4+1 gyerekkönyv, hogy könnyebb legyen a válás

A szülők válása bármilyen életkorban megviseli a gyerekeket, ez nem kérdés. Ugyanakkor a házasságok jelentős hányada végződik békés vagy kevésbé békés válással. A szülők ilyenkor szinte mindig szembesülnek azzal a kérdéssel, hogyan és mikor és mit mondjanak a gyerekeknek? Mi várható a gyerektől a válás előtt, közben, után, mit tegyünk, ha a pár egyik tagjának már van, vagy előbb-utóbb lesz egy új partnere, egyáltalán, lehet-e ezekről a témákról a gyerekek nyelvén beszélni?

Szerencsére már létezik néhány használható könyv mind gyerekek, mind szülők részére, amelyekkel kicsit megtámogathatjuk ezt a nehéz időszakot. A gyerekeknek szóló írások értelemszerűen többnyire mesék, de találunk közöttük interaktív, színezős-játékos könyvet és képeskönyvet is. Többségük szülői útmutatóval, vagy a szülőknek szóló elő- vagy utószóval rendelkezik, hiszen, bár gyerekkönyvekről van szó, ideális esetben (reméljük) nem egyedül olvas a válásról a csemete, hanem szülő és gyerek együtt nézi, olvassa vagy játssza végig őket.

Négy plusz egy könyv válófélben lévő szülők gyerekeinek és a gyerekek szüleinek.

Eef Rombaut, Emma Thyssen: Szívszerelem kereső-vesztő-nyerő

20313

A jópofa képeskönyv a komplett történetet körüljárja a szerelembe eséstől a házasságon át a válásig, és az újabb szerelembe esésig. A történetben olyan mozzanatok is szerepet kapnak, mint a kapcsolat szétesése, vagy épp a megcsalás. A nehéz téma ellenére a könyv - részben a humoros rajzoknak köszönhetően - mégis szórakoztató marad. A könnyedséget segíti az is, hogy sok benne a mesékből származó elem és szereplő: királylány, óriás; ugyanakkor a számítógép és az iPod sem hiányzik. A meséhez az utolsó fejezetben egy szakpszichológus elemzése is jár. A könyvet 5-8 éves korosztálynak ajánlják.

     

Gyurkó István, Vincze Melinda: Pocak Tóni és a válás

borito

A Pocak Tóni... interaktív mesekönyv, vagyis az eredeti elképzelés szerint szülő és gyerek együtt olvassa, és a könyv segítségével megbeszélhetnek minden felmerülő kérdést és nehézséget. A könyven mutogatós játékok és színezők is vannak - ezek amellett, hogy szórakoztatóak, lehetőséget adnak arra is, hogy a gyerekek játékos formában fejezzék ki érzelmeiket. Ez a korosztály ugyanis még nem annyira jól bánik a szavakkal, ők sokszor jobban meg tudják mutatni érzéseiket, félelmeiket egy-egy rajz segítségével.

A mese segít megértetni a gyerekekkel, mi is a válás és mire számíthatnak, hogyan élhetik túl a lehető legkevesebb sérüléssel a dolgot. A könyv második része szülőknek szóló útmutatót tartalmaz, amelyben felveti a válás kapcsán felmerülő, gyerekekkel kapcsolatos leggyakoribb nehézségeket. A könyv az óvodás, kisiskolás korosztálynak szól.

Nádori Lídia: Sárkány a lépcsőházban - Jancsi meséi

B336127

A mesekönyv nem csupán a válásról szól, hanem más, nehéz témák is előkerülnek benne. Jancsi négy éves, pesti óvodás, a könyv rövid meséi pedig az ő életének egy-egy eseményéről szólnak. A mesék többnyire könnyedek és szórakoztatóak, ugyanakkor több tabu- vagy "csak" nehéz téma is előkerül bennük: a szülők válása, vagy éppen a halál.

A mesék tehát nem célzottan a válás, vagy bármilyen más nehézség feldolgozására irányulnak, ugyanakkor a főhőssel könnyen lehet azonosulni, és vele együtt átélve a történteket, ismerőssé és kibírhatóvá válnak a nehéz vagy szomorú életesemények is. A könyvet 3-6 éves korosztálynak ajánlják.

Pacskovszky Zsolt, Rigler Ilona: Hogyan élheted túl a szüleid válását?

TN6 B1057041

A Móra kiadó "Lélekdoki" sorozatában megjelent kötet nagyobbaknak, 9-11 éveseknek íródott - nem is mesekönyv, hanem önsegítő könyv. A sorozat kötetei egy-egy történetet tartalmaznak, majd ennek kapcsán járják körül az adott problémát.

A válásról szóló könyv Luca történetével indít, aki kilenc éves, amikor szülei elválnak. Luca édesanyjával marad, apja elköltözik, ráadásul nem sokkal ezután anyja egy új férfit "hoz haza" - vagyis Lucának elég sok, fájdalmas változást kell feldolgoznia. A történetet követően segítő feladatok és tanácsok következnek, amelyek átvezetik az olvasót a felmerülő nehézségeken.

     

+1: Remo H. Largo, Monika Czernin: Válás után boldog gyerek?

Az önsegítő könyv szülőknek szól, vagyis azoknak, akik válófélben vannak, de azt szeretnék, ha a gyerek ezt a lehető legkevésbé sínylené meg. Vagy kíváncsiak arra, mit várhatnak a válás egyes szakaszaiban a különböző életkorú gyerekektől. A szerzőpáros szerint ugyanis nem feltétlenül tragédia a gyerek számára a szülők válása, ugyanakkor hihetetlenül fontos, hogy mindvégig figyeljünk a gyerek igényeire, akármilyen családmodellben is élünk. A könyv azokat a kérdéseket járja körül, amelyek minden váló szülőben felmerülnek: mikor és hogyan mondjuk el a gyerekeknek, hogy elválunk, vagy éppen hogyan "vezessük be" az új partnerünket.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek