Ezeket vegye figyelembe, ha kerti utat készít

A kert egyik ékessége a kis, kanyargós út, amit kialakítani nem is olyan egyszerű. Hiszen több lehetőség közül is választhat, amiknek más az ára, más a kinézete, és persze a fenntartásuk is nagyban eltér egymástól.

Miért is jó a kerti út?

Azon túl, hogy kellemes látványt nyújt, nagyítani tudja vele a teret, és persze nem utolsó sorban elérheti azt is, hogy a kertben, a sokat használt ösvényeken ne kopjon ki a fű, és változzon dagonyás, gyomos sártengerré ez a rész. Akkor is nagy hasznát veszi majd a kerti utaknak, ha egy – egy party alkalmával olyan cipőben kell a kertbe valamiért bemennie, aminek nagyobb a sarka, hiszen így majd nem süllyed bele a földbe.

95917425
Werner Van Steen

A szilárd a szórt és a lépőköves

A kertben 3 típusú utat alakíthatunk ki. Ezek a szilárdak, a szórtak, illetve az olyanok, melyek tulajdonképpen csak egymás után lépéstávolságra rakott kövekből állnak.

„ A szilárd kerti utakat készítheti betonból, térkőből, járólapból, de akár téglából is. Az első megoldás tartós, olcsóbb, de nem igazán szép. A térkő lerakása szakembert igényel, és egy kicsit bonyolultabb, valamint szegélyt is kell hozzá készíteni, ami igaz a járólapok, és a tégla esetében is. Ez utóbbival hangsúlyos, rusztikus hatást érhetünk el.

A szórt utak készülhetnek fenyőkéregből, gyöngykavicsból, kulékavicsból, illetve kőzúzalékból. A kő minőségétől függően ezek olcsóbb megoldást nyújtanak a szilár utaknál, ám itt minden esetben szükségünk lesz szegélyre, hogy a kész út ne csússzon szét valamint tény, hogy jobban felgyomosodhat.

A lépőkövekkel megoldott kerti utak a legegyszerűbbek, hiszen nem kell hozzájuk más, csupán olyan, nagyobb kőlapok, melyek felülete sima, és időtálló. Ezek lehetnek betonlapok, járólapok, de akár fa hatású, vagy fa tipegők is” – mondja Ónozó Krisztián, az Evergreengarden.hu kertészmérnöke.

114378619
Zach Miloff / Europress / Getty

Vonalvezetés

A kerti utak esetében nem csak a funkció a fontos, hiszen egy szépen megkomponált területen haladnak keresztül, ahol nagy hangsúly van a harmónián. Ennek megfelelően, amikor az utat készíti, mindenképpen vegye figyelembe a kert adottságait, a növények és a tereptárgyak elrendezését, és ez alapján döntse el, hogy egyenes, vagy ívelt vonalakkal dolgozik.

„ A kerti utak fontos elemei is a kertnek, ezért törekedni kell arra, hogy minél jobban illeszkedjenek annak kialakításához. Egy alapvetően szögletes kertben jobban mutathat egy egyenes út, míg egy buja, angolkertben egy ívelt sétány sokkal látványosabb lehet. Ez persze nincs kőbe vésve, nyugodtan az elképzelései szerint alakíthatja az utat. Ami azonban tény, hogy éles kiszögellésekkel nem szokták a kerti utakat kialakítani.” – mondja a szakember.

174123775
Mel Curtis / Europress / Getty

Karbantartás

Amikor a kerti utat tervezi, azt is vegye figyelembe, hogy fenntartani mennyire lesz egyszerű az elkészült művet. Hiszen a kertbe pihenni, kikapcsolódni szeretne kimenni, nem pedig azért, hogy örökösen a gyomokat szedegesse ki a kerti sétány kövei közül.

A szilárd burkolatú utak ebből a szempontból előnyösebbek, mint a szórtak. A lerakott alapozóréteg, valamint a kövek kiterjedése lényegesen kisebbé teszi azt a területet, ahol a gyom megjelenhet. Ez viszont nem jelenti azt, hogy ne bújnának ki a nem kívánt növények a réseken, amiket ha elhanyagol, akkor nagyon csúnya látványt fog nyújtani. A beton utak esetében ez a veszély nem áll fenn, ám ha mégis a térkő, vagy a járólapok mellett dönt, akkor 3-4 havonta mindenképpen szánnia kell egy rövid időt arra, hogy kihúzogassa a gazokat.

A szórt utak esetében azzal védekezhet a gazosodás ellen, ha geo textilt fektet a kavics, vagy fenyőréteg alá. Ez egy darabig megakadályozza, hogy az utat felverje a gyom, de nem véglegesen. Néhány éven belül a természet szép lassan visszaveszi az elhódított területet szél által belekerül az apró szemű homok, később a gyommag ami ebben a porban ki is tud kelni, ráadásul néhány év alatt összeáll a homok és a bekerült por, ahol már megtelepszik a gyom, ami ellen vagy folyamatos húzkodással, vagy pedig gyomirtóval tud védekezni.

A legegyszerűbb megoldást – vagyis a lépőköveket – fenntartani is a legegyszerűbb. Hiszen itt a fűbe teszi le a tömör köveket. Ezek között nem nő ki a gyom, és ha megfelelően mélyre helyezi őket, akkor egyszerűen átgördül rajtuk a fűnyíró, semmi különösebb ápolást nem igényelve a továbbiakban.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra