Uzsonnakérdés - Limara megmondja

Becsengettek. Az anyukáknak megint főhet a feje, mit is csomagoljanak a gyereknek uzsonnára. A legkényelmesebb, de egyben a legrosszabb megoldás, ha reggel sietve nyomunk a gyerek kezébe pénzt, vegyen magának valamit útközben a pékségben vagy a boltban. Ez szigorúan csak végszükség esetén ajánlott, és mindenképpen érdemes megbeszélni a gyermekkel, hogy mit vásárolhat belőle. Sokszor látok reggelente iskolába baktató egészen apró gyerekeket is, akiknek a kezében chips, cola, még rosszabb esetben energiaital van.

Kézenfekvő megoldás, ha szendvicset készítünk tízóraira vagy uzsonnára, lehetőség szerint valamilyen teljeskiőrlésű lisztet is tartalmazó péksüteményből vagy kenyérből. A legtöbb gyermek viszont csak a hófehér pékárut szereti, ráadásul abban sem lehetünk biztosak, hogy a boltban megvásárolt termék valójában mit is tartalmaz.

kifli2
Limara

A legbiztosabb, ha saját magunk sütünk péksüteményt. Tudom, hogy nagyon sokan úgy gondolják, ezt már nem lehet a rohanó hétköznapok napirendjébe beilleszteni, pedig egyrészt nem lehetetlen, másrészt ezeket hétvégén előre le lehet sütni, majd miután kihűlnek lefagyasztani. Reggel a mikro legalacsonyabb fokozatán 2-3 perc alatt kiolvadnak, de akár este kivehetjük őket, reggelre szépen kiengednek. Épp olyanok lesznek, mint amilyenek voltak a fagyasztás előtt.

Ebből az egyszerű tésztából készülhet kifli, zsemle, de akár párnácska is:

40 dkg finomliszt
10 dkg tk. tönkölyliszt
2 csapott teáskanál só
2 ek. olaj
2 ek. sűrű joghurt vagy tejföl
kb. 2,5 dl víz (vagy tej)
2 dkg friss élesztő

1. A liszteket és a sót alaposan elkeverjük, a közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük az olajat, a joghurtot (vagy tejfölt), a vizet (vagy tejet) és belemorzsoljuk az élesztőt. A tésztát alaposan bedagasztjuk, majd letakarjuk, és 30 percig pihenni hagyjuk.

2. Ezután, ha kiflit vagy zsemlét szeretnénk belőle, akkor 10 egyforma darabba vágjuk, a darabokat gömbölyítjük, majd letakarva megint 10-15 percig pihentetjük.

3. A zsemlékhez ismét gömbölyítjük (Ebben a bejegyzésben egy videó mutatja meg, hogyan), a kiflihez egyesével oválisra nyújtjuk őket, majd feltekerjük.

Így kell kiflit formázni
Így kell kiflit formázniLimara

Ha „párnákat” szeretnénk belőlük, akkor a tésztát kb. másfél cm vastag téglalapra igazítjuk. Egy éles késsel hosszában három részre vágjuk, majd az így kapott csíkokat ferdén három-három részre osztjuk. Így 9 darab rombuszt kapunk.

4. A péksüteményeket sütőpapíros tepsire fektetjük, letakarjuk és ismét 30 percig pihentetjük.

5. A sütőt ezalatt előmelegítjük 200 fokra.

6. A megkelt péksüteményeket alaposan lepermetezzük vízzel, a tetejére szórhatunk magokat vagy akár korpát, és 18-20 perc alatt készre sütjük.

7. Rácsra tesszük őket hűlni, majd amint kihűlnek, azonnal egyesével becsomagoljuk és a fagyasztóba tesszük.

Mi kerüljön a szendvicsbe?

Az unalmas sonka-sajt vagy kolbász-sajt helyett sokkal izgalmasabb szendvicseket is készíthetünk.

  • Ha húst sütünk, süssünk többet, ha fasírtot készítünk, számoljunk úgy, hogy másnapra is maradjon! Hidegen mindkettőből izgalmas szendvics készíthető.
  • Például a félbe vágott péksüteményre ropogós salátát teszünk, arra egy szelet hideg sülthúst, majd majonézt, házi ketchup-ot, vagy padlizsán krémet, míg szezonja van paradicsomot, paprikát, uborkát, később csatnit vagy majonézzel elkevert vékonyra szelt káposztát és sárgarépát, savanyú uborkát. A zöldségeket vékonyra szelt almára vagy körtére is lecserélhetjük, a sülthússal, ropogós salátával kiválóan harmonizálnak.Ugyanezek tortillába tekerve új élményt nyújtanak.
molnarka
Limara
  • A boltban vásárolt, agyon pácolt, tartósítószerekkel kezelt sonka helyett csinálhatunk mi is sült sonkát. Az elkészítése egyszerű, bár kissé időigényes, de mindenképpen érdemes kipróbálni. Egy kötözött sonkát éjszakára beáztatunk, másnap puhára főzzük. A főzővízbe teszünk egy-egy szál sárgarépát, petrezselymet, vöröshagymát, fokhagymát, szemes borsot, babérlevelet és 2-3 szem szegfűszeget. Amikor megpuhult elzárjuk alatta a lángot és a vízben hagyjuk kihűlni. Ezután óvatosan leszedjük róla a hálót, lefejtjük a bőrét. Reszelt gyömbért, narancslekvárt (vagy mézet), mustárt (lehet magvas is), zúzott fokhagymát, szójaszószt, borsot és sót alaposan kikeverünk és ezt a masszát a sonkára kenjük. 200 fokos sütőben kb. 30 perc alatt rásütjük. Ha kihűlt vékonyan szeletelhetjük. Sonka helyett egészben sült karajra is kenhetjük.

Legközelebb folytatjuk azokkal a péksüteményekkel, amelyeket este előkészítve, a hűtőben éjszakáztatva reggel 20-30 perc alatt ki lehet sütni, és akkor a gyerek még melegen viheti őket a suliba.

Oszd meg másokkal is!
Mustra