"Az a jó ügyfél, aki határozottan tudja, hogy nem ért hozzá"

Mit tud a lakberendező és mit a belsőépítész? Milyen együtt dolgozni a gazdagokkal? Elérhető ez az átlagember számára is? Erről beszélgettünk  Tátrai Erika és Eőry Szilvia lakberendezővel, a La Tenda Home tulajdonosaival.

Kezdjük azzal, hogy ti rögtön azt mondtátok, lakberendezők vagytok. Mi a különbség a munkátokban a belsőépítészhez képest?

Ma már elég kevés, mert összefolynak a munkák, és sok területen át is vették a lakberendezők a belsőépítészek munkáját. Nem lehet teljesen különválasztani a két szakmát, a belsőépítész enteriőröket, épületen belüli beépített bútorokat válaszfalakat tervezhet, de ezt csinálhatja egy lakberendező is. Tehát minden olyan munkát, amely nem engedélyköteles, megcsinálhat a lakberendező is. Ha valami különbség van, az talán az, hogy a belsőépítészek több mérnöki tudással rendelkeznek, mi viszont (általában) jobb ízléssel, finomabb részletkidolgozással. Amit ők esetleg nem vesznek figyelembe, az utolsó részleteket, mi azt is megtervezzük, mindent, ami egy enteriőrben előfordulhat.

Értelmetlen a megkülönböztetés, az angol elnevezés, az "enterieur designer" sokkal kifejezőbb: mindketten dizájnerek vagyunk (bár ezt ők kikérik maguknak). Ők inkább az épületekhez tapadnak, mi pedig a tér közepén is tudunk mit kezdeni.Egy csomó olyan belső dolog van amit a mi szempontjainkból esetleg nem gondolnak át, mondjuk olyan ablakot terveznek, ahová nem lehet utána függönyt tenni.

Talán úgy lehet megkülönböztetni egy belsőépítész és egy lakberendező által tervezett lakást, hogy az előbbi esetén fizikai képtelenség a fal mellé bútort tenni, mert ő beépítette. Valamiért minden felületet be akar építeni, mi viszont szeretünk mobil bútorokat használni. Ha eladja a lakást, elviheti azt, mert szerintem mindenki legalább háromszor költözik, és ha csak belsőépítésszel dolgoztatott, előfordulhat, hogy mindent ott kell hagynia, mert be van építve. Mi meg azt mondjuk, hogy mindent elvihetsz, mert minden mobilizálható. Jobban járnak ma egy lakberendezővel, mert messzebb tud gondolkodni, mint egy építész. Gyakran látható, hogy elkészül valami, nagyon dizájnos, de nem érzed benne jól magad. Nincs benne azt a valami, amitől harmonikus lesz. Mi stílusos otthonokat és stílusos helyeket teremtünk, akár egy fogászaton is.

Egy fogászaton hogyan lehet hangulatot teremteni?

Olyan egy jól megtervezett fogászat, hogy a beteg örömmel jár oda, és szívesen megy vissza. A Madenta fogászati rendelő a Madách téren például ilyen. A váróban lehet lazábbra venni a dolgokat, a rendelőn belül pedig vannak bizonyos szakmai követelmények, de ott is lehet olyan felületeket használni ami nem rideg, nem rémes. A falat is lehet például akár egy rendelőben is tapétázni – bár ezt ki gondolta volna? –, és nem csak fogtöméses képekkel díszíteni. Az ember mindenhol otthonos környezetet keres, bárhová meg, és igen, egy fogászat is lehet ilyen. 

Hogyan lehet lakberendezőt találni, hogyan érdemes keresni? Mik lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Mi négy-öt lakberendezési lapban jelen vagyunk, bemutatott lakásokkal is, többnyire így keresnek meg a későbbi megrendelők. Vagy a referenciák alapján, illetve szájról-szájra is jár egy-egy lakberendező híre. Az üzletbe is betévednek, aztán megrendelés lesz belőle. 

Hogyan zajlik a folyamat? Bejövök és elmondom, hogy van egy lakásom, de nincs ízlésem?

Bárcsak  ezt mondanák, de ez nem jellemző. Az már jó, ha valaki úgy jön, hogy ránk bízná a lakást. Van olyan, amikor valaki tudja, mit szeretne, de megerősítésre vár – ő a nehéz ügyfél. Ő sokszor ugyanis időközben felbátorodik, miután összeszedett egy csomó infót, és akkor, menet közben egyszer csak meggondolja magát, hogy mégse kellünk.

Az a jó, aki határozottan tudja, hogy nem ért hozzá, és tud dönteni is, hogy valamit akar vagy sem. Mi azt szeretjük, aki megbízik bennünk. .

Van, aki úgy érkezik, hogy "ez és ez a stílusom, ilyen színeket szeretek, így élek, és ebben gondolkozzatok", vagy nem ennyire tudatosak a megrendelők?

Ez jó, mert lehet párbeszédet kezdeményezni, meg a dekoráció sosem tud minimál lenni. Ha valaki úgy néz itt körül (a beszélgetés a La Tenda Home üzletében zajlott - a szerk.), hogy valami tetszik itt neki, akkor már nem tud minimál lenni, akkor sok mindent be tud fogadni. Ha valaki azt mondja, hogy úristen, ebből semmi nem tetszik, akkor nyilván nem is minket kér fel. Azért jó az üzlet, mert ez egy szűrő is egyben. A lakberendezők is tervek alapján dolgoznak, de nem minden áll rendelkezésükre. Mi itt hatalmas előnyből indulunk, mert öt lakást be tudunk dekorálni, és a katalógusokból tudunk válogatni.

Belga, spanyol, angol, dán, olasz stb. cégekkel dolgozunk együtt, és emellett folyamatosan járunk külföldre és vadászunk cégeket. Plusz foglalkozunk saját gyártással, van saját kárpitos műhelyünk, van sok száz anyagmintánk, így a szőnyegtől a tapétákig lehet összehangolni a dolgokat. Van a rusztikustól az art decoig minden, egy kastélyt is be tudunk rendezni, ha kell.

A magyar bútortervezők alkotásait is használjátok?

Nem, mi is meg tudjuk tervezni. Ezek nem szériabútorok. Egy magyar tervező kitalál egy bútort, és legyárt belőle 10-et – mi ezeket nem tervezzük be, mert nem látjuk értelmét. Olyan kínálat van külföldön, hogy abba az iszonyatosan drága magyar bútorokat már nincs értelme betenni. Ugyanúgy meg lehet tervezni.

Azért mert pár bútort megtervez valaki, még nem beszélhetünk bútoriparról. Magyarországon ugyanis az nem létezik. Megmosolyogtató is egy kicsit, amikor megjelennek Párizsban egy Eichholz kategóriájú cég mellett. Egyszerűen nincs ipar. Itt bútorgyártás a 30-as években volt, a Kozma bútorokat bármikor elő lehet venni. Most egy jó keveredés van, a vintage, az art deco, a letisztult mind jelen van, és lehet keverni a stílusokat.

Hogyan zajlik a tervezés folyamata?

Van egy alaprajz, elkezdünk beszélgetni a munkáról, ennek függvényében árajánlatot adunk, attól függően, pontosan mit is kell csinálni. Nehéz árat mondani, talán ársávban fogalmazva  3000-8000 forint között per négyzetméter árról beszélhetünk, de mondjuk egy kastély esetében ez ár nőhet. Nyilván az is számít, hogy mekkora a berendeznivaló alapterület, mert kétszáz négyzetméteren rengeteg a munka, miközben hatvanon sem okvetlenül biztos, hogy annyival kevesebb. Ugyanazok a funkciók megvannak, csak kisebb területen, és sokszor sokkal agyasabban is kell gondolkodni, mert nincs hely, úgyhogy nem feltétlenül a négyzetméter számít. Plusz hozzájönnek még mindehhez a különböző szolgáltatások, a függönyözés, a kárpitozott bútorok gyártása...

Ha van egy terv, kimegyünk együtt a helyszínre, aztán nekiállunk a tervezésnek, látványtervet készítünk. A következő konzultáción erről beszélgetünk, megmutatjuk a fotókat. Aztán ha kialakult a koncepció, akkor összeállítunk egy konszignációt, hogy pontosan mire van szükség, prezentálunk anyagokat, összerakjuk őket az asztalon a függönytől a tapétáig, megmutatjuk a mintákat. Utána készül el a végleges konszignációs lista, képekkel.

Van az a klasszikus eset, hogy kaptok egy kulcsot és egy bankkártyát?

Persze. Azért kapjuk meg a pénzt, mert vannak dolgok, melyeket menet közben kell kifizetni, az ügyfél pedig nem szeretne ezzel foglalkozni, vagy nem ér rá, vagy elfáradt. Azt gyakran észrevesszük, hogy a kezdeti lendület 2-3 hétig tart, a munka viszont hat hónapig, és a harmadik hónapban már iszonyúan nem érdekli a dolog, úgyhogy sok esetben ezért is kapunk pénzt és kulcsot.

Jómódúak, akik megkeresnek benneteket?

Azok. Vállalkozók, mert ők rendelkeznek akkora tőkével, amit oda tudnak adni. Nem feltétlenül luxuslakásról meg budai villákról van szó, de egy kis lakás sem okvetlenül jelent kevés pénzt.

Volt már olyan igény, amin meglepődtetek?

Jártunk rossz ízlésű lakásokban…Nekünk ez a meglepő, bár nem lehet számunkra meglepő ötletet mondani, mert bármit fantasztikusan össze lehet rakni.

Ha azt mondom, hogy arany wc-csészét szeretnék, nem lepődsz meg?

Semmi esetre se. Az aranyat imádjuk, finoman lehet azt hangolni, kevergetni. Inkább azon lepődünk meg, hogy jönnek, szeretnének tőlünk valamit, és aztán saját magukat akarják viszontlátni. Kirakunk mintákat, ami tetszett is neki a terveken, és akkor ahhoz nyúl, meg azt választja, amin változtatni akar. És eközben változást akar.

Mit lehet ilyenkor tenni?

Hátralépünk finoman, amikor a harmadik negyedik körben kéri. Előfordul, hogy úgy csinálunk valamit, hogy nem értjük, miért csináljuk. Talán ezen csodálkozunk a legjobban.

Mennyire kell az egyedi stílust háttérbe szorítani? Mennyire művészet ez, vagy inkább egy iparos munka?

Vegyesen. Természetesen van egy saját stílusunk, amit szeretünk, de nyilván nem azt kell elkészíteni, hanem amit az ügyfél elfogad. Persze van, ami nekünk jobban tetszik, de nekünk rengeteg minden tetszik. Óriási a paletta, lehet válogatni, meg vannak alternatívák. Ebbe rengeteg helyen be tud kapcsolódni az ügyfél. Vannak lakberendezők, akik mindig ugyanazt csinálják. Azzal nehéz mást csináltatni. Hány olyan tervező van, aki megtervez valakinek valamit, és az ügyfél azt mondja, hogy köszi, nem kérem, és átviszi máshoz!

Most is van ilyen ügyfelünk, és csak ámulunk. Valakinek tervezek, és másnak eladom. Amikor megmutatták az építész előző terveit, azt láttuk, hogy csak a telek méret volt más. Ilyen nálunk nincs. Ez olyan mint a típusházak. Ez önmegvalósítás, mert a saját ötletét akarja mindenhol látni. Annyifélék vagyunk, és annyi mindent látunk, hogy 100 enteriőrt látunk magunkban. Két egyforma nincs nálunk, még csak hasonló sincs.

Milyen árakról beszélhetünk?

Egy teljes szerviz egy 50 négyzetméteres lakásra számolva, átalakításokkal együtt 8-10 millió forint biztosan van. Kompletten simán lehet 200000 forintot számolni négyzetméterenként, bontással, újjáépítéssel együtt, alsó hangon. A beépített anyagok is nagyon drágák. Ha a gépészetet és a nyilászárókat is belevesszük, az is hatalmas költség lehet. Van, hogy 50 ezer forint egy tekercs tapéta, és míg a közösségi terekben nem a teljes falra használjuk, a hálószobában nagyon jól mutat telibe tapétázva. A tapétát azért is szeretjük, mert nem kell annyira dekorálni a falat.

Többször emlegettétek a home stylingot. Ez micsoda?

Ez azt takarja, hogy be van lakás rendezve, van konyha, étkező, bútorok, de hát szegény nagyon csupasz. Már ott élnek benne, de érzik, hogy ez olyan, mint egy zárka. Akkor jövünk mi, és velünk együtt a függöny, a színek , szőnyegek, kisbútorok, dekoráció. Kiderül, hogy még sok minden kell. Meg is lepődnek, hogy azt hitték, kész vannak, és már csak kicsi pénzt kell rákölteni, és rájönnek, hogy még mindig rengeteget, azaz még egyszer annyit minimum, mint amennyi a nagyobb bútorokra elment. Sok olyan is van, hogy már a lakberendező is befejezte a munkát és elengedte az ügyfél kezét, de ő mégis úgy érzi, hogy még mindig hiányzik egy csomó minden. Ekkor jövünk mi.

Mi kimegyünk, megnézzük a lakást, kiválogatunk mindent, amit gondoltunk, plusz alternatívákat. Kipakolunk, és ami tetszik, az marad ott. A helyszíni döntések alapján elhelyezzük, bedekoráljuk, és amire rábólint az ügyfél az marad a helyszínen. A home stylingnak szolgáltatási díja van, ami tartalmazza az egyszeri díjat, amikor felmérjük, egy helybeni összeválogatás díját és a kiszállítási díjat. A tanácsadás, helyszínre kiszállással 20 ezer forint, a dekorálás 25000.- kisbútorokkal 40.000 Ft. Ez még azoknak is beleférhet, akik nem engedhetnek meg maguknak egy teljes átalakítást. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra