Magyar ácsot minden tetőre!

Egy jó szakembert meg kell becsülni, bár legtöbben már azt is értékeljük, ha a festő időben érkezik, vagy a kőműves nem három sörrel kezdi a napot. Vasárnap azonban kiderült, hogy a magyar szakmunkásképzésben ennél jóval erősebb potenciál bújik meg, amelyet ráadásul európai és világversenyeken is összehasonlítanak más országokéval. Az idei EuroSkills szakmai bajnokságot Lille-ben tartották, ahol vasárnap este hirdették ki, kik Európa legjobbjai. A magyar mezőny 22 fiatal szakmunkásból állt, akik közül aranyérmesek lettek az asztalosok, az informatikusok és a tisztítás technológusok: összesen 16 éremmel térhettek haza a fiatal magyar szakemberek. 

A lényeg az, hog a lakásfelújítási rémtörténetek hazájából származó fiatalok a jelek szerint nem az itthon megszokott hagyományt viszik tovább: egy csomó számban baromi jól szerepelnek, ezek az IT, a mechatronika, az asztalos, és festő szakmák. A verseny résztvevői maximum 22-24 évesek lehetnek, tehát olyan fiatal szakemberek, akik már kikerültek az iskolapadból.

shutterstock 129022976

A magyarok 2007-ben indultak először a versenyen, 2011-től a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében. Az eredmények egyre jobbak, Csiszár Zsófia a Skills Hungary program technikai delegáltja szerint a csapatnak többek között az is segített, hogy a versenyzőket évek óta felkészítő szakértő mellett a 2012-es verseny előtt felkértek egy coachot is, hogy segítse a csapat munkáját. Az eredmény a döntést igazolta, a 2012- es EB-n, már 11 kategóriában szereztek érmet a magyarok.

Persze a legérdékesebb minden bizonnyal az, hogyan mérik le, ki a legjobb asztalos vagy épp felülettisztító specialista. A videóból ez is kiderül, 9:10-től kezdődik a versenyzők és a helyszín bemutatása.   

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra