no

Így szívat az államkincstár: nyolc hónapig vártam a GYES-re

Fizetett szabadságom alatt szültem a lányomat. Az ok eléggé egyszerű volt: sokkal jobban megérte, mint TGYÁS-ra menni, ami az EKHO-s bérem miatt nem sokkal lett volna több, mint a GYES. A hat hét elteltével viszont már nem igényelhettem meg a TGYÁS-t, csak a GYES-t, és GYED-re is csak a szülést követő 168. nap után lettem jogosult. (Értelemszerűen az EKHO miatt a GYED-em is minimális összegű.)

Szóval az úgy történt, hogy a fizetett szabadságom lejárta után postai úton megigényeltem a gyermekgondozási segélyt. Hiánytalanul kitöltöttem az űrlapot, fénymásoltam és csatoltam mindenféle más iratot és lelkendezve konstatáltam, hogy kormanyablak.hu tájékoztatója szerint a kérelmet legfeljebb 30 naptári napon belül elbírálják. 

Aztán vártam. És vártam. 30 naptári napot, 60 naptári napot, 90 naptári napot, stb. A negyedik hónap elteltével vidékről a fővárosba költöztünk, így ismét küldtem egy levelet a Magyar Államkincstárnak, hogy kérem szépen, az van, hogy költözés történt, így más területi igazgatóságoz kerültem, a továbbiakban ehhez mérten intézzék az ügyemet. 

000 Hkg1348661
Frederic J. Brown

Az ötödik hónap elteltével azért már elkezdett érdekelni, mi a fene lehet a pénzemmel, nem mintha azért a 28.500 forintért szültem volna a gyereket. Felhívtam az államkincstár ügyfélszolgálatát, ahol a hölgy közölte, igen, látja, hogy jó ideje áll az ügyem, de a rendszerük nem mutatja, miért. Minden bizonnyal a költözés zavarhatott be a folyamatba, legyek kedves türelemmel várakozni. 

A hetedik hónap elteltével ismét felemeltem a telefont, ez volt az a pont, amikor már ingerültebb voltam a kelleténél.

Háromszor kapcsoltak egyik helyről a másikra, mire az egyik ügyfélszolgálatos végre el tudta nekem mondani, azért áll az ügyem, mert nem értik, miért nem a szülésem napjától igényeltem meg a GYES-t és miért hat héttel későbbtől. Elmagyaráztam neki, hogy mindössze anyagi megfontolás áll a háttérben, eszemben sincs csalással lenyúlni az államot, főleg úgy nem, hogy másfél hónapra való GYES-t nem is kérek.

Oké, mondta a hölgy, de ő most ezzel nem sokat tud kezdeni, írjam le nyilatkozatban és kivizsgálják az ügyet. 

Szóval a hetedik hónap végén ismét küldtem egy levelet a Magyar Államkincstárnak, amiben részleteztem, hogy mekkora kicseszés EKHO-s jövedelem mellett szülni, ezért inkább fizetett szabadságon voltam egy ideig. De amúgy, már ha itt tartunk, le is mondanám a GYES-t, mivel jogosult vagyok a GYED-re, és akkor azzal folytatnám a dolgot. Meg hogy remélem, ez a lépés nem zavarja meg megint őket annyira, hogy aztán ismét hónapokig várhatok. Ja, és hogy ott a levelezési címem meg a telefonszámom is, nyugodtan fel lehet hívni, ha valamit nem értenek, nem fejvakarva ülni az ügyem felett. 

A nyolcadik hónap elteltével a Magyar Államkincstár végre meghozta a határozatát, ugyanabban a levélben pedig megjött a határozat arról is, hogy megszüntették a GYES-t. Még aznap utalvány formájában megérkezett a felhalmozódott gyermekgondozási segély, az már csak részletkérdés, hogy számlaszámra kértem az összeget és nem postai úton. 

Ismerőseim szerint egyébként még jól is jártam, volt, akinek másfél évig nem küldték a GYES-t, pedig nem volt költözés és nem zavarta meg az ügyintézőket az sem, hogy nem a gyerek születésének napjától lett megigényelve a gyermekgondozási segély. Kolleganőm pedig azt mesélte, hogy ő is a nyolcadik hónapban, egyben kapta meg a GYED-et, amit pedig az első lehetséges napon megigényelt, hiánypótlásra nem volt szükség, lakcímet nem változtatott közben. Hozzátette, esetében még az átlagostól eltérő adózási forma sem zavarhatott be, teljes fizetésére bejelentett állásból ment szülni, mégis minden egyes ellátás folyósítására (TGYÁS, GYED, GYES) hónapokat kellett várnia.

Persze az ember lánya nem a pénzért szüli a gyereket, csak halkan mondjuk, hogy jó sok olyan családot ismerünk, ahol mindkét szülő rendesen, sokáig dolgozott a gyerek születése előtt, mégis baromira számít(ana) minden hónapban az a néhány tízezer forint TGYÁS például. És elég nagy segítség lenne, ha azt először nem a gyerek féléves korában kapnák meg.

Utólag egyébként még jól is jött, hogy egyszerre egy nagyobb összeg jött a házhoz, ment a többi megspórolt pénzünkhöz, amit az emigrálásunkra tettünk félre. Arról is írok majd egy későbbi posztban.

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra