Nahát! Idén is vannak kullancsok!

Lassan ébredezik a természet, és annak részeként a kullancsok is előkecmeregnek téli menedékükről, hogy áldozat után nézzenek. Magyarországon általában március közepén indul meg a tavaszi kullancsszezon, de ez időjárásfüggő: hidegebb tavaszokon később, enyhébb időjárás esetén hamarabb találkozhatunk az első vérszívókkal.

Nem az erdőktől kell félni!

Sokan hiszik azt, hogy kullancsok szempontjából az erdők jelentik a legnagyobb veszélyt, mert a kis vérszívók a lombok közül vetik le magukat az áldozatukra, de ez nem igaz. Másfél méternél magasabbra a kullancs nemigen kapaszkodik fel: a magas fű, a nedves, nyirkos aljnövényzet, az alacsonyabb bokrok jelentik azt a környezetet, amit igazán kedvel, és az ilyen területen átcsörtető állat vagy ember szőrére-bőrére kapaszkodik fel. Éppen ezért a sarki park, de még a saját kertünk sem feltétlenül jelent kisebb veszélyt kullancs szempontjából, mint elmenni kirándulni az erdőbe.

Ne a fáktól, az aljnövényzettől tartson!
Ne a fáktól, az aljnövényzettől tartson!

24 óránk van kiszedni a kullancsot

Magyarországon becslések szerint minden 1000. kullancs hordozza a kullancsencephalitis vírusát, míg a  Lyme-kórt okozó baktériumokat minden 5., de csak minden 13. fertőz. Kísérletek szerint, ha 24 órán belül eltávolítjuk a kullancsot, a fertőzés valószínűsége minimális, 24 óra után ez növekedni kezd, és 72 óra múltán már majdnem 100 százalék az esélye annak, hogy átadta a kullancs az esetlegesen hurcolt kórokozókat. És mivel a nyála érzéstelenítő anyagot tartalmaz, nem érezzük meg azt sem, amikor megvágja a bőrünket, ezért is nagyon fontos akkurátusan végigböngészni az egész családot, miután olyan területen jártunk, ahol kullancs lehet, hogy mielőbb eltávolíthassuk a bepróbálkozó kis vérszívókat.

Hogyan védekezhetünk a kullancs ellen?

Atombiztos védelem nem létezik, de néhány dolog segíthet megakadályozni a kullancsok többségét abban, hogy eljussanak a vérszívásig.

  • Viseljünk világos ruházatot, ezen könnyebben észrevesszük a kullancsot!
  • Ha hosszabb időre kimegyünk, fújjunk le mindenkit kullancsriasztóval!
  • Viseljünk hosszú nadrágot, és a szárát tűrjük be a zokniba, így nehezebben tudnak eljutni a bőrünkig az esetlegesen ránk kapaszkodó kullancsok!
  • Kerüljük a nedves, magasra nőtt fűvel borított területeket, a sűrű aljnövényzetet!
  • Hazatérés után mindenki zuhanyozzon le, majd alaposan vizsgáljuk át a testünket és a gyerekekét is! Utóbbiak esetében főleg a nyaktájékon és a fejen kutassunk kullancs után, tapasztalatok szerint esetükben elsősorban itt tapadnak meg a vérszívók.

Ha mégis kullancsot találunk a gyerekben vagy magunkban

Mint fentebb említettük, fontos a kullancs mielőbbi eltávolítása, mert ezzel csökkentjük annak a kockázatát, hogy betegséget adjon át. A gyógyszertárakban lehet kapni kullancskiszedő csipeszt, de egy szemöldökcsipesszel is megpróbálkozhatunk. A lényeg, hogy minél közelebb nyomjuk a csipeszt a bőrhöz, úgy fogjuk be a kullancsot, így a legnagyobb az esély rá, hogy sikerül egészben kihúzni. A kullancs potrohát semmiképpen ne szorítsuk össze, mert ezzel átpréselhetjük a kórokozókat tartalmazó testnedvet az áldozatba! Olajjal, krémmel bekenni szintén tilos, mert a fuldokló kullancs ekkor is átadhatja a testnedveit. A csípés helye többnyire nem fáj, nem viszket, általában semmi nyoma nincs, esetleg kicsit duzzadt lehet.

Minél lejjebb kapjuk el a kullancsot.
Minél lejjebb kapjuk el a kullancsot.

A kullancsencephalitis és a Lyme-kór

A kullancsencephalitis esetében az első tünetek – influenzaszerű jelek, láz, fej- és izomfájás, rossz közérzet, hányás – teljesen általánosak. Ezután egy viszonylag tünetmentes szakasz következik, az idegrendszeri tünetek csak ez után jelennek meg, és szerencsére nem minden fertőzöttnél: a betegek jelentős részénél ezek már nem alakulnak ki. Akinél viszont igen, ott változó súlyosságú lehet a központi idegrendszer érintettsége. Az esetek többségében pedig sajnos életre szóló látás-, hallásvesztés vagy -romlás, bénulás, a szellemi funkciók romlása, beszédzavar marad vissza szövődményként. Speciális gyógyszer a betegség kezelésére nincs, főleg tüneti kezelés jelenti a terápiát. A védőoltásnak köszönhetően hazánkban a kullancsencephalitises esetek száma az évi több százról 50–80-ra esett vissza.

A Lyme-kór tipikus tünete a kullancscsípés helyén megjelenő kokárdaszerű vörös folt, ami növekszik, és idővel a 10 cm átmérőt is elérheti. A folt megjelenhet már a csípést követő napon, de hónapok is eltelhetnek. Ezenkívül influenzaszerű tünetek is felléphetnek, ezek többnyire a csípést követő néhány napban. Ezután a betegség akár évekig tünetmentes lehet, a diagnózis felállítása és a kezelés megkezdése mégis nagyon fontos már ekkor, különben később szívizomgyulladás, bőrsorvadás, akár bénulás is felléphet. A korán felismert betegség antibiotikummal maradéktalanul gyógyítható.

Összességében: ha kullancsot találtunk magunkban vagy a gyerekben, és pár nappal később influenzaszerű tünetek jelentkeznek, érdemes orvoshoz fordulni, és a tünetek mellett természetesen a kullancscsípést is megemlíteni.

Oszd meg másokkal is!
Mustra