nono

Mire volt szüksége a világnak? Dizájnseprűre!

A hagyományos, eleinte akár hajból készült kefék, vagy szimpla sörtés seprűk ideje lejárt, ha szeretné, ma már a takarításnak is megadhatja a módját. Hiszen miért sepregetne egy egyszerű cirokseprűvel, ha már létezik a legkülönfélébb színekben és formákban gyártott, egyetlen darabból álló designer seprű is?

A fiatal izraeli tervező, Shay Nifusi nyilván megelégelte, hogy a seprűdizájnban több száz éve nem történt valódi áttörés. Gondolt egy nagyot, és megalkotta azt a tisztítóeszközt, amit már nem kell a lakás rejtett zugaiba száműzni: a monoblokk seprű- és kefecsaládot.

Kép: andreyandshay.com
Kép: andreyandshay.com

Nifusi nem egyedül alkotta a monoblokk kefecsaládot: Andrej Grisko tervező volt a segítségére, aki a gyártási metódust dolgozta ki. Közös munkájuk nyomán megszületett az Andrey and Shay cég, mely ezeket az eszközöket hamarosan már gyártja is.

Kép: andreyandshay.com
Kép: andreyandshay.com

Tulajdonképpen színes műanyag szálakról van szó, amelyek magukban semmi különös nincs, sok helyen készítenek seprűt ezekből, csak éppen nem így. Itt ugyanis nincs foglalat, amiből idővel elkezdenének kihullani a szálak, és ami viszonylag nehezen tehető esztétikussá. Nifusiék ezzel szemben a műanyag szálaknak azt a kézenfekvő tulajdonságát használják ki, hogy hő hatására a szálak összeolvadnak, egységes felületet képezve. Ezért aztán a tervezők egy részben fa, részben fém formába helyezték a szálakat, melynek fém része hevítés hatására összeolvasztja a műanyag szálakat.

Kép: andreyandshay.com
Kép: andreyandshay.com

A végeredmény egy olyan seprű, ami egyetlen anyagból áll, mégis két textúrát mutat, és nemcsak tökéletesen ellátja a feladatát, hanem még jól is néz ki. Ráadásul  az eddig megszokott formáktól is képesek elrugaszkodni: a hagyományos, legyezőszerűen terülő seprűtől egészen a dupla sörtés, U alakban hajlítottig különféle formavariációkban képesek előállítani seprűiket és keféiket.

Kép: andreyandshay.com
Kép: andreyandshay.com
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
nono
Mustra