Bécsben meleg párok engedik át a zebrán

Arról már írtunk, hogy a bécsi Life Ballt idén milyen gyönyörű Klimt-parafrázis fotókkal promózzák, viszont most egy újabb, hasonlóan menő lépésről számolhatunk be: a már említett esemény, illetve az Eurovíziós Dalfesztivál és a Szivárványarádé alkalmából június végéig az egyszemélyes kis gyalogos figurája helyett azonos nemű párok is láthatóak majd a közlekedési lámpákon az osztrák fővárosban – tudtuk meg Bécs Város Képviseleti Irodájától.

A különleges lámpákkal 49 kereszteződésben (120 védett útvonalon) találkozhat, és több céljuk is van: egyrészt a toleranciát és a nyitottságot szeretnék hirdetni, valamint nagyobb figyelemre kívánják ösztönözni a gyalogosokat. Két zöld nőalak vigyázó szemei alatt lehet átkelni például az Universitätsringen a Schottentor magasságában (ezt láthatja képünkön is), de hamarosan Bécs-szerte találkozhat majd a szabad áthaladást jelző párokkal.

Jelzolampa Foto Compress Brkic
Verena Brkic / ComPRess

Érdekesség: a projektet tudományos kutatás is kíséri - azt vizsgálják ugyanis, hogy a rendhagyó motívumokkal növelhető-e a közlekedésbiztonság. Az új jelzések telepítése előtt megszámolták, hányan mennek át a tilos jelzés ellenére az úttesten, majd felmérik, hogy változtattak-e valamit a gyalogosok magatartásán a motívumpárok. Kíváncsiak vagyunk!

Ha kíváncsi a többi jelre is, ide kattintson!

Máshol is láttunk már ilyet

Svédország hatodik legnagyobb városában, a Stockholmtól alig több, mint 100 km-re nyugatra fekvő Västeråsban állandó ilyen fícsört tartalmaz az egyik híd. A híd korlátját stilizált emberi figurák díszítik, általában párban.

Nem túl feltűnő, de ha az ember odafigyel, észreveszi, hogy van egy leszbikus pár és egy melegpár is a hídkorlátban – ez utóbbi látható a fotón.

Külön érdekesség, hogy a jelek szerint a helyiek eléggé szeretik ezt a hidat, a figurákat ugyanis horgolt ruhákba öltözteti időnként egy ismeretlen.

Hogy az egésznek van-e valami olyan konkrét üzenete, mint a bécsi jelzőlámpáknak, azt nem tudjuk, mindenesetre szimpatikus lehet, hogy egyáltalán nincsenek kiemelve az egynemű párok, egyszerűen csak ott vannak a többi szerelmes között.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek