Új őrület: a baba- és mamabarát császár

A császármetszések száma a fejlett országokban folyamatosan emelkedik, sok nő kifejezett kérése, hogy ne hüvelyi úton kelljen megszülnie. Németországban minden harmadik nő így szül. Az elmúlt 12 évben nálunk is megduplázódott a császármetszések száma. A legújabb német "hóbort" (szolgáltatás? trend? minek nevezzük?) szerint a császármetszést is lehet úgy végrehajtani, hogy az anya lássa, mi történik, és a baba, kiemelése után elsőként rögtön az anyját lássa az orvosok helyett.

151037223

A császármetszés többnyire gerincérzéstelenítéssel történik, az anya deréktól lefelé érzéketlenné válik, de éber marad. Eddig ez egy olyan műtét volt, amelynek során az anya csak fekszik, passzívan a plafonra szegezi tekintetét, és csak akkor tudatosul benne, hogy anyává vált, amikor meghallja a csecsemősírást.

Tavaly december óta a Berliner Charitén új trend van kialakulóban. Az orvosok szeretnék, ha a kismamák sokkal jobban részeseivé válhatnának anyává válásuk folyamatának, ezért úgy alakítják a körülményeket, hogy a nők láthassák, amint gyermekük „előbújik” a hasukból. Az orvosok azt is igyekeznek szem előtt tartani, hogy a megszületett csecsemő elsőként ne a műtétet végző és segítő orvosokkal teremtsen szemkontaktust, hanem rögtön szembetalálja magát anyjával.

Az érzékenyebb gyomrú szülő nőknek nem kell azzal számolniuk, hogy premier plánban kell végignézniük saját hasuk felmetszését - ami eléggé véres jelenet -, mivel a nagy hasuk védelmező dombként akadályozza a kilátást, de ha ez nem lenne elég, a műtéti területet takaró leplet csak akkor lebbentik fel, amikor már a bébi kiemelésére készülnek.

74938057

Ezt az újfajta eljárást németül császárszülésnek (Kaisergeburt) nevezik, (a magyarban a császármetszést (Kaiserschnitt) is szokták ezen a néven nevezni), és azt vallják, olyan császármetszésről van szó, amely némileg közelebb hozza a természetes szülés élményét, nem annyira személytelen és művi hatású, mint a hagyományos császármetszés, ráadásul az apa elvághatja a köldökzsinórt és a babát azonnal az anya mellére helyezik - egy rövid időre.

A császárszülés a szülő nők körében gyorsan népszerűvé vált, azonban a szakembereket megosztja. Főként a természetes szülés híveiben erős az ellenérzés, hiszen ők éppen arra törekednek, hogy minél kevesebben válasszák önként a császármetszést, de ez az új, "barátságosabb" módszer még inkább annak a trendnek kedvez, hogy a nők maguktól válasszák az operációt.

Más orvosok például abban találnak kivetnivalót, hogy a császármetszéseskor időnként fellépő erős vérzés esetleg sokkolhatja a nőt elkísérő apát, aki erre nincs felkészülve, s ez nem az az állapot, amiben a férfi a feleségét látni szeretné. (Mondjuk azért ez ugyanígy elmondható a hüvelyi szülések után időnként fellépő erős vérzésre is, szerintünk.)

A császárszülés önök szerint

Oszd meg másokkal is!
Mustra