Börtön helyett otthont is lehet adni a hajléktalanoknak, ráadásul milyet!

Hazánk a hajléktalan probléma kezelésében nem mondható humánusnak, pedig vannak olyan helyek a Földön, ahol emberi módon igyekeznek megoldani a hajléktalanok ügyét, és ez működik is. Meglepő módon ilyen például az Egyesült Államok Utah állama, ahol jó úton haladnak afelé, hogy 2015-re teljesen megszüntessék ezt a problémát. Ott ugyanis az elmúlt nyolc évben sikerült 74 százalékkal csökkentetteni a hajléktalanok számát az államban. Még inkább figyelemreméltó az, hogy Utah nyerő stratégiája lenyűgöző a maga egyszerűségében: bebörtönzés helyett otthont biztosítottak a hajléktalanoknak.

Bár Utah volt az első állam, ahol ezt a megoldást választották, a sikerek nyomán nem sokkal később máshol is elkezdték kezelni a helyzetet, és lakhatási támogatást illetve állandó otthont biztosítottak a környéken élő hontalanoknak. A humanitárius hozzáállás ráadásul gazdaságilag is kifizetődőbb,derült ki nemrég Észak-Karolinában. Várható volt, hogy mindebben komoly feladat jut az építész szakma számára is, melynek legpozitívabb példáit az architizer.com szerkesztői gyűjtötték össze. Íme 12 projekt, amik akár itthon is mintául szolgálhatnának majd a jövőben a hajléktalanság felszámolása ellen indított kormányzati projektekhez.

Intershelter

Bár régebben is voltak gyenge próbálkozások a hajléktalanok lakhatásának megoldására, a béna, origami ihlette pop-up szerkezetes házak nem bizonyultak hosszútávú megoldásnak. Arról nem is beszélve, hogy az ideiglenes anyagokból összetákolt otthonok hamis üzenetet hordoztak, azt sugallva, mintha a hontalanság csak egy csak egy varázsütésre megváltoztatható időszakos állapot lenne, amely .

Erre kínál jó alternatívát egy magáncég, akik a szélsőséges körülményekre is gondoltak a kupolás házak tervezésénél, melyek élettartalma várhatóan harminc év. Ráadásul az önkormányzatok egyszerre több tucatnyit is fel tudnak vásárolni, így biztosítva olcsó, de tartós lakhatást a falvakban. A hordozható és gyorsan összeszerelhető menhely ideális menedék lehet azoknak a hajléktalanoknak, akik amiatt nem tudnak munkát találni, mert nincs hol lakniuk vagy nincs hol tisztálkodniuk. A tervezői szerint öt fős család befogadására alkalmas Intershelter házak sikeresnek bizonyultak például a Los Angeles környéki településeken.

Mini kapszulahotel

A hat egységből álló, üvegszálas nyúl ólra emlékeztető kapszulákat Atelier Van Lieshout tervezte még 2002-ben. A kapszulák eredetileg kis szállodai szobáknak készültek, csak később lett belőlük szerény hajléktalan szoba. A belső tér nem sokkal nagyobb, mint egy dupla franciaágy, melyben olyan alap dolgok is megtalálhatóak, mint matrac, lepedő, takaró, fogas, konnektor illetve egy polc.

Sperr17, SIGS, Bécs

Alig pár száz kilométerre Budapesttől, Bécsben 2004-ben fejeződött be a Sperr17 néven futó revitalizáció, amiért a kerület 2006-ban elnyerte a Vienna Urban Renewal díjat is. A részben a kormány által támogatott sikeres fejlesztés is azt mutatja, hogy egyre többen nyitottabbak arra, hogy esztétikai megoldásokkal párosítsák a hajléktalanok lakhatását, hiszen ahogy ők képesek lesznek újra integrálódni a társadalomba, úgy lakhelyeiknek is érdemes illeszkedniük a városképbe. Az út menti régi épületben jelenleg egy akadálymentesített nyugdíjas klub és 21 lakás működik.

Alt Erlaa, Bécs

Az Alt Erlaa az egyik legjobb példája a megfizethető bécsi életnek, a Harry Gluck, Kurt Hlaweniczka és a Requat & Reinthaller & Partners által tervezett három tömbből álló sorlakások meglehetősen széles skálán mozognak, ugyanis 35- 130 négyzetméteres lakások közül is lehet választani. A szociális park mai napig népszerű, ami leginkább annak tudható be, hogy gondozói nem hagyták lepukkanni az évek alatt.

Karl-Marx-udvar, Bécs

A Karl-Marx udvart Karl Ehn tervezte 1930-ban a „Vörös Bécs” terv részeként. Az épület az egyik legkorábbi modernista szociális lakás,amit ráadásul az egyik leghosszabb lakóépületként tartanak számon a világon. A szerkezet csodával határos módon túlélte a második világháború bombázásait is.

Louis Blanc szociális lakások, Párizs

Párizs tizedik kerületében 2006 novemberében adták át a 17 szociális lakásokból, álló állami támogatással felépült lakóparkot, amit nemrég 2.1 millió euróból (607 millió forint) újítottak fel hat év alatt két ütemben. Az utcafrontra néző lakásokat egy 550 négyzetméteres telekre húzták fel, az egész területe pedig 1537 négyzetmétert foglal el.

Lansdowne Mews-i otthon, London

Az átmeneti lakóparkot Hampson Williams tervezte 2007-ben a Brick by Brick LHAG megbízásából, akinek igénye az volt,hogy az átlagos szociális lakásoktól eltérően magasabb szintű legyen a ház tervezése és kivitelezése. A négy különböző blokkból álló területen 11 darab téglafallal körülvett lakás kapott helyet.

Trellick Tower, London

A műemlékké nyilvánított épületet a magyar származású,brutalista stílusban utazó angliai építész, Ernő Goldfinger tervezte 1966-ban. Az 1972-ben felépült 217 lakásos toronyház egészének tulajdonosa a tanácsi lakások kiadásáért felelős GLC volt. Bár a legtöbb lakás továbbra is szociális lakhatást biztosít, jelentős kisebbségben bár, de vannak olyanok is, akik ott vásároltak maguknak lakást. Goldfinger épülete kultikussá is vált, ami többek között annak köszönhető, hogy számos filmben és videóklipben is helyet kapott az elmúlt években. Mint például az 1994-es Paul W.S. Anderson által rendezett Shopping című filmben, vagy a Blur és a Depeche Mode klipjeiben.

Hajléktalanszálló Navarra, Spanyolország

Javier Larraz és építész csapata elegáns, függőleges alumínium elemekkel vonta be az átmeneti otthont, ami első ránézésre egy sivár környezetbe helyezett dobozra emlékeztet, pedig tereinek rendkívül racionális és felhasználóbarát az elosztása. Az épületet mindössze hat hónap alatt húzták fel 870 euró/négyzetméter áron. (264.000/négyzetméter). A központban mindenkinek tiszteletben tartják a privátszféráját, de a napi feladatok elvégzésébe, mint például karbantartás, takarítás, mosás, festés, kertészkedés igyekeznek a lakókat is bevonni. A szabadidőszobán, a recepción és a vezetői irodákon kívül egy 48 férőhelyes szociális étkező is helyet kapott az épületben, a rászorulóknak pedig WC-vel ellátott kétágyas szobákat alakítottak ki a tervezők.

ELEMENTAL Monterrey, Mexikó

A kormány által felépített lakóparkot úgy tervezték, hogy a bérlők később akár meg is vásárolhassák az ingatlant. A Santa Catarinában található háromszintes házakat 2010-ben adták át, a lakópark egyik nagy előnye, hogy több típusú otthon is megtalálható benne a 40 négyzetméteres lakástól az 58 négyzetméteresen át a 76 négyzetméteresig.

Plaza Apartments, San Francisco

A kaliforniai San Franciscóban egy nonprofit szervezet tart fenn egy 106 lakásos épületet, melynek 300 négyzetméteres stúdióapartmanjai állandó lakhatást biztosítanak a rászorulóknak, de az otthon mellett szellemi, fizikai és egészségügyi ellátásban is részesítik a krónikus hajléktalanokat.

Hopetel átmeneti szállás, Los Angeles

A romló gazdasági helyzet és a növekvő munkanélküliség az egyik legégetőbb kérdés lett a közelmúltban az amerikai városokban is. A Hopetel projekt szeretné megakadályozni, hogy a lakáspiac összeomlása miatt „sátorvárosok” alakuljanak ki a városok környékén, ezért menedéket nyújt mindazoknak, akik elvesztették az otthonunkat. A Hopetel abban az időszakban épült, mikor a szegénységi ráta rekordmagasságokban szárnyalt, és több városban is kétszámjegyű volt a munkanélküliség. A fő cél egy olyan környezet megteremtése volt, amely stabilan biztosítja az állandó jövedelem és otthon érzését. Az íróasztallal, ággyal és szekrénnyel felszerelt kompakt lakásokon kívü az épületben közös a mosókonyha, a zuhanyzó, a vécé illetve a konyha is.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek