RSV: 300 ezres oltás ingyen a koraszülötteknek

Nem vagyok oltásmániás, legalábbis feleslegesen nem oltatom be a gyerekem mindenféle extrával, de nemrég találkoztam egy olyan vakcinával, amit amikor megismertem, elismerősen bólogattam. A kórházunk főorvosa hívta fel a figyelmemet arra, hogy az őszi-téli szezonban van egy mumus, egy vírus, amivel már én magam is biztosan találkoztam, de nálam nem okozott különösebb problémát, viszont ugyanez a koraszülöttekre, mint az én kisfiam is, akár életveszélyes is lehet.

shutterstock 142108291
Shutterstock

Az oltást mi azért is kaphattuk meg, mert egy új szabály szerint kiterjesztették a térítésmentesen igényelhetők körét, és így már mi is beleférünk a keretbe. Ugyanis idén novembertől minden koraszülött, aki a 32. terhességi hét előtt jött világra, ingyenesen jogosult az RSV megelőzésére szolgáló oltóanyagra. Eddig koraszülöttek esetében csak a 28. hét előtt születettek és közülük is csak az 1500 grammnál kisebbek kaphatták ingyen. A koraszülöttek mellett szívbeteg és tüdőbeteg kisbabák (pl.: BPD) is kérhetik a védelmet.

RSV – kisbabákra életveszélyes

Van egy alattomos vírus, az úgynevezett óriássejtes tüdő megbetegedést okozó (respiratory syncytial, RSV) vírus, ami a legtöbb gyereknél, felnőttnél többnyire egy szimpla nátha képében jelenik meg, ámde vannak csoportok, amelyek számára ez komoly megbetegedést, kórházi tartózkodást, de akár életveszélyt is jelenthet. Ők a koraszülöttek, illetve bizonyos tüdőbetegségben és szívbetegségben szenvedő 1-2 éves kisbabák.

Éppen ezért üdvözlendő, hogy nemrég bővült azoknak a köre, akik igényelhetik térítésmentesen ezt az oltást, ami fontos szempont, ugyanis körülbelül 300 ezer forintról beszélünk, ennyi egy oltás ára, ezt kell "szezonban" havonta ismételni. Vagyis összességében milliós tételről van szó.

Ezt egy átlagos család nem tudná kifizetni, s az oltásnak köszönhetően csökken az esélye, hogy gyógyszereket kelljen adni a pici babának, netán hogy kórházba kelljen vonulni vele, és a legrosszabbról még nem is beszéltünk. Ezeket a testi-lelki-anyagi szempontokat is érdemes szem előtt tartani. Az oltóanyagok finanszírozása ráadásul nem is a nehéz anyagi helyzetben lévő kórházakat terheli, azt az OEP biztosítja az intézményeknek. A szülő beleegyezésével kérhető.

Mik az RSV tünetei?

Tipikus náthás, megfázásos tünetei vannak:

  • orrfolyás
  • láz
  • köhögés
  • szapora légzés
  • légzési nehézség, zihálás
  • kékes ajkak, körmök
  • nem tud/nem akar enni rendesen a baba
  • kiszáradás

Hogyan előzhető meg?

Az egyik orvosunk azt találta mondani egyszer, hogy a csecsemőnk legnagyobb rizikófaktora a nagytesója, aki ovis. Ő ugyanis mindenféle kórt hazahoz az óvodából, és nem lehet őket elszeparálni egymástól annyira, hogy ne adjon át ezt-azt.

shutterstock 89570266
Shutterstock

Az RSV vírust is nagyon könnyű elkapni, mert cseppfertőzéssel terjed, egy puszival, kézfogással, vagy a levegőbe tüsszentéssel, köhögéssel. Ugyanígy veszélyesek a használt papírzsepik, vagy a megfertőzött személy által használt tárgyak.

  • A téli időszakban kerüljünk azokat a helyszíneket, ahol sok ember fordul meg, mint például a bevásárlóközpontok vagy (gyerek)rendezvények.
  • A közösségbe járó testvért meg kell tanítani, hogy ne fogdossa a baba kezét, ne adjon puszit a szájára, arcára, csak a feje búbjára vagy a ruhás részre, gyakran mosson kezet stb. Ez nem könnyű, én is tudom, tapasztalom, de pár százaléknyi esélyt talán így is sikerül lefaragni. Ismerek olyat is, aki télre kiveszi a nagyobbat a bölcsiből, oviból, ez is lehet megoldás erre a helyzetre.
  • Ha mi vagyunk betegek, náthásak, ne puszilgassuk a babát
  • Köhögő, beteg ember ne jöjjön látogatóba hozzánk

Miért jó ez az oltás?

Az RSV ellen nem alakul ki természetes védettség, újra és újra megfertőzhet bennünket. Két-három éves korára szinte minden gyerek átesik egyszer vagy többször RSV okozta légzőszervi megbetegedésben, de egy éves kor felett már nem okoz komoly bajt, mert kellően erős a szervezet.

De a veszélyeztetett 1 év alatti kisbabáknak egyetlen igazi védelem létezik csak az RSV ellen, az az oltás. Ez egy passzív védőoltás, ami azt jelenti, hogy magát az ellenanyagot kapja meg a baba (és nem a legyengített vírust, ami ellen ő maga termelné az ellenanyagot), ami kb. 1 hónapig védi őt, ezért havonta meg kell ismételni a kritikus november-március közötti időszakban. Szerencsére csak egy szezont kell átvészelni, utána már nem okozhat különösebb problémát.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek