Hét tévhit a bárányhimlőről

Egyik nap még pókcsípésnek gondoltuk a csípőjén felbukkanó piros foltot, aztán másnap már egyértelművé vált, hogy bárányhimlőről van szó. Mint kiderült, a tizenegy éves lányom iskolájában járvány van, erre persze senki nem figyelmeztetett minket, mint ahogyan tavaly a tetűjárványról sem.

A helyzet azért sokkolt kissé, mert egy nyolc hónapos gyerek is van a családban, akit még (szintén) nem oltattam be bárányhimlő ellen. Ami a legjobban meglepett, az az egyik ismerősöm reakciója volt: ne különítsem el a nagyobbik lányt a kisebbiktől, hiszen jobb a himlőn minél korábban átesni. 

Tévhitek a bárányhimlőről

1. A himlőn minden gyereknek át kell esni

Nem, az ismerősömnek nincs igaza. A bárányhimlő korántsem olyan szelíd, mint amilyennek azt hiszik a legtöbben. Az igazság az, hogy gyenge immunrendszer mellett súlyos szövődményekkel járhat, ami a doktornőnk elmondása szerint nem is olyan ritka jelenség. Hatalmas felelőtlenség egy fertőzött gyereket csak azért összezárni egy egészségessel, hogy utóbbi ne felnőttként kapja majd el a betegséget. Megoldás lehet a védőoltás még egészen picike korban. (Erről sajnos lecsúsztunk, de ha a baba nem kapja el, akkor mindenképp sort kerítünk rá.)

Mi is az a bárányhimlő?

A varicella hólyagos kiütéssel járó heveny fertőző betegség. Kórokozója a herpes vírus csoportba tartozó Varicella zoster vírus. A lappangási idő 14 nap, de lehet hosszabb is. A fertőzés közvetlen érintkezés és cseppfertőzés útján levegőn keresztül is terjed. A varicellás beteg rövid jelenléte is elég a fogékonyak fertőzéséhez. Már a lappangási idő utolsó napjaiban is fertőz. Fertőz az orr- és garatváladék, a vér, a hólyagbennék.

Forrás: webbeteg.hu

2. A bárányhimlős gyereknek ágyban a helye

Gyerekorvosunkkal konzultálva kiderült az is, hogy nem kell a beteg gyereket szobafogságra ítélni. Levegőzni minden gond nélkül lehet vinni, csak közösségbe ne menjen, a bárányhimlő ugyanis cseppfertőzés útján a levegőn át is terjed. 

shutterstock 182518043

3. A hólyagokat fehér rázókeverékkel kell bekenni, hogy ne viszkessenek

Még szerencse, hogy a gyógyszertárban hétvégén hiánycikk volt az a rázókeverék, amivel anyám annak idején engem is kenegetett, hétfőn ugyanis kiderült, hogy ez sem a helyes eljárás. Orvosunk elmagyarázta, hogy a megszáradt kence alatt mindenféle baktériumok szaporodhatnak el, ami súlyos bőrfertőzést is okozhat, így sokkal nagyobb a kockázata annak, hogy örökre ott marad a heg. A doki a mentolos hintőport javasolta. 

4. Minél több a hólyag, annál jobb

Férjem egyből ágyba parancsolta lányunkat, hogy melegben legyen, így még több kiütés jöjjön ki rajta, de ez sem volt helyes megoldás. Minél jobban eluralkodik rajta a betegség, szervezete annál nehezebben birkózik meg vele. Akin nagyon sok a kiütés, azt jelenti, hogy immunrendszere gyenge, ha viszont csak pár pötty jelenik meg, az erős ellenálló-képességre vall. 

5. A bárányhimlő minden esetben lázzal jár 

Ez sem igaz, lányom például teljesen lázmentesen megúszta az egészet. 

Milyen szövődményei lehetnek a bárányhimlőnek? 

Viszketés, vakaródzás következtében gennykeltő baktériumokkal másodlagos fertőzések alakulhatnak ki. Szerencsére ritka szövődmény az agyvelőgyulladás, agyhártyagyulladás. Ez két típusban jelenik meg. Az enyhébb forma a kisagyra lokalizálódik, járászavarral, remegéssel, nystagmussal jár, és utótünetek nélkül gyógyul. Jóval súlyosabb a teljes agyvelőgyulladás, ami súlyos maradandó károsodást okoz. Ritka szövődmény lehet a tüdőgyulladás és a hólyagok Streptococcus baktériumfertőzést követő vesegyulladás. Előfordulhat szövődményként középfülgyulladás is. A szövődményes eseteket antibiotikumokkal kell kezelni. A gyermeket ajánlatos bárányhimlő ellen beoltatni, mert nem tudjuk, ha a betegséget megkapja az milyen formában zajlik le.

Forrás: webbeteg.hu

6. A bárányhimlőn átesettek egy életre védetté válnak 

Általában igen, lehetséges azonban második fertőzés is, ha az első esetleg nagyon korán vagy csak nagyon enyhe formában zajlott le. A fiam esetében például ez történt évekkel ezelőtt. A vírusok egyébként évekkel később okozhatnak betegséget, a nagyon kellemetlen, fájdalmas felnőttkori övsömör formájában is.

7. A bárányhimlős gyereket nem szabad fürdetni 

Forró vízben áztatni nem is, de tisztasági tusolást nyugodtan lehet alkalmazni, utána alaposan felitatva a vizet a testen, dörzsölés nélkül. Ebben formában egyáltalán nem veszélyes a dolog, és a viszketést is enyhítheti. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek