Ilyen egy IKEA-bútor, ha nagymenő tervezi

Az IKEA a megszokottól eltérő módon, Párizsban mutatta be új bútorcsaládját, a PS kollekciót, és fél Európa összegyűlt, hogy kiszemezgesse a legizgalmasabb dolgokat belőle. Ahogy azt már megírtuk, a cég alapvető célja az volt, hogy kis bútorokat tervezzen kis lakásokba, olyan fiataloknak, akik sokat költöznek, nem szeretnek fúrni-faragni, de értékelik, ha egy bútor többfunkciós.

prs03

A bemutató igazán lényegretörően és a végletekig profin megszervezve zajlott: Párizs X. kerületében egy bemutatóterembe bepakoltak egy csomó bútort, elválasztották az enteriőröket szürke falakkal (került azért az összképbe egy kis narancssárga is), aztán az izgatott turistacsoportként nyüzsgő újságírókat turnusokban vezették végig a termen, minden bútort bemutatva. A pontosan kidolgozott mondatok mellett arra is figyeltek, hogy a narrátor cipője és órája ugyanolyan narancssárga legyen, mint a bútorok egy része.

A helyszínen kiderült, hogy a tervezést egy globális felmérés előzte meg, amiből tisztán kivehető, hogy háromból két ember minden négyzetmétert kihasznál a lakásában, és 50 százalékuk számára a funkcionalitás a megjelenés elé került. 15 százalékuknak fogalma sincs arról, hogy meddig fognak a jelenlegi otthonukban maradni, és harmaduk legalább kétszer költözött az előző 3 év folyamán. A felmérésben országonként 1000 embert kérdeztek meg, kivéve Katart, ahol csak ötszázat, viszont a Kelet-Európai államok közül csak Lengyelország kapott helyett a felmérésben, viszont Kína és Japán népeinek véleménye is sokat nyomott latba.

Az IKEA mint mindig idén is több tervezővel dolgozott együtt, köztük van egy igazi nagyágyú is, Matali Crasset, aki jelenleg a franciák egyik leghíresebb tervezője. Eddig főleg híres és drága cégekkel kooperált, de tervezett már hotelt Tunéziában, olívaolaj üzletet, vagy épp bölcsődét. Az ipari formatervezőként végzett Crasset Philippe Stracknál dolgozott egészen a 90-es évekig, amikor is váltott, és azóta mindenféle területen kipróbálja magát. 

Az IKEA számára egy tálcát tervezett, mely fém és szilikon ötvözete, és Törökország lebegett a szeme előtt, amikor megtervezte a tálcát. "Ahogy süt a nap, az emberek mennek a tálcával, kínálják a forró italt, és minden mindig ugyanúgy történik - na ez az ami megmozgatja az embert" - mondta el.

prs01

A tálca praktikuma abban rejlik, hogy a szilikon borítás miatt nem csúszik le róla az ital, ráadásul könnyen meg lehet fogni, és a lóbálás miatt nem kell szerencsétlenkedni az italokkal, nehogy kiboruljanak. A "kis semmiségnek" nevezett darab ráadásul elég dekoratív ahhoz, hogy ne kelljen elsuvasztani valahová, nyugodtan maradhat az asztalon.

 A másik általa tervezett bútor egy gardróbszekrény, mely valójában alig takar valamit, viszont ha úgy akarjuk, akkor teljesen egyedivé formálható. A rátehető 160 darab "pixel" révén bármilyen stílusú enteriőrbe beilleszthető, és képes folyamatosan megújulni. „ Ez a gardróbszekrény szakít a hagyományokkal. Bárhova helyezhető és bármilyen bútorzathoz képes illeszkedni. Dizájnját saját magad alakíthatod, mivel tartalmával és külsejével is lehet játszani” - jellemzi a tervező.

PE412758
ikea.com

Crasset számára nagyon fontosak a színek, így a szekrényeknek nem kell csak fehérnek lenniük. "Tegyünk színeket a szekrényekre!" - mondta a tervező, aki saját megfogalmazása szerint a rendetlenségben is látja a kreativitást.

Oszd meg másokkal is!
Mustra