Akinek depressziós az anyja, hamar megöregszik

A modern tudomány rég megcáfolta azt a tételt, hogy a test és a lélek két különálló rendszer: sorra derül ki, mennyire sok összefonódás és kölcsönhatás van a kettő között. Egy friss tanulmány ismét meglepő tényre mutat rá: gyorsabban öregszenek azoknak a gyerekeknek a sejtjei, akiknek az anyukája depressziós. A súlyos depresszióban szenvedő anyák kisgyermekei rövidebb telomerekkel rendelkeznek, ezek hossza pedig a sejtek élettartamát, "korát" jelzi. A kutatók fehérvérsejtekben figyelték meg ezt a különbséget, vagyis gyorsabban öregszenek a gyerek fehérvérsejtjei, ha depressziós az anyja.

Sejtszintű változás

Az anyai depressziója egyébként egy sor viselkedéses és érzelmi problémát is okoz a gyereknél: a depressziós anyák gyermekei gyakrabban viselkedészavarosak, rosszabbul teljesítenek és gyerekként, valamint felnőttként is hajlamosabbak a depresszióra. Azt azonban eddig nem tudtuk, hogy ezek a változások sejtszintűek, és nemcsak a gyerekek lelkében, de a sejtjeikben is nyomot hagynak. A Kaliforniai Egyetem kutatói több mint száz négy és öt éves gyermeket vizsgáltak. A gyereket már születésükkor bevonták a vizsgálatba, majd megvizsgálták őket 3,4 és 5 éves korukban is. Ami az anyai depressziót illeti: mind a szülés előtti, mind a szülés utáni depresszióval kapcsolatban kikérdezték az anyákat, és persze az ő telomereik hosszát is mérték. 

shutterstock 176535929

Kötekedés és ellenkezés

A depressziós anyák gyermekei nemcsak nagyobb eséllyel rendelkeztek rövidebb telomerekkel, de náluk jóval gyakoribb volt az úgynevezett oppozíciós zavar  Az oppozíciós zavar a Beteségek Nemzetközi Osztályozása szerint egyfajta magatartászavar: elsősorban dacos, kötekedő viselkedéssel jellemezhető, általában 9-10 éves kor alatti gyerekeknél fordul elő. Alapvető tünete a tartósan negatív, ellenséges, támadó, provokatív és indulatos viselkedés, amely egyértelműen kívül esik az adott életkorú gyerekek szociokulturális normáin. Az ide sorolható gyerekek gyakran és aktívan elutasítják a felnőttek kéréseit, vagy szerepeket és szándékosan dühítenek másokat. Általában dühösek és haragtartók, könnyen megbántódnak, feldühödnek, amennyiben saját hibáikra figyelmeztetik őket. Ellenkezésük tipikusan kihívó jellegű, konfrontációt kezdeményezők, általában kifejezetten durvák, együttműködést kerülők, tekintélyszemélyekkel ellenkeznek. A racionális érvelést, a realitást nem hajlandók figyelembe venni, olykor úgy tűnik, mintha kizárólag az ellenkezésen keresztül fejeznék ki magukat.

Ketyeg a biológiai óra

A telomerek a kromoszómáink végein helyezkednek el, szinte sapkaként védik meg őket a károsodásoktól. Ahogyan a sejtjeink osztódnak, a telomerek mindig egyre rövidebbek lesznek, "kopnak". Megrövidülésük így egyfajta biológiai óraként fogható fel: amikor a telomer megrövidül, a sejt elkezd öregedni és végül elpusztul. Vagyis, ha meg tudjuk védeni a telomerek hosszát, az lelassíthatja az öregedést. A sejtjeink életkorát számos tényező befolyásolja: csökkenti a pszichés stressz vagy például a dohányzás, de növeli a rendszeres sport. Vagyis nem kell kétségbeesnünk, ha anyánk depressziós volt, vagy ha sok pszichés stressz ér minket életünk során, hiszen a rövidülést megállító enzimet már heti nagyjából másfél óra rendszeres mozgással tudjuk aktiválni. 

shutterstock 173523602

A rövidülés az idézett tanulmányban szereplő gyerekeknél már nagyon pici korban, négyévesen kimutatható volt. Ezért is kell a szakemberek szerint minél korábban segítséget kérni. Ha az anya depresszióját nem sikerül megfelelően kezelni, még akkor is bőven érdemes foglalkozni a 3-4-5 éves viselkedészavaros kisgyermekekkel. Anyaként pedig érdemes megtenni mindent, amitől jobban érezzük magunkat és ami segít kilábalni a depresszióból, hiszen ez a gyerek hosszú távú érdeke is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra