Otthonszülés vagy kórház? Kinek mi a nyugalom.

A szülés egy nő életének meghatározó szakasza. Nem véletlen, hogy annyi vizsgálatra, és sok esetben felkészítőre is el kell mennie, hiszen egy gyerek világrahozatala veszélyeket is rejt magában.

Az anya és a gyermekének kapcsolata lényegesen előbb megindul, mint ahogyan a baba a világra jönne. Ezt a kapcsolatot pedig az édesanyák folyamatosan erősítik, ápolják. Ennek nem feltétele, hogy a kicsit a kezükbe is foghassák, méhen belül is tökéletesen építhető a kapocs.

A tökéletes harmónia a cél

Mivel a szülés ennyire meghatározó része lehet egy nő életének, nem csoda, hogy azt a lehető legtökéletesebbnek szeretnék. Sokan úgy érzik, a világból az első pillanatokat ekkor tapasztalja meg a gyerek, így nem akarnak olyan helyiségben vajúdni és szülni, ami számukra idegen.

Egy ideje hazánkban is törvényes lehetőség van az otthonszülésre azoknak a nőknek, akik megfelelnek minden kritériumnak, és ezt szeretnék is. Ennek természetesen megvannak a maga előnyei, de a hátrányaival is érdemes számolni.

shutterstock 200198798

A 35/2011 (III.21.) Kormányrendelet pontosan megfogalmazza azokat a kritériumokat, amiknek meg kell felelnie egy várandós kismamának, hogy az otthonszülést választhassa. Természetesen az első alappont, hogy egészségesnek kell lennie, vagyis például a szívbetegségek, a cukorbetegség, a vérzékenység, vagy az orvosi javaslatként felmerült császármetszés mindenképpen kizáró tényezők. Ugyancsak kórházhoz köti a szülést az is, ha a kismama lombikprogramban vett részt. Emellett a magzat egészsége is nagyon fontos tényező, hiszen minden probléma kizárja a választás lehetőségét.

A magzat esetében ráadásul egyéb részleteket is szem előtt kell tartani: 4 kilogramm felett, ikerterhességnél, vagy nem koponyavégű fekvés esetén az otthonszülés nem engedélyezett. Ha minden feltételnek megfelel a kismama, akkor is 40 év alattinak és 18 felettinek kell lennie, és a lehetőséggel csak a 37.-41. hét között élhet. Ha ebből kicsúszik, akkor az opció is elúszott.

Semmi kórház?

Az otthonszülés esetében sincs arról szó, hogy ne kellene jelen lennie szakképzet embereknek. Mindenképpen szükséges egy egészségügyi szolgáltató – akivel szerződni is kell, és aki a tárgyi feltételeket biztosítja a szüléshez -, és egy szülész – nőgyógyász orvos, vagy szülésznő. Ezen felül a kórház is szerepet játszik a folyamatban, mivel otthonszülés is csak akkor képzelhető el, ha probléma esetén 20 percen belül az intézménybe lehet szállítani a kismamát és a babát is.

shutterstock 164533280

Érdemes azonban azt is tudni, hogy az otthonszülést mindenki a saját zsebére intézheti, ezt ugyanis a TB nem támogatja, vagyis a felmerülő költségekkel is számolni kell. Hogy akkor mégis mi értelme a dolognak?

Az otthoni, megszokott környezet sok esetben megnyugtatja a kismamát, így a szülés könnyebb, harmonikusabb lehet. A kicsi számára az anya így biztosítani tudja azt is, hogy folyamatosan együtt legyenek, és ne egy kórházi zöld környezetben, rideg csempék között, az anyától sokszor elszakítva kelljen töltenie élete első napjait.

Mit mond az orvos?

Az otthonszülés lehetősége tehát adott, de azzal mindenképpen tisztában kell lenni, hogy azok a szülések, melyek nem kórházi környezetben zajlanak, mindig több veszélyt rejtenek magukban.

„Az otthonszülés sajnos nagyon is veszélyes üzem. Jelentős a kockázata, mert például egy lepényleválásnál, atoniánál nem fognak időben beérni a műtőbe a kismamával, és ha igen, a jelentős időveszteség sajnos mindenkinek csak nehezíti a dolgát. Nem beszélve a sürgősségi császármetszésekről, melyek nem is ritka dolgok.

Otthonszülésnél nincs jelen gyermekorvos, sajnos időnként rájuk is szükség van és sok múlik a segítségükön. Mindenképpen alapos megfontolás tárgyát kell képezze a kérdés, de még ekkor is, javaslom, hogy inkább az erre szakosodott orvosi intézmény mellett döntsünk. Sok helyen ma már nagyon otthonos körülményeket tudnak teremteni, és az alternatív vajúdási megoldások is adottak, mint a fittball, vagy akár a medence.” – tanácsolja dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek