Szedjen vasat, ha vasgyúrót szeretne

Azt mindenki tudja, hogy a terhesség során fokozottabban oda kell figyelni a táp-, és ásványi anyag bevitelre, ha biztosak akarunk benne lenne, hogy a gyerek ideálisan fejlődik odabent. Kutatók most azt számolták ki, pontosan milyen hatásai vannak annak, ha a kismamák vasat szednek a vérszegénység megelőzésére. Nálunk a Ferrofol-gammát, Neo-ferrofol-gammát és a Maltofer-folt javasolják leggyakrabban az orvosok, de sokan szednek különféle pezsgőtablettákat, drogériákban kapható vaskészítményeket is.

Fontos tudni, hogy egyes adatok szerint tízből négy magyar nő úgy esik teherbe, hogy szervezetének vasraktárai nincsenek feltöltve. Esetükben a vashiányos vérszegénység esélyének kialakulása nagyobb. A vasraktárak visszapótlása nem megy egyik napról a másikra, akár hónapokig is tarthat, mire a megborult egyensúly rendeződhet.

Kolleganőnk tapasztalata:

Az első terhességem végefelé mondta az orvos, hogy kezdjek vasat szedni. Az egy dolog, hogy nem voltam felkészülve arra a koromfekete végtermékre, amit ezután a vécében láttam és amiért még veszettül meg is kellett küzdenem. Ráadásul a végére így is durván vérszegény lettem, ami azért volt roppant kellemetlen, mert a szülés után hetekig annyira szédelegtem, hogy minden felállás egy küzdelem volt. Még hónapokig szedtem vasat, mire visszaállt a vérképem a normális szintre. A második gyereknél viszont végig szedtem vasat, nem is volt problémám.

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint azok a nők, akik a terhességük alatt napi rendszerességgel szedtek vasat, azok nagyobb és egészségesebb gyermekeknek adtak életet. Viszont azt hozzá kell tenni, hogy ez azokra igaz, akik naponta legfeljebb 66mg vasat szedtek. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelenleg napi 60 mg-ot javasol. (Már kialakult vashiányos vérszegénység esetén a javasolt napi mennyiség ennél magasabb lehet.)

A Daily Mail cikke szerint a vashiány jelenleg a legelterjedtebb hiányállapot a világon, egyik leggyakoribb következménye pedig a terhesség alatti vérszegénység, ami a becslések szerint a világon közel 32 millió várandós nőt érint.

Bár már több tanulmány is foglalkozott azzal, hogy ez növeli a koraszülés kockázatát, azonban idáig még nem sikerült tudományosan is alátámasztani ezt a hipotézist.

Bármi is legyen az igazság, annyi bizonyos, hogy a vas szedése ebben az életszakaszban kiemelkedő jelentőségű. Brit és amerikai tudósok kb. két millió nőt vizsgáltak meg, és közel 90 tanulmányt elemeztek ki.

Ez alapján kiderült, hogy számszerűsíthetőek a vasszedés előnyei. Minden 10 mg "többletvas" 12 százalékkal csökkenti a terhességi vérszegénység, 3 százalékkal a kórosan alacsony születési súly kockázatát, és 15 grammal növeli a baba születési súlyát.

A kutatók állítása szerint akár preventív jelleggel is szedhető a terhesség folyamán a vas, hogy a későbbiekben ne alakuljanak ki különböző problémák.

Ezért fontos még a vas a terhesség idején

A vas megfelelő bevitele az állapotos/frissen szült nők közérzete miatt is fontos, mivel ha vérszegénység alakul ki, erős szédülés, fáradékonyság, ingerlékenység jelentkezhet, másrészt anémia esetén lényegesen lassabb a szülés utáni regeneráció! Azt azonban nem árt tudni, hogy amennyiben vas-tablettákat szed, számoljon azzal, hogy mellékhatásként egészen sötét színű végtermék jelentkezhet, illetve nem ritkák a székrekedéses panaszok is.

Ezeket egye, illetve ne egye

Bár a megfelelő étrend elengedhetetlen ahhoz, hogy ne alakuljon ki vérszegénység, azonban egyedül táplálékkal igen nehéz bevinni a vasat, mivel sok ételből csak nagyon nehezen tud felszívódni, és akkor is csak egy kis része, méghozzá egyedül C-vitamin jelenlétében! A vegetáriánusok a legveszélyeztetettebb csoport az anémia szempontjából, mivel a vas leginkább állati eredetű élelmiszerekkel (hús, tejtermékek, tojás) kerül a szervezetbe.

Ezek gátolják a vas felszívódását

  • túlzott rostbevitel
  • szójafehérje
  • magas réz, cink tartalmú ételek
  • gabonafélék
Oszd meg másokkal is!
Mustra