Magyar versenyző az egyik a legmenőbb réz-újrahasznosító Európában!

Az Európai Rézintézet első ízben írt ki réz újrahasznosítási versenyt, melyben március elején hirdettek eredményt – a megmérettetés pedig meglepő magyar sikert hozott, a közönségdíjat ugyanis Belső Péter nyerte el a gázlámpából ázalakított íróasztali lámpájával. A réz újrahasznosítási verseny célja az volt, hogy felhívják a figyelmet arra: a réz 100 százalékban, akár többször is újrahasznosítható anyag, ezért sosem lenne szabad eldobni, hanem mindig újra fel kéne dolgozni, áll a sajtóközleményben.

Ennek fényében olyan használati dolgokat kértek a versenyen indulóktól, amiben a régi réztárgyakat alakítanak át szinte bármivé. A versenyen harminchárman indultak, a befutott pályaművek között voltak lámpák, fogasok, órák, gyertyatartók és megannyi érdekes holmi. A zsűri értékelte a kreativitást, figyelte az eredti réz minőségét, és azt hogy a további felhasznált anyag, mennyire alkalmazkodik az újrahasznosítás elveihez.  

A zsűri első helyen egy serpenyőből készített asztalkát díjazott, a második helyet egy tepsiből lett óra kaparintotta meg, a harmadik pedig egy vegyesen bronz és vas kütyükből készített menő lámpa lett.

A közönségdíjat egy magyar versenyző szerezte meg: Belső Péter egy benzinlámpából átalakított íróasztali lámpát készített. A civilben a pénzügyi szektorban dolgozó férfi valójában először megvásárolta a régi benzinlámpát a bolhapiacon, felújította, bekábelezte, csinált belőle egy íróasztali lámpát, és csak utána talált rá a versenyre. Viszont, ha már volt egy ilyen tárgya, be is nevezte a rá, mert amúgy sem áll távol tőle az újrahasznosítás. A közönségszavazáson aztán alkotása kétszer annyi szavazatot kapott, mint az összes többi induló együttvéve.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek