Húsvéti DIY: Húsvéti zsákbamacska... izé, nyuszi!

Alap varrótudást és némi előkészületet igényel az általunk próbált eddigi legcukibb, húsvéti DIY praktika. Akár egész zsáknyuszi famíliát is varrhat, ha több anyagot vásárol, ráadásul nem csak dekornak jó, hanem tökéletes ajándék a gyerekeknek is.

Íme a mi flegma, dagi nyuszink.
Íme a mi flegma, dagi nyuszink.Dívány.hu

Amire szükség lesz:

  • zsákanyag
  • zsineg
  • vattapamacs, zsebkendő vagy újságpapír
  • textilfilc vagy rózsaszín textilanyag
  • olló
  • 2 db egyforma gomb, plusz egy másmilyen
  • tű, cérna
  • alkoholos filc
  • karton
  • szalag

Első lépés: Terítse ki a zsákanyagot és jelöljön ki egy kétszer akkora részt, mint amekkora nyuszit szeretne. Ha ez megvan, hajtsa félbe - tehát így kapja meg a nyuszi jövendőbeli, valós méretét - vágja le, a többit pedig tegye félre.

Második lépés: Varrja össze a kivágott zsák széleit egy színben hasonló cérnával! A fenti részhez ne nyúljon, a varrogatás után ugyanis itt kell majd kialakítani a füleket.

Öltögesse össze a zsák széleit: vastag tűvel és sok cérnával dolgozzon.
Öltögesse össze a zsák széleit: vastag tűvel és sok cérnával dolgozzon.Dívány.hu

Harmadik lépés: Miután rendesen összeöltögette a zsákanyag széleit, vegye a kezébe az ollót, és neki is láthat a füleknek. Érdemes fekete kihúzóval - vagy bármi mással, ami befogja a zsákanyagot - előre bejelölni a fülek két csúcspontját, hiszen sokkal könnyebben megy a vágás úgy, ha el tudja képzelni, hol lesz a teteje, vége és a szélei. Tetszés szerint vághat tompa vagy hegyes füleket, mi az utóbbit választottuk. 

Tipp: Ne feledje, hogy dupla anyaggal dolgozik, ezért figyeljen oda, hogy mindkét réteget rendesen elvágja. Azért dolgozunk duplán, mert egy zsákról van szó, így a füleket is össze kell majd varrni, de majd csak később.

Vághat tompa vagy hegyes füleket, mi az utóbbi mellett döntöttünk.
Vághat tompa vagy hegyes füleket, mi az utóbbi mellett döntöttünk.Dívány.hu

Negyedik lépés: Rögzítse a gombokat. A nyuszi szemének két egyforma, díszítőelemként pedig egy harmadik különbözőt érdemes választani. A szemeket egymáshoz közel, lehetőleg középen rögzítse: a gombokat keresztöltéssel varrja fel az anyagra, lehetőleg többször menjen át rajta, hogy erősen tartson. Miután felvarrta a szemeket, ugyanezzel a módszerrel rögzítse a harmadik gombot is a nyuszi aljára, ez már csak apróság de jobban fog tőle kinézni.

A szemeket egyforma gombokból csinálja, egymás mellé tegye őket, lehetőleg középre.
A szemeket egyforma gombokból csinálja, egymás mellé tegye őket, lehetőleg középre.Dívány.hu

Ötödik lépés: Tömje tele a zsákot vattapamaccsal vagy újságpapírral: rendesen tömje tele a nyuszit, nem szép, ha túl lapos a végeredmény, ezért ne sajnálja, tömje tele dugig.

Hatodik lépés: Kartonpapírból vágjon ki a nyuszi füléhez hasonló formát - kettőt, mivel két fül van - majd varráskor tegye a két réteg anyag közé és úgy varrja össze a széleket. A kartont azért tettük bele a nyusziba, hogy garantálja a fülek tartását: a zsákanyag önmagában nem biztos, hogy rendesen felállt volna, a kartonnal viszont valóban szép tapsifüleket kap.

Érdemes kartonnal bebiztosítani a zsákfülek tartását.
Érdemes kartonnal bebiztosítani a zsákfülek tartását.Dívány.hu

Hetedik lépés: Jöhet is a varrás: ahogy a szélek esetében is, most is a zsákanyaghoz passzoló színű cérnával dolgozzon és vastag tűvel - legalább egy méternyi anyagot vágjon a cérnából, hiszen körbe kell varrni a füleket, ami elég melós és sok alapanyagot igényel. A kartondarabot középre illessze, bár a végén úgysem fog látszódni.

Nyolcadik lépés: Ha megvarrta a füleket, kisollóval korrigáljon: a zsákanyag sajnos nem túl jó minőségű - legalábbis esetünkben, így az öltögetés után ollóval vágtuk le a foszladozó, kikandikáló szálakat. 

Kilencedik lépés: Rózsaszín textilanyagból vágjon ki a fülek méretéhez illő, de azért kisebb darabot, ez lesz a fül belseje. Megkönnyíti a saját dolgát, ha az első forma kivágása után ráteszi azt a rózsaszín anyagra és körbevágja, így egészen biztosan egyformák lesznek. 

A belső füleket technokollal ragassza fel.
A belső füleket technokollal ragassza fel.Dívány.hu

Tizedik lépés: Ragassza fel a rózsaszín fülrészeket! Elegendő csak technokollal felvinni a zsákanyagra - lehetőleg jól helyezze el - biztosan megtartja. Először átüt az anyagon a ragasztó, de pár perc alatt megszárad és szebb rózsaszín lesz, mint újkorában.

Tizenegyedik lépés: Zsineggel jó szorosan kösse össze a zsák szárát: kössön rá dupla csomót és vágja le a zsineg végeit. Ne aggódjon, nem marad ilyen puritán, mindjárt befedjük.

Jó erősen kösse át zsineggel a zsák száját: ezt később szalaggal átfedjük, úgy sokkal szebb lesz a végeredmény.
Jó erősen kösse át zsineggel a zsák száját: ezt később szalaggal átfedjük, úgy sokkal szebb lesz a végeredmény.Dívány.hu

Tizenkettedik lépés: Szalaggal kösse át még egyszer a zsák szárát, így eltakarja a zsineget és szebb lesz a végeredmény. A szalag széleit hajtsa félbe és úgy vágja le a végeit, így elegánsabb nyuszit kap.

Tizenharmadik lépés: Rajzolja meg az orrot és a bajszokat alkoholos filccel. Csinálhat kör alakút vagy könnycsepp formájút, ajánlatos papíron kísérletezni a legnyuszisabb hatású formát. A gombokkal lehetőleg arányos mintát rajzoljon, és persze nem baj, ha nem lesz tökéletes. Házilag készült, és ez a lényeg.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek