9 szék hátfájósaknak

Az egészséges életmódot aktívan promotáló szervezetek szerint az ülés az új dohányzás. Legalábbis abban az értelemben véve egészen biztos, hogy többet ülünk, mint kellene. Ennek leginkább az irodai dolgozók isszák meg a levét, akik a szó szoros értelemben véve leülik a maguk nyolc-kilenc óráját, majd hazamennek és rosszabb esetben lehuppannak a televízió elé.

Szerencsére már vannak olyan munkahelyek, ahol igyekeznek tenni az egész napos ülés ellen és a hagyományos asztalok és székek helyett más, aktívabb alternatívákat keresnek a problémára, melyek lehetővé teszik, hogy ülés közben némi ringással vagy ugrálással megmozgassák dolgozóik az izmaikat.

„Akik sok időt töltenek ülő testhelyzetben, azoknak a derekuk és a hátuk miatt fontos, hogy egészséges, dinamikus széken üljenek. A legjobb az lenne, ha egy kicsivel magasabban tudnánk ülni a szokásosnál, mert az növeli a csípőszöget. A nyitottabb csípő aktiválja a központi izmokat és segít megőrizni a természetes görbe gerincet, az úgynevezett ágyéki lordosist, másnéven hanyagtartást" – mondja az Ergo Concepts LLC ergonómiai vezetője, aki a huffingtonpost.com szerkesztőinek volt segítségére a kilenc legkényelmesebb és hátproblémák ellen is kiváló szék kiválasztásában. Nézze meg ön is a legjobb testtartást szabályozó székeket a piacon!

Zenergy Ball szék

A Safco Product termékének magassága állítható, és a tesztelők szerint sokkal biztonságosabb, mintha csak egy labdán ülnénk, ami valószínűleg kicsit könnyedebbé teszi az izmokat. Ráadásul nem is olyan zavaró, mintha sok guruló labda venne minket körül az irodában. A szék nemcsak kényelmes, de segít koncentrálni, és a jobb testtartást valamint egyensúlyt is segíti – olvasható a 247 dolláros (55.889 forint) szék leírásában.

Swopper szék

Az állítható székhez támla is rögzíthető, de a tesztelők megjegyezték, hogy a túl sok ide-oda mozgás egy idő után elvonta a figyelmet a munkáról. A piros, fekete, szürke és kávébarna színekben kapható, ergonomikus üléssel ellátott, rugózós széknek megkérik az árát, 699 dollárt (157.289 forint) kérnek érte.

Wobble szék

Az extra párnázást kapott szék minden irányba lehetővé teszi a mozgást, ami a tesztelők szerint nagyon szórakoztató. A megszokott íróasztali székeknél valamivel alacsonyabbra méretezett billenős széket a gyártók nemcsak munkahelyre, de otthoni használatra, illetve bárokba is ajánlják. Az állítható, 360 fokban elforgatható, lekerekített háromszög formájú nyerges üléssel ellátott székért 179 dollárt (40.279 forint) kérnek.

Rockin Roller íróasztali szék

A színes műszőrrel felturbózott labdák készítői, a Pottery Barn Teen tervező csapata jól láthatóan a látványra ment rá a vicces látványt nyújtó labdák készítésekor. A különböző árnyalatú labdák magassága ebben az esetben természetesen attól függ, hogy mennyi levegőt fújtunk bele (ami meg attól függ, milyen magas a használójuk). Az irodába és kamaszlányok hálószobájába egyaránt passzoló darabokért 149 dollárt ( 33.531 forint ) kérnek.

Humanscale Freedom Saddle szék

Az egészséges testtartást biztosító szék kiküszöböli a hanyagtartást. A termék a készítők szerint hosszútávú kényelmet nyújt, mégis akadt olyan tesztelő, aki azt állította, hogy nem volt könnyű megtalálni rajta a számára legkényelmesebb pózt. A nyeregforma, háromszög alakú párnát kapott állítható magasságú székért 279 dollárt (62.780 forint) kérnek az Ergo Direct üzleteiben. A szék egyik előnye, hogy nem csak belvárosi irodákban, de ipari környezetben is el lehet képzelni munkaeszközként.

Wigli szék

szék egyik hátránya, hogy magassága nem állítható, ezzel szemben három különböző magasságban is megvásárolható. Volt olyan tesztelő, aki túl keménynek titulálta az ülést, volt aki pedig úgy érezte, hogy a szék rossz tartásra kényszerítette. „Félig állandóan lelógtam róla” - állította egy másik tesztalany a valószínűleg nem egész napos használatra ajánlott darabról, amiért 339 eurót (104.019 forintot) kérnek az üzletekben.

Gaiam Classic Balance szék

Az 51 cm átmérőjű szék valójában egy görgőkkel ellátott székkeretbe helyezett felfújt labda, tesztelése alatt több tesztelő is megállapította, hogy testük nem illeszkedett tökéletesen a székhez, és voltak, akik túl alacsonynak találták magát a keretet is. A kék, zöld, lila, szürke és fekete árnyalatokban kapható, Tajvanon gyártott labda-székért 79.98 dollárt (17.999 forint) kérnek az üzletben.

Buoy szék

Az állítható magasságú székről készítői azt állítják, hogy tervezésükkel forradalmasították a kiegyensúlyozott, egyenes ülést. „Meglepően stabilnak tűnt. Kényelmes módon imbolygott és nem tudtam rajta ülve felvenni a földre leesett tollamat. De soha nem éreztem,hogy kiegyensúlyozatlanul ülnék rajta. „ – mondta az egyik tesztelő az egész napos íróasztal mellett üléshez nem ajánlott székről, ami 199 és 298 dollár ( 44.777 és 67.066 forint ) közötti áron kapható a piacon.

Muvman szék

A piros, zöld, szürke, kék, fekete és szürke árnyalatokban kapható szék lehetővé teszi, hogy mi állítsunk rajta, ha szeretnénk, hogy billegjen. Az egyik tesztelő azt mondta, hogy a Muvman szék arra ösztönözte, hogy ide-oda mozogjon, de nem túlzottan, így az nem zavarta a munkájában. Egy másik alany az egyik kedvencének kiáltotta ki, de volt olyan is, aki túlságosan merevnek érezte, majd egy középiskolai laborban használatos székhez hasonlította. Az állítható magasságú székért 599 dollárt (134.809 forint) kérnek a készítők.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek