Így kell ipari romból trendi otthont teremteni

Az eklektikus canberrai szálloda után egy újabb rendhagyó, ausztráliai élettérre bukkantak a freshome.com szerkesztői. Ezúttal egy West Melbourne-i vajfeldolgozó üzemet alakítottak át az Adrian Amore Architects kreatív munkatársai, akik szoborszerű, modern apartmant varázsoltak a város ipari negyedében található épületből.

A kortárs művészeti galériának is beillő épület Melbourne egyik külvárosában, az üzleti negyedtől pár kilométerre található, itt futnak össze a város főbb vasútvonalai, de itt található a város legforgalmasabb kikötője, a nagykereskedelmi zöldség-gyümölcs-, hal- valamint virágpiaca is – írja a wikipedia.org.

A belvároshoz kapcsolódó negyed izgalmasnak mondható, hiszen látványos viktoriánus házak, emeletes sorházak és raktárakból átalakított lakások egyvelegéből áll, ami nagyjából megfelel az aktuális nemzetközi trendeknek, miszerint a középosztályhoz tartozó értelmiségi réteg előszeretettel költözik ilyen környékre: elsősorban anyagi megfontolásból, de valószínűleg fantáziát is látnak a kimondottan élő városrészben.

A vajgyárat átalakító építész stúdió fehér falakban gondolkodott, amihez egész jó hátteret biztosítanak a már-már szédítő csavart formák és a színpaletta árnyalataihoz igazodó minimalista bútorok. A koncepció bár kissé szürreális, mégis jól működik együtt az első szinten található nyitott terű nappali és az étkező, a második emeleten található hálószoba és az egészet összekötő hatalmas, spirális lépcső.

Azt nem tudjuk, hogy egy ilyen kialakítást kapott épületnek mik lehetnek az előnyei és a hátrányai, illetve azt sem, hogy hosszútávon mennyire élhető,mindenesetre pozitívum, hogy a tervezők figyelembe vették a környezetet és ennek tudatában megőrizték az épület ipari jellegét, utalva annak történetére és múltjára. Nézze meg a galériában, hogy hogyan alakították az egykori vajüzemet trendi családi házzá!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek