Magyarok menetelnek a világsiker felé

Két magyar versenyző is bekerült az idei Electrolux Design Lab nemzetközi dizájnpályázat második fordulójába, és ha úgy haladnak, mint eddig, akkor jó eséllyel a harmadik fordulóban is ott lesz a helyük. Kovács Apor és Koczka Kristóf is a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) hallgatója, összesen 43 ország 1700 pályázójából választották be őket a legjobb 100 közé, írja honlapján az Electrolux.

A versenyre bárki nevezhetett, több kategória van, légtisztítás, textilápolás, kulináris élvezetek közül lehetett idén választani.

 

Kovács Apor a textilápolás kategóriában indult. Terve egy olyan háztartási gép, amely PET palackokból készít ruhákat. PET palackokat már régóta hasznosítanak ruhaként, ehhez viszont először Kínába viszik a feldolgozandó palackokat, majd azokat visszahozzák Európába kész ruhaként. Háztartási felhasználása viszont nem ismert, így ha egyszer megvalósul, sok lehetőséget rejthet magában.

Koczka Kristóf a kulináris élvezetek kategóriában pályázott SPIC= nevű koncepciójával, ami egy intelligens bioszférát hoz létre az otthonunkban. És hogy ez mit jelent? A gyakorlatban elvileg azt, hogy ha folyamatosan idegeskedünk, akkor citromfüvet növeszt, ha pedig pizzát ennénk, akkor bazsalikommező lóg majd a konyhában.

A pályaművekre május 16-ig lehet szavazni itt, ha úgy érzi, tetszik valamelyik magyar tervező munkája. A fődíj nem kevés, 5000 euro (kb. 1,1 millió forint), plusz egy hat hónapos gyakorlat az Electrolux globális tervezőközpontjában, fizetett gyakornokként.

Tavaly egy kolumbiai fiatal, Adrian Perez Zapata terve nyert, ő intelligens takarítórobotokat tervezett, amik repkedve tisztítják meg a lakást. A Mab felméri a lakást, megnézni, hol van szükség takarításra, majd kizavarja a robotokat dolgozni.

2014. május 20. és június 27. között szabadtéri kiállításon bárki megnézni a Millenárison a versenyben részt vevő fiatal formatervezők legjobb ötleteit.

Oszd meg másokkal is!
Mustra