Ilyen ajándékot ne vegyen a gyereknek!

Sok-sok ajándékozós tipp után most azt szedtük össze, mit ne ajándékozzunk a gyereknek, milyenek a nem biztonságos gyerekjátékok. Bár ez elsőre könnyűnek tűnik, valójában nem is olyan egyszerű mindig eldönteni. Különösen kényes kérdés lehet az, hogyan vezessük rá a jószándékú, de nem túl tájékozott ismerősöket, barátokat, rokonokat arra, mit ne vegyenek a gyereknek.

stockfresh 1464666 electric-shock sizeM

A forgalomba kerülő gyerekeknek szánt termékek között valójában meglepő számban találnak veszélyes darabokat az ellenőrzések során. Az EU gyorsjelentő szolgálata, a RAPEX (Közösségi Gyors Tájékoztatási Rendszer) heti riportokban közli a vizsgálataikon fennakadt termékek listáját. Tavaly 1803 esetben kellett visszahívni vagy betiltani valamilyen terméket, mert az veszélyt jelentett az egészségre vagy a biztonságra.

A leggyakrabban fennakadó termékek azok a ruházati cikkek és textíliák, melyek fulladást vagy irritációt okozhatnak(423 eset), ezeket követik a játékok (324), szintén fulladás- és lenyelésveszély miatt. De előkelő helyen szerepelnek az elektronikai cikkek és a kozmetikumok is.

Nálunk a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság is végez rendszeres ellenőrzéseket. Ezen a linken megtalálja a veszélyes termékek listájából a játék kulcsszóval szűrt tételeket, itt a veszélyes ruhadarabok mellett találhatunk a gyerek hallását veszélyeztető mobiltelefont, nyálban oldódó, veszélyes festékkel színezett babákat, zsiráfnak látszó öngyújtót, áramütés-veszélyes távirányítós autót, és számos más érdekességet. Ha kíváncsi ilyesmire, a veszélyestermék-kereső az NFH főoldalának jobb felső csücskében található.

Mankó, de nem totális garancia

  • Játékoknál a pirossal körrel áthúzott babafej jelzi a 3 éves kor alatt nem odaadható dolgokat.
  • A CE jelölés minden olyan terméknél kötelező, amely megfelel az európai uniós előírásoknak. Ez a jelölés nem jelent minőségi garanciát, mert nem terjed ki az ellenőrzés minden termékre, mindenesetre mégis a gyártó azon kijelentését jelzi, miszerint szabályosan járnak el.
  • A GS jelölés: az „ellenőrzött biztonság” rövidítése. Önkéntes alapú a jelölés megszerzése, a gyártókat rendszeresen ellenőrzik. Ez a jelzés mindig a vizsgálatot végző szervezet logójával együtt látható. Pl.: TÜV.

Az odafigyelés nem árt, hiszen márkától és ártól függetlenül könnyen kezünkbe akadnak balesetet okozó, veszélyes vagy egyszerűen csak hamar darabjaira hulló játékok. Nézzük, milyen feltételekkel induljunk neki a játékbeszerző körútra.

Törékeny, apró darabok

A sérülést okozó játékokat próbáljuk kiszűrni. A merev műanyagok szétpattanhatnak, a túl vékonyak eltörhetnek, és éles szélük megvághatja a gyereket. A kerámia és üveg alkatrészes játékok, bögrék, perselyek kicsúsznak a kezükből, földhöz vágják, és kész, vége. Ha ilyen bögrét kapunk ajándékba, köszönjük meg, és amíg felnő hozzá a gyerek, használhatjuk ceruzatartónak. A túl kisméretű alkatrészek, könnyen leváló, leeső darabok nem kisgyerekeknek valók, mivel lenyelhetik, torkukon akad, orrukba dugják. A 3 év alattiakra veszélyt jelentő apró darabos játékokat a csomagoláson felirattal vagy logóval (piros karikában áthúzott sematikus gyerekfej) jelzik.

BPA, ftalát, ólom, valódi szőr

Évek óta olykor-olykor felröppen a hír, hogy egy terméket visszahívnak, mert túl magas arányban tartalmazott ólmot a festéke. Ez több esetben a Kínában gyártott nagy márkákkal is megtörtént, de volt ólomkiöntő játék is ilyen. Az ólommal való gyakori találkozást már összefüggésbe hozták a hiperaktivitással, és figyelemzavaros is, tehát bizonyítottan van egészségre gyakorolt káros hatása, kerüljük.

A BPA (bisphenol-A) olyan hormonzavaró, rákkeltő vegyület, amely egyes műanyagokban fordul el. Melegítéskor, hő, lúg, sav hatására oldódik ki a káros anyag. Szerencsére már a cumisüvegekben tilos a használata, de azért csak olyan műanyag játékot, cumit, gyerek evőeszközöket vásároljunk, amin jelzik a BPA free felirattal a mentességet.

Tudnivalók a műanyagoknál

A műanyagoknál a ftalát-mentesség és a BPA free felirat már némi bizalomra ad okot. Az is árulkodó, hogy milyen műanyagból készül egy adott tárgy. Ezt vagy  betűkkel jelölik, vagy egy háromszögben egy szám jelzi. Az ártalmatlan műanyagok: háromszögben 2-es: PE-HD polietilén, 4-es PE-LD polietilén, 5-ös PP polipropilén.

Amit kerüljünk, iktassunk ki: 1-es PET, 3-as PVC, 6-os PS polisztirol, 7-es egyéb, ami lehet PC polikarbonát is.

ftalátveszélyes kacsák
ftalátveszélyes kacsák

A ftalát főként gumis, puha műanyagokban (pl.: fürdőjátékok, gumicsizma, babák) kerülhet a gyerek közelébe, de elvileg csak 3 éves kor alatti játékokban, eszközökben tilos teljes mértékben. A gyerekjátékoknál általában műanyagok lágyítására használják, ezért a puha, gumis daraboknál érdemes rá gyanakodni. Egyes források szerint az Ázsiából származó műanyag játékok negyedében megtalálható. A fürdéskor használt játékokra, a kisebbeknél a szájukba vett ftalátgyanús játékokra figyeljünk.

Szintén sok veszélyt rejt az a bizarr ötlet, hogy egyes plüss állatok szőrméjét valódi állatok szőréből készítik. A bőr, szőr előkészítésekkor olyan vegyi eljárásokon megy keresztül, hogy szájba vétele, simogatása során káros anyagok kerülhetnek a gyerek szervezetébe.

Zsinórok, madzagok, zacskók

A 15 cm-nél hosszabb madzagos, zsinóros játékok, ruhák veszélyt rejtenek, hiszen ha beleakad a végük valahova, magukkal rántják a gyereket, vagy ha a nyakuk köré tekeredik, tekerik ők maguktól, megfojthatja őket. A csomagolásokra is figyeljünk, mert valahogy minden kisgyerek ösztönösen a fejére húzza a nejlonzacskót, ezért zacskók, szatyrok közelében ne hagyjuk egyedül.

Beszorul, becsíp, sikolt

Vannak olyan szerkentyűk, például egy a tetején létrás tűzoltóautó vagy egy bicikli fékkarja, amelyek rossz felépítésük miatt könnyen becsíphetik, beszoríthatják a gyerek ujját, kezét. Ilyen kis ujjak esetén súlyosak is lehetnek ezek a balesetek, ezért ezekre a lehetőségekre is figyeljünk.

Fülsüketítő, idegbaj zenélő játékok

Nincs szülő, akinek ne menne az idegeire egyes gyerekjátékok irtózatosan magas és értelmetlen hangadása, és a fogyasztóvédők listájából is látszik, egyes játékok akár tényleg veszélyesen hangosak is lehetnek. Mi talán kipróbáljuk a boltban, milyen hangot ad az általunk hazavinni kívánt állat vagy szerkezet. De ezzel sokszor nem így vannak a rokonaink, barátaink.

A fakocka sem jelent garanciát

Manapság újra divatosak a természetes játékok. Sokan abban a hitben, hogy ha fa, akkor csakis jó lehet, fakockákat, fajátékokat vásárolnak. Azonban a lakkozott és festett fakockákon is lehetnek káros anyagok, de az sem jó, ha a kockák préselt, ragasztott eljárással készültek. A legkevesebb problémát a natúr, tömör fakocka jelentheti, ha már ezt a vonalat akarjuk követni, de akkor is figyelni kell a kidolgozásra, mert a gyengébb minőségű termékek csiszolása olykor távol van a tökéletestől, márpedig a szálkás játékkocka akkor sem ideális, ha természetes anyagból van.

Honnan tudhatjuk, hogy melyik jó?

  • Lehetőleg boltban, és ne utcai árustól vegyünk új gyerekjátékot, így könnyebben érvényesíthetjük fogyasztói jogainkat.
  • A boltban tesztelhetünk magunk is. Szagoljuk meg a terméket, hogy van-e erős, vegyszeres szaga, hagy-e nyomot a festéke, az apró darabok könnyen lejönnek-e.
  • A beszélő, zenélő, zörgő játékot próbáljuk ki, mennyire hangos, mennyire bántó a zaj, amit kiad.
  • Mozgatható alkatrészeknél nézzük meg, nem fogja-e a játék becsípni a gyerek kezét.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek