Diszlexiásnak nyomtasson Comic Sans betűket

A gyerek egész nap csak a gép előtt ül. Vagy ülne, ha hagynánk. Ez bizony nagyon sok családban létező problémák, akár már óvodáskorban is, hiszen egy tabletet már egy ovis is könnyedén elnyomogat, akár órákon át.

Nagyon érdekes anyagot kaptunk viszont, a két tanár, Prievara Tibor és Nádori Gergely által összeállított, a 21. századi szülő címet viselő kis könyvecske azzal foglalkozik, hogyan tehetjük (legalább részben) hasznossá azt az időt, amit a gyerek a számítógép előtt tölt.

Mielőtt valaki csodákra számítana, azt ők sem tudják megmondani, hogyan vegyük rá a gyereket, hogy facebookozás vagy need for speed helyett matekot tanuljon, viszont rengeteg hasznos ötletet sorakoztatnak fel, ami a számítógéppel segítheti a gyerek iskolai előmenetelét, teljesítményét, a tanulási motiváció megteremtését.

stockfresh 640938 boy-at-computer-in-childrens-room sizeM
Stockfresh

Mint minden, persze ez sem fog menni a szülő nélkül, a legtöbb esetben nekünk kell megmutatnunk a gyereknek ezeket a programokat, mi leszünk azok, akiknek aztán büszkén bemutatja, mire jutott, szóval a kis könyvecske nem csodaszer, viszont nagyon hasznos, hiánypótló segédlet. Én nagyon örülnék, ha minden iskolában ilyen mélységben foglalkoznának azzal, hogyan kapcsolható össze a tanulás, a számítógép és az internet.

A linkelt könyvecske három, színekkel is elkülönített részből áll. Az első, bevezető részt akkor is érdemes átfutni, ha nem váltja meg a világot.

A középső részről nekem eleinte úgy tűnt, inkább szól a szülőnek, mint a gyereknek, hogy legalább megértsük, mit és milyen programmal csinál a gyerek. Rengeteg alkalmazát sorolnak fel, közülük elég sokhoz linkelnek a használatot bemutató videót is. Ez a rész egyébként hasznos lehet annak is, akinek időnként prezentációkat kell tartania, de nem túl jó benne.

Ebben a középső részben viszont számos, zseniális apró jótanács is el van rejtve. Tudták például, hogy az olvasási zavarokkal küszködőknek azzal is segíthetnek, ha a szinte olvashatatlan comic sans  betűtípussal nyomtatott szöveget adnak nekik? A rémes, nehezen kibogarászható megjelenés ugyanis előny a diszlexiások esetében, akik éppen a nehéz olvashatóság miatt alaposabban olvassák az ilyen szöveget.

Ebben a szakaszban egy csomó, számomra új fogalommal ismetettek meg a szerzők a gondolattérképtől a photostory-n át a Pecha Kucháig. Tényleg érdemes átböngészni, mert akár a nyaralási fotóinkat és sokkal élvezhetőbb formába önthetjük az itt tanultak segítségével.

Szintén nagyon izgalmas az anyag harmadik része, ahol konkrétan, tantárgyakra bontva veszik végig, milyen programmal, weboldallal hogyan segítheti az informatika a tanulást. Az alsósoknak ajánlanak a helyes beszédet megtanító játékot, meseíró programot, ahol az egyes szavak leírását a gyerekek szinte észrevétlenül gyakorolhatják, robotépítőt és rajzolóprogramot.

A történelemtanulást háborús játékokkal, digitális idővonalakkal vagy akár archív hangfelvételekkel is segíthetjük, és komoly listát állítottak össze a szerzők a természettudományok, a magyar, az angol, de még a tesi és az ének támogatására is. Nem tudom, önök hogy vannak vele, de szerintem ez nagyon menő!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek