hogy nyugodt családi életet éljünk benne. Hasonlóképpen egy hűvös, nyers, de mindenképpen stílusos belső dizájnt álmodott meg az AFGH Architects is, mikor beton elemekkel dobta fel egy berlini apartman belső terét. A Petkau Architects pedig egy vancouveri családi házat gondolt újra betonoszlopokkal, amin különösen jól mutat a ház medencéjének fényjátéka.

Természetesen nemcsak szürke tónusú konyhák, nappalik és fürdőszobák készülnek betonból, hanem olyan kisebb kiegészítők is, mint a lámpák, székek vagy asztalok. A strapabíró anyagban számos dizájner látott fantáziát az elmúlt években, minimalista világító testeket dobott piacra az olasz Foscarini, akiknek Paolo Lucidi és Luca Pevere tervezett egy beton lámpa kollekciót Aplomb néven. Benjamin Hubert egy bárhova letehető és fellógatható, vékony falú beton lámpa gyűjteménnyel rukkolt elő, a Heavy néven futó lámpákért átlagosan 260 fontot (kb.110.629 forint) kérnek, de az olasz termékek is hasonló, 225 fontos áron (kb. 100 ezer forint) mozognak a piacon.

Ezzel szemben a német dizájner, Tim Mackerodt szálerősítésű betonból készíti kézzel hajtogatott, rugalmas formáit, amik Falt néven futnak a kiállításokon és vásárokon. Az ipari formatervezőként ismert Florian Schmidtet nem riasztotta vissza az anyag sűrűsége és keménysége sem, így semmi kivetnivalót nem látott abban, hogy egy betonszékeket készítsen. A vászonnal bevont, beltéri és kültéri használatra is alkalmas kiegészítők darabjáért 690 eurót (kb. 212 ezer forint) kérnek.

Nézze meg a galériában, hogy kis fantáziával hányféleképpen használhatjuk a betont otthonunkban!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek