5 könyv kiskamaszoknak - amit biztos olvasni fognak

Ha az iskolakezdés előtt szeretnénk kicsit felfrissíteni a gyerek nyáron esetleg picit megkopott olvasási képességeit, jól jön pár könyv, amin nem lasszóval kell őket végigverni.

Mivel sajnos vége azoknak az időknek, amikor még az egyeduralkodó Móra kiadó feltüntette a könyvei elején, hogy hány éveseknek szól a könyv, így csak találgatni lehet, esetleg böngészni a fórumokat, és faggatni a könyvtáros néniket, hogy mit szeretnek a kiskamaszok olvasni.

shutterstock 127567055

Összegyűjtöttünk pár könyvet, amit az olvasni nem annyira szerető srácok és lányok is falni fognak, legalábbis jó eséllyel le lehet kötni őket néhány napra.

B345546

Az Egy ropi naplója egy regényfolyam, ami annyira kedvelt lett, hogy még film is készült belőle. A történetben egy iskolás fiú, Greg Heffley áll, aki teljesen frusztrált, mert még nem borotválkozik, nem izompacsirta, és a barátai sem menők. Főleg fiúknak ajánlott, ők viszont nagyon fogják élvezni. Nincsenek benne nagy felismerések, nem tanít semmire, viszont jó.

Ha a gyerek szeret focizni, akkor Joachim Massanek, a Vad focibanda című könysorozatát ajánljuk. Az első részben megalakul egy focicsapat, gründolnak egy grundot, találnak egy edzőt, és talán még a legyőzhetetlen ellenfelet is sikerül megszorongatnia a srácoknak. 2004 óta a sorozatnak már 13 része jelent meg magyarul. Egy-egy rész mindössze 100-150 oldal, így hamar ki lehet olvasni, még azoknak is akik lusták könyvet a kezükbe venni.

B343451

Gyermekded lelkű kiskamaszoknak ajánljuk Francesca Simon könyvét, a Rosszcsont Peti sorozatot, amit ráadásul Tony Ross illusztrált. A főszereplő Peti, aki néha jó, de leginkább rossz, ráadásul izgalmas kalandokba keveredik, az iskolában és otthon egyaránt. A nagybetűkkel szedett, átlagosan 100 oldalas könyv azoknak is kellemes olvasmány lehet, akik nehezebben olvasnak. Annak ellenére, hogy sorozat, bármelyik könyvet el lehet kezdeni, mert nem egymásra épülnek a történetek.

Hogy a lányok se maradjanak könyv nélkül, nekik az Egy zizi naplóját ajánljuk. Nikki Maxwell új iskolába megy, így elhatározza, hogy új életet kezd. A vagány kislány azonban nehezen találja a hangot a "menő" arcokkal, ráadásul csetlik-botlik, és a ruhái sem a legdivatosabbak, így nehezen illeszkedik be a többiek közé. Egy nem sokat olvasó ismerős kislány két nap alatt olvasta el, alig lehetett kicsavarni a kezéből, elmondása szerint tök jól bemutatja a könyv, hogy milyenek ők.

Sokan nagyon szeretik a 39 kulcs című regényt, amiből meglepő módon már jó pár kötet megjelent. A Könyvmolyképző kiadásában megjelenő regény igazi gyerek-akciókönyv – már ha van ilyen, de inkább nagyobbaknak ajánljuk, ők viszont imádni fogják.

A történet szerint kiderül, hogy Amy és Dan Cahill családja a leghatalmasabb a világon, de az erő forrását elrejtették a világ számos pontján, és csak úgy lehet újra feléleszteni, ha megszereznek 39 kulcsot. Persze számos kihívással is szembe kell nézni, és olyan is előfordul, hogy egymillió dollárt kínálnak a gyerekeknek, ha lemondanak a kulcsról. Igazi üldözős, izgalmas sorozat ez.

Jo Nesbo krimiíró, annak viszont igen jó. Egy nap úgy döntött, hogy gyerekeknek is ír, ez lett a Doktor Proktor pukipora, ami akkora siker lett, hogy folytatása is született. A kétbalkezes professzor feltalálja a legnagyobb erejű pukiport, ami bárkit az űrbe röpít. Ám amíg két kisiskolás segítője azon dolgozik, hogy a találmány híressé és gazdaggá tegye őket, a csodaszer híre illetéktelenek fülébe is eljut. A doktor hamarosan egy szökésbiztos cellában találja magát, a gonosz ikerpár ellopja a találmányt, és egy folyton éhes anakonda is beszabadul Oslo szennyvízcsatornáiba. Vicces, igazi skandináv regény kiskamaszoknak.

Gyerekeknek szóló "krimi" Lezsák Leventétől az Emerson & Tsa. A történetben nincsen gyilkosság, van viszont egy igen zavarbaejtő eset. Egy napon Mordia és Vidória élete teljesen összezavarodik. A mord uralkodó jókedvűen ébred, színekre és nevetésre vágyik, napsütést rendel az udvari meteorológustól, és színes ruhákat a szabótól. Vidóra királyával viszont pont ennek az ellenkezője történik, a korábban mindig kedves és békés királyon eluralkodik a rosszkedv és az erőszakosság, kedvenc lányát a toronyba záratja, sőt, háborúzni készül, holott még katonái sincsenek. Ha ez nem lenne elég, a rejtély megoldására a világ legrosszabb magánnyomozóját, az arrogáns és nagyon hiú Emersont kérik fel - ami önmagában biztosítja, hogy sose jussanak el a megoldásig.

Jobb híján a vagány - és a toronyból lelépő - királykiasszony, és Emerson senki által nem ismert, ám annál élesebb eszű segédje Jones látnak neki, hogy megfejtsék, mi történt, és hogyan állíthatnák helyre a világ rendjét.

Klasszikusok - gyerekeknek, és nosztalgiázó felnőtteknek

Erich Kästner: A repülő osztály

Erich Kästner: Május 35

Erich Kästner: A két lotti

Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai

Arthur Ransome: Fecskék és Fruskák

Michael Ende: Végtelen történet, Momo

Karl May regények

F.H.Burnett: A kis lord
 

Frances Hodgson Burnett: A titkos kert

és persze a sort a végtelenségig lehetne folytatni.

Oszd meg másokkal is!
Mustra