Az erkély is lehet apró kert!

Ha önnek is nagy álma, hogy az erkélye vetekedjen egy kerttel, akkor tudja, hogy a feladat nem egyszerű - de szerencsére nem is lehetetlen. Ahhoz azonban, hogy az eredmény valóban szép és természetközeli hatású legyen, nem elég csak a növényeket ügyesen megválasztani. 

Burkolatok

A kert – már ha pihenő, vagy díszkertről van szó – nem betonpadlós, ellenben a legtöbb erkéllyel. Első lépésben tehát a burkolatot érdemes megváltoztatnia. Ezt megteheti több módon is, akár a beton festésével, bár ez egy kissé körülményes, és akkor már miért ne próbákozna izgalmasabb megoldásokkal? Ha például füvet szeretne az erkélyére, az megoldható! A valódi gyepszőnyeg is elvan az erkélyen, ám a karbantartása nagyon nehézkes, így nem igazán éri meg. A műfű azonban jó választás lehet, azzal viszont érdemesebb nem a legolcsóbb kivitelt választania, mert az messziről sem hasonlít a valódira, cserébe legalább nagyon lehangoló látványt nyújt.

shutterstock 262098734

A másik természetközeli megoldás a fa burkolat. Ezt ma már klikkes rendszerrel letehető darabokból is megoldhatja, de dönthet a szakember segítsége mellett is. Lehet, hogy ez a megoldás sem éppen olcsó, ám a magasabb árért cserébe viszont tartós, nagyon szép, és a lakás értékét is nagyban növeli.

Növények

Ahhoz, hogy a hangulat meglegyen, érdemes a növényzettel a lehető legjobban elrejteni az erkély széleit, a falakat, és akár a szomszédokat is. Persze, ezen a téren aránylag behatároltak a lehetőségek, hiszen csak olyan fajtákat használhatunk, amik jól megvannak a cserepekben is. A kellő hatás eléréséhez nagyobb, közepes és kisebb növényeket is szerezzen be, hogy a takarás jobb legyen, és a kert illúziója is határozottabban érvényesüljön.

Pályázzon erkélyszépítésre!

Nincs kedve, ideje, pénze átalakítani az erkélyt? Kattintson, és induljon el pályázatunkon, ahol erkélyszépítést nyerhet! 

„Magasra nőnek és népszerűek az örökzöldek, mint például a babér (Prunus laurocerasus), a tujafélék, hamisciprusok (Chamaecyparis lawsoniana), bórókafélék (Juniperus), hiszen télen-nyáron ellátják feladatukat. Persze, nem kell leragadni a zöld színnél, nyugodtan gondolkodhatunk még a színes/tarka levelű növényekben is: zöld-fehér-sárga kecskerágókban (Euonymus), Aucuba, stb.), a vörös levelű japán juharokban (Acer palmatum) és vörös levelű mogyoróban (Corylus avellana) is.

Feldobhatjuk a helyet látványosan virágzó fajtákkal, ezen a téren a liliomfa (Magnolia lilliflora), a tulipánfa (Magnolia grandilfora) vagy a mediterrán papírvirág (Bougainvillea) és a híres leánder lehet a befutó - de jó, ha tudja, hogy az utóbbiakról télen külön gondoskodnia kell. A növényfala lehet homogén, azaz egy adott fajtából álló, illetve heterogén összeállítású is. Utóbbi mostanában népszerű, eklektikusságán túl azért is, mert 4-5 fajtából mindig lesz 3-4, ami kifejezetten jól érzi majd magát, szépen növekszik.

A fajtaválasztás első szűrője a hely, ezen belül is a természetes fény mennyisége. Nem süt oda a nap? Odasüt, de csak délelőtt/délután? Esetleg reggeltől estig odasüt? Ezen az adottságon nehezen változtathatunk, viszont az öntözés még a dézsák esetében is megoldható automata/félautomata módon. A növényeinket így akár napokra is egyedül hagyhatjuk otthon. A nagy növényeknek a nagy térfogatú cserepekre az előbb említett locsoláson túl (a több föld több vizet, hosszabban tart meg) a stabilitásuk miatt is szükségük van. Egyes teraszokon az erős szél ugyanis komoly károkat képes okozni, ha a 2-3 méter magas növényeket feldöntögeti. A növénytartónk inkább legyen cilinder alakú, mint alul elvékonyodó forma, ami könnyebben billen, és legyen hozzá alátét is, ez ugyanis a vizet felfogja, tárolja.

shutterstock 129013217

"Aki a kisebbekkel is beéri, az válasszon lassan növekedő puszpángot (Buxus), tiszafát (Taxus), törpe fenyőt (Pinus mugo) az örökzöldek közül. A virágzók között hortenziák, rhodondendronok, azáleák és a tölcsér jázmin (Dipladenia Sundaville) azok, akiknek a növekedési erélye kordában tartható" – mondja Boross Dávid, az Oázis kertészet munkatársa.

Ha a nagyobb növények között nem találta meg azokat a darabokat, amikkel el tudja képzelni az erkélyét, állványokkal is emelhet az egyes darabok magasságán. Így akár közepes és kis növények kavalkádjával is megteremtheti a kerti hangulatot.

Kiegészítők

Hogy az illúzió teljesebb legyen, nyugodtan használhat olyan kiegészítőket, amik jellemzően kertekben jelennek meg. Ilyenek például a kandeláberek, melyek azonban ugyanúgy használhatóak az erkélyen is, bár érdemes a kisebb kiviteleket keresni belőlük.

A csobogók is ebbe a körbe tartoznak. A működtetésük nem jár magas költségekkel, és nem is kell egész nap menniük. A víz hangja azonban nyugtató, és segít ellazulni egy nehéz hétköznap után.

A kerti bútorok esetében az erkély kicsit nagyobb szabadságot ad. A kertben ugyanis szinte minden természeti erőnek ki van téve a bútor, így nem mindegy, milyen anyagból készül. Az erkélyek egy jó része ezzel ellentétben fedett, így például a kezeletlen bambusz bútorok is sokkal tovább szépek maradnak. Ráadásul a kitett párnák, függönyök és akár szőnyegek folyamatosan is kint maradhatnak, még abban az esetben is, ha nem vízállóak, hiszen itt kisebb az esélye annak, hogy megáznak.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra