44 négyzetméter, de elfér benne egy fél világ

44 négyzetméter. Mindössze ekkora az a valaha lepukkant belvárosi lakás, melyet Nikoletti Petra tervei alapján újítatott fel a tulajdonosa, azért, hogy kiadja.

A külföldi férfi, aki már végigcsinált egyedül egy felújítást, rájött, jobban jár, ha szakember fogad a tervezéshez. A névtelenséget kérő tulajt egyébként nagyon érdekli a dizájn, így részt vett a koncepció kialakításában is. Nikoletti Petrát kérdeztük arról, hogy alakult át a lakás. 

 
 

„Azzal a kéréssel fordult hozzám a tulajdonos, hogy az egyetlen nagyszobába úgy helyezzük el a nappali-hálószoba-étkező funkciókat, hogy minél nagyvonalúbb maradjon a tér, ne szabdaljuk se horizontálisan, se vertikálisan. Így azonnal elvetettük a térelválasztó bútorok, vagy galéria intézményét (legnagyobb örömömre), és kapva-kapott a dobogós ötletemen… Az ablak előtti teret 66 cm-rel megemeltük, ez alá került be a teljes értékű, kihúzható ágy, és óriási mennyiségű, jól kihasználható tároló. Ráadásul a dobogó oldalából "kiharapva" egy darabot, megkaptuk az étkező padját is. Külön örömét leli a tulajdonos abban, hogy az ablakok így - régen vágyott - franciaerkéllyé avanzsáltak."

 
Mennyire szólt bele a tulaj a tervezésbe, mennyire határozta meg a stílust?
 
Igazi öröm-munka volt ez nekem! Egy tervezőnek két rémálma van: ha a megrendelőnek egyáltalán nincsen elképzelése, vagy ha túl markáns… Itt egyikről se volt szó. Az interneten fellelt munkáim alapján tudta, hogy hasonló az ízlésvilágunk, ezért is bízott meg engem. Az elején megmutatta, hogy a meglévő dolgai közül mit szeretne beterveztetni - de semmihez nem ragaszkodott konokul. Én természetesen azon voltam, hogy ezek közül minél több mindent integrálni tudjunk a térbe, de volt egy-két tárgy, ami annyira kilógott volna, hogy nemet kellett mondanom, és ezzel ő is teljesen egyetértett.
 
És már azt is az elején tudtuk, hogy jó barátja, Milorad Krstic képei közül választunk majd fali dekorációt, de az ő munkái olyan sokoldalúak, hogy ez nem kötötte meg a kezünket. A stílus kialakításakor irányvolnalként a modernet határozta meg, de a korábban vásárolt perzsa szőnyeg már feltételezte az eklektikát, amit később kicsit tovább árnyaltunk.
 
Mennyire határozta meg a lakásra áldozható összeget, vagy szabad kezet kaptál?
 
A büdzsét viszonylag rugalmasan kezelte, de amikor összeállítottuk a konszignációt (mit-honnan-mennyiért), akkor sok mindent átrendeztünk. Bizonyos, a lakás hangulatát igazán befolyásoló elemekből drágábbat választottunk, másokból pedig visszavettünk és olcsóbb alternatívát kerestünk. Így esett, hogy az Ikeás könyvespolc végül jól megfér az eredeti Panton székekkel… 
 
Mennyit költöttetek a felújításra?
 
Bár kerültük az extremitásokat, végül - kis túlzással - sikerült ugyanannyit költeni a felújítás-bútorozásra, mint amennyibe a 40m2-es ingatlan került. Ebben persze benne van az aljzatbetonozás, a villanyászat, a fűtés kiépítése, a vadonat új külső-belső nyílászárók (belsőből mondjuk csak egy van, a fürdőszbaajtó…), a stramm acélszerkezettel készített dobogó, a konyhabútor, és az olyan utolsó kütyü is, mint a vízforraló...
 
 
Miért alkalmaztál viszonylag sok feketét egy kis lakásban?
 
Ezt mindig megkérdezik tőlem… Tévhit, hogy a sötét színek szűkítik a teret, minden a megfelelő elhelyezésről és arányokról szól. Egy sötétre festett fal mélységet ad a helyiségnek, ezzel pedig igenis a tágasság érzetét kölcsönzi neki. Persze óvatosan kell vele bánni, jó érzékkel kell megtalálni az egyensúlyt. Azt gondolom, nekünk ez sikerült.  
 
Egy láthatóan férfias lakást terveztél, ez kérés volt?
 
Bár a tulajdonos befektetési céllal vásárolta az ingatlant, nincs kizárva, hogy később, ha külföldre szólítja a munkája, ez a lakás válik budapesti bázisává, és a nagyobbat adja bérbe. Ezért olyan lakást terveztünk, amely maximálisan megfelel az ízlésének. Ő pedig egy egyedülálló férfi, aki férfias környezetben érzi jól magát. 
 
Vásároltál használt bútorokat is, vagy inkább csináltattatok?
 
A konyhán és a dobogón kívül semmit nem csináltattunk. A falba süllyesztett gardrób is Ikea, igaz az asztalosok egy kicsit igazítottak a - nem látszó - korpuszon, hogy például kényelmesen elférjen benne a kazán. A kopottas ipari lámpa - természetesen használt - az indusztriális bútorokkal foglalkozó ArtKraftból érkezett, a régi katonai ládákat vidéken leltük fel. 
 
Mennyi idő alatt készült el a felújítás?
 
Hosszadalmas folyamat volt, hiszen teljesen le kellett bontani a lakást, és az aljzatbetonozástól kezdve nulláról felépíteni. Szeptemberben vettük fel a kapcsolatot, és februárban tettünk pontot a projekt végére. Külön szeretném megköszönni a remek kivitelező csapatnak a példaértűen szép munkát!
 
Mennyivel növeli meg a lakás értékét a felújítás, mennyivel lehet drágábban kiadni?
 
Egészen döbbenetes látni, hogy mit jelent minőségi munkával felújított lakást kiadni. Igaz, hogy Magyarországon nem szokás ennyit költeni egy bérbeadandó kislakásra, de a történtek a tulajdonost igazolták. Külföldieknek szóló oldalon hirdettük meg, és öt nap alatt - hosszú távú - bérlőre talált igen magas áron. Nem akarok konkrétumot mondani, de éves szinten 9%-os hozamot produkál, ami túlmutat az ingatlanpiacon szokásostól, és egyáltalán, a mai körülmények között több, mint jó befektetés. 
 
Voltak nehézségek, konfliktusok a közös munka során? 
 
Jól megértettük egymást a tulajdonossal, nem voltak konfliktusaink, nagyon jó hangulatban telt a felújítás. Tudom, furcsa ilyet mondani, de rengeteget nevettünk, és szerintem ez a könnyedség érződik is az egész lakáson. 
 
Oszd meg másokkal is!
Mustra