Csak a spórolás miatt figyelünk oda a zöld életmódra

Az Ikea arra volt kiváncsi, hogy hogyan viszonyulnak a magyarok a fenntarthatósághoz és a  környezetvédelemhez, ezért készített egy felmérést a témában, sőt egy tesztet is készítettek.

 A jó hír, hogy a magyarok  98%-a aktívan érdeklődik a fenntartható és költséghatékony otthoni megoldások iránt, de 22 százalékot elsősorban a megtakarítási szándék vezérli. Sokan pazarolnak viszont, aminek az egyik oka az elavult háztartási gépek magas száma. 

Létezik 20 százaléknyi magyar, akik hetente legalább egyszer a nem megfelelő tárolás miatt hajít ki egy csomó élelmiszert. De legalább igyekszünk tudatosak lenni, a háztartások harmada tervezi a háztartási hulladék mennyiségének csökkentését.

etelpazarlas
IKEA Magyarország

Jó hír viszont, hogy a háztartások harmada tervezi, hogy csökkenti a háztartási hulladék mennyiségét, és a megkérdezettek 60%-a megfogadta azt is, hogy a jövőben csökkenti az áramfogyasztását.  

 Meglepő, de az öt százalékunk még mindig hagyományos izzókat is használ, és van 5 százalék, aki annyira ragaszkodik a hagyományos izzókhoz, hogy csak ezeket használja. Pedig a LED-es izzókkal éves szinten akár több tízezer forinttal is csökkenteni lehet a villanyszámlánkat.

hagyomanyos izzo
IKEA Magyarország

Főzés

74 százalékunk még mindig főzőlapot használ, 11 százalék elektromos főzőlapot, a legtakarékosabbnak tartott indukciós főzőlapot csak a háztartásuk 4%-ában találunk. Az indukciós főzőlap ugyanis 40%-kal kevesebb áramot fogyaszt, és 60%-kal gyorsabb az üvegkerámia-lapos főzőlapoknál, amelyen a magyar konyhák 10%-ában főznek. Cserébe viszont sokkal drágább.

Mosogatás

Tudta, hogy egy mosogatással 120 liter vizet is elpazarolhat? Erre jó megoldás, ha nem folyóvízben mosogat, illetve költségesebb,de még jobb megoldás a mosogatógép, amivel nem csak vizet spórol, hanem egy csomó időt is.

hulladek
IKEA Magyarország

Szelektívben jók vagyunk

A magyarok 81%-a szelektíven gyűjti a hulladékot. A megkérdezettek majdnem fele saját módszerrel gyűjti szelektíven a hulladékot, ami legtöbbször azt jelenti, hogy erre a célra egyszerre több műanyag- vagy papírtáskát használ. A háztartások mindössze 13%-a használ modern, szelektív hulladékgyűjtő rendszert.

Étel a kukában

Egészen megdöbbentően sok élelmiszert dobnak ki az emberek, főleg a 20-40 év közötti korosztály és – meglepő módon – a gyerekes családok a legpazarolóbbak ebből a szempontból, míg az idősebb korosztály jóval takarékosabb.

Ugyanakkor 91 százalékunk annyira tudatos, hogy megfelelő helyen és körülmények közt tartja a hűtőben az ételeket.

PE419302
Per Liedberg / IKEA Magyarország

Számok, számok, számok

  •   A magyarok negyede dobott ki élelmiszert karácsonykor
  •  A hazai háztartások több mint harmada összegyűjti a csapból elfolyó hideg vizet, miközben arra vár, hogy kellő hőfokra melegedjen fel a csapvíz.
  • A lakásban élők mindössze 17%-a ültet fűszernövényeket a balkonon.
  •  A magyarok 80%-a a következő karácsonyra is gondolt az ajándékozáskor, és elrakta az ajándékok csomagolópapírjait jövőre.
  •  A magyar háztartások 64%-a használ tölthető elemeket.
PE261435
IKEA Magyarország

Így lehet spórolni

Energiamentesen nem fogunk tudni élni, hacsak nem egy passzív ház előnyeit élvezzük, de azért jó pár lehetőség akad a spórolásra.

Az egyik például az, ha specifikus fényeket használunk, azaz a megfelelő feladatra a megfelelő fényforrást vesszük elő. Azaz, használunk egy általános fényforrást, emellett feladatvilágítást, plusz igény szerint hangulatvilágítást. 

PE272775
IKEA Magyarország

Ráadásul amennyiben LED-es világítást választunk, akkor jó esetben akár 20 évig is világítani fog a körte, ami nem utolsó szempont. Ha bővebben elmélyedne a témában, akkor olvassa el az Index cikkét, mire érdemes figyelni a vásárlásnál.

A svédek nem szeretnek feleslegesen a fűteni, ezért inkább betakaróznak, és erre biztatnak mindenkit. Így bőven elég a 20 fok napközben, ha este pedig 18-ra tekerjük le a fűtést, akkor máris nyugodtabban alszunk, és egy csomó pénzt is spórolunk.

PH120485 (1)
Monika Lundholm / IKEA Magyarország

A takarózás mellett pedig lehet rongyszőnyegezni is, ugyanis ha a lábunknak melegérzete van, az jó hatással van ránk is. A rongyszőnyeg ráadásul könnyen mosható, és extra tőrödést sem igényel.

Egyszerű megoldás a függönyök használata. Télen az ablakokon keresztül nagyon sok hő távozik, ezért ha az ablak elé vastagabb függönyöket teszünk, akkor a meleg nem távozik az ablakon át. Arra érdemes figyelni, hogyha radiátor van az ablak alatt, azt ne takarjuk el, mert akkor a meleg levegő az ablak felé távozik - ami nem túl praktikus.

PE419199
Bo Persson / IKEA Magyarország

A konyhában is lehet spórolni, nem is keveset. Ha nincs pénzünk indukciós főzőlapra -bár szerencsére az utóbbi években csökkent az áruk, bár még mindig nem olcsók - akkor is érdemes mindenre fedőt tenni, melynek hatására sokkal előbb melegszik fel az étel.

Jó megoldás a főzőbetét, melyből többet is lehet tenni egy lábosba, így egyszerre lehet főzni a tésztát, a zöldséget vagy ami még eszünkbe jut.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra