Túlélte a rákot és anya lett egy új eljárással

Két évvel ezelőtt egy fiatal német nőnél, Nicole Heuchelenél mellrákot diagnosztizáltak. A nő akkor 36 éves egygyerekes anyuka volt, de mindamellett, hogy a rossz hír hallatán teljesen kétségbeesett, amiatt is elkeseredett, mert tudta, hogy a kemoterápia és a sugárkezelés miatt szinte biztos, hogy sosem szülhet újra. Pedig ez volt a vágya.

Mégis, a német hírmagazinok orvostudományi szenzációt emlegetek, hiszen Nicole túlélte a rákot, sőt pár héttel ezelőtt újra egy egészséges kisbabának adott életet.

Nicole-nak szerencséje volt, mert egy olyan, a "kriokonzerválást" ismerő és alkalmazó intézményben gondozták (Frauenklinik am Neusser Johanna-Etienne-Krankenhaus), ahol még a sugárkezelés és kemoterápia előtt felhívták a figyelmet arra, hogy lehetőség van egy kisebb beavatkozással esélyt teremteni a későbbi anyaságra.

Ennek keretében a nő petefészek szöveteinek kétharmadát laparoszkópiás műtéttel eltávolították, és a kis szövetdarabokat egyesével az őssejt tároláshoz hasonló körülmények között, - 178 Celsius fokban addig tárolták, amíg Nicole teljesen meg nem gyógyult és készen nem állt a teherbeesésre. Ezen a nagyon alacsony hőmérsékleten a sejtek nyugalmi állapotban vannak, és nem öregednek tovább, így lehet őket később újra felhasználni.

Nicole 2,5 centis tumora 2012 februárjában teljesen eltűnt, s onnantól, hogy ennek hírét az orvosok közölték a nővel, hat hónapnak kellet eltelnie ahhoz, hogy az anyává válás kérdése újra szóba kerülhessen. A lefagyasztott szöveteket ekkor visszaültették a petefészek közelébe, s csupán hét hónapot kellett várni, hogy Nicole a férjétől teherbe essen.

Ez a módszer nagyon ígéretesek tűnik, mert tízből kilenc esetben sikert hozott, bár az esetszám igen alacsony, világszerte eddig 20 nőnél alkalmazták.

A német társadalombiztosítás egyelőre még nem fedezi ennek az eljárásnak a költségeit (3500-5000 euró, átszámítva 1-1,5 millió forint körüli összeg), így azt a családoknak maguknak kell finanszírozni.

Remény a rákos nőknek

Amikor egy nő rákos lesz, sokszor nem gondol a távolabbi jövőre, arra, hogy egyszer, ha meggyógyul, majd szeretne gyereket, hiszen önmagában az is nagyon nagy sokk, hogy magával a rákkal kell szembesülnie és megküzdenie. Pedig sajnos az erős sugárkezelés és a kemoterápia sok esetben terméketlenséghez vezetnek, s ha egy nő sikeresen megbirkózik a rákkal, valószínű, hogy hiába szeretne gyereket, már nem lehet neki. Ezért is nagy szenzáció ez a fajta sejttárolási és beültetési módszer, hiszen így előre gondolkodva mégis megkapják újra az esélyt, ahogy most is bebizonyították a német orvosok.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek