És nem csak a szaga jó

Ahogy közeledik a tél, jönnek az illóolajok, boldog, boldogtalan árulja, veszi, használja. Az okos (ezt majd kifejtjük később) használat sokat segíthet náthaszezonban, ész nélkül viszont semmiképpen ne illóolajozgassunk, aromaterápiázgassunk, ami duplán igaz a gyerekekre. Az illóolaj, bár „csak” egy természetes szer, ugyanúgy lehet veszélyes, mint egy rosszul megválasztott gyógyszer. És ez a legjobb minőségű, legtisztább készítményekre is igaz.

Milyen okból szeretünk illatokat varázsolni magunk köré? Hideg van, sötét van, több időt töltünk a lakásban, élvezzük az otthoni hangulat, előkerülnek a polcokról a vastagabb könyvek, és a kis párologtatók, illóolajok. De nem kizárólag a hangulat fokozására nyúlunk az illatokhoz, indoknak ott van még a nátha is .

stockfresh 839161 aromatherapy-chimney sizeM

Összegyűjtöttük, milyen alapszabályokat kell betartani, ha gyerekeknél illóolajat akarunk használni. Mert az például, aki rutinszerűen rávágja egy takonykórnál, hogy „én biza mentolos krémet kenek a gyerek orra alá”, vagy „eukaliptuszos forró fürdőbe dugom”, elég nagy tévedésben élhet. Mert a "mentolos illat" nagyon sokmindentől lehet, aminek egy része például gyereknél tilos.

Túl sok az ócska lötty

Csak 100% tisztaságú illóolajat használjunk! Manapság, talán mert divattá is vált az aromaterápia otthoni művelése, a piacon fellelhető olajok minősége is felhígult. A 200-300 forintét kapható löttyök szinte biztos, hogy szintetikus, ki tudja milyen anyagokból állnak, vagy szerencsésebb esetben többszöri lepárlásból származó olajokról van szó, amik viszont már nem sokat érnek.

Egy-egy üvegcse minőségi olajból amúgy is elég néhány csepp. Mivel ezek az olajok fényre érzékenyek, az már árulkodó jel lehet, ha nem dobozban és sötét üvegben árulják, és az is ismérvük, hogy a latin névnek is rajta kell lennie. Bioboltokban, gyógyszertárakban, aromaterapeutáktól vásárolhatjuk meg a megbízható márkákat (pl. a Neway, PanArom, PrimaVera, Naturol, Aromax).

Kaponya Éva aromaterápiás tanácsadó elmondta, hogy Magyarországon a jelenlegi szabályok szerint tilos az illóolajok belső használata (megevése, megivása), ezért sose jusson eszünkbe másoktól hallott vagy interneten, újságban olvasott praktikákkal otthon kísérletezgetni, főleg nem gyerekeken. Erről egyébként Európa-szerte is megoszlanak a vélemények, az angoloknál szintén tiltott, miközben Franciaországban bevett gyógymód.

Homeopátiás szerek használatával egyidejűleg is kerüljük az erős olajok, köztük különösen a mentolos és a kámforos olajok használatát.

Hat éves korig tiltólistás

  • Borsmenta
  • Kámfor
  • Cédrus (Cedrus atlantica, hurutoldó, köptető hatású szerekben lehet)
  • Amit általában eukaliptusznak hívunk: Eucalyptus globulus+ Eucalyptus staigeriana
  • Fahéj
  • Erdei fenyő (Pinus sylvestris)
  • Kakukkfű
  • Szegfűszeg
  • Zsálya
  • Rozmaring
  • Bizonyos könyvek ide sorolják az édesköményt is
  • Eucalyptus dives (mentolos eukaliptusz, ez 3 éves kor után mehet)

A kevésbé erőteljes hatás érdekében használhatunk aromavizet is, Az aromavíz vagy virágvíz a lepárláskor keletkező hasznos melléktermék, amely mindent tartalmaz, amit az illóolaj, csak kisebb koncentrációban. Ezeket a vizeket az illóolajoknál nagyobb kiszerelésben (100-200 ml körül) árusítják, s áruk is kedvezőbb, mint az illóolajoké. Megrendelhetjük a neten vagy bioboltokban keressük. A levendulavíz, a kamilla, a citromfű- és rózsavíz egészen kicsiknek is jó.

Mentolos szippantó, tigris kence kisgyereknek tiltólistás

A náthával mindenki máshogy küzd, mentolos és eukaliptuszos olajokkal, mentolos rágóval, van aki a torok kéményseprőjével, megint más a kínai piacon kapható tigris kencére esküszik, és igaz hívei vannak az orrba dugható mentolos szippantónak is. Azonban tudni kell, hogy ezek többsége 3-6 éves kor alatti gyerekeknél tiltólistás, mert egyéni érzékenységtől függően akár komoly problémát, légzésbénulást, szapora szívverést, epilepsziás rohamot is kiválthatnak. A biztonság érdekében célszerű ezeket a dolgokat kerülni pár évig.

És meg kell említeni a várandósokat is, hiszen az óvatosság nekik sem árt, sőt esetükben jobb kerülni mindenféle illóolajat, még a kozmetikumokban találhatókról is beszéljünk orvosunkkal, vagy aromaterapeutával.(Kivéve, ha valaki már a terhessége előtt rendszeresen használt aromaterápiát, akkor nem kell abbahagyni, csak át kell válogatni az illatokat.)

Ha használja, így tegye

Párologtatással fertőtleníthetjük a lakást

A párologtatásnál - legyen az mécsessel működő aromalámpa vagy a fűtőtestre tett vízbe cseppentett illóolaj -, a minőség mellett a mértékletességre is figyeljünk. A gyerekek orrnyálkahártyája nagyon érzékeny, az erős illatok ingerelhetik, fejfájást és hányingert is okozhatnak. Olyan mennyiséget használjunk (általagos szobában 1-2 cseppet), ami annyira tölti be a helyiséget az illattal, hogy belépve éppen csak érezni lehessen.

Kisgyereknek is biztonsággal használható

  • Bergamott (helyiségek fertőtlenítésére óvodákban, iskolákban
  • Citrom (helyiségek fertőtlenítésére óvodákban, iskolákban)
  • Eucalyptus citriodora (vietnámi, citromos eukaliptusz)
  • Eucalyptus radiata (jótékony hatásai megegyeznek az E. globuluséval, de biztonsággal használható babáknak)
  • Pinus ponderosa (Dél-Amerikai sárgafenyő)
  • Kamilla (különösen rosszalvó, hasfájós babák)
  • Levendula
  • Mandarin
  • Édes narancs (Citrus sinensis)
  • Rózsafa (nem rózsaolaj!) (Aniba roseodora)

Pusztuljon a nátha

A bergamott és a citromolaj fertőtlenítő hatását különösen a téli megfázásos időszakban érdemes kiaknázni. Érdekes az egyik gyártó tesztje-kísérlete, ahol óvodákban hidegpárologtatóval citromolajat permeteztek a levegőbe, és így 30 %-kal csökkent a megbetegedések száma a gyerekek körében. Svájcban a jó tapasztalatok miatt kórházakban is párologtatják ezeket az olajokat. Azzal is jót teszünk, ha otthon csináljuk, de én felbuzdulva jeleztem is az óvodás csoportunknak, hogy vinnék be olajokat, és ők is szívesen fogadták.

Ha nem fertőtlenítenénk éppen, a levendula, a citromfű és a mandarin nyugtatólag hat, ezért az esti órákban segít az elalvásban. Az általunk megkérdezett tanácsadó szerint nehezen elalvó gyerekeknél ezeket érdemes kipróbálni,

Aromafürdők

Nagyobb gyerekeknek a fürdővízbe is cseppenthetünk olajokat, ezek párolgásuk során, és a bőrre jutva fejtik ki hatásukat. Hogy az illóolaj cseppek ne ússzanak a víz tetején, 1-2 evőkanál tejbe, tejszínbe, mézbe, sóra vagy a habfürdőbe cseppentsünk 6-8 cseppet a nagyobb gyerekeknél.

stockfresh 699724 aromatherapy-oil-bottles sizeM

Az illóolajok jolly jokere a levendula, ami minden korosztály számára ajánlható, kellemes illatú, és számos kedvező hatása van: nyugtató, fájdalomcsillapító, sebgyógyító, a rovarcsípés okozta viszketést is enyhíti.

Hat éves kor alatt mellőzni kell a kámforos illatokat, a mentolt, az erdei fenyőt és egyes eukaliptuszokat (lásd táblázat), mivel szapora szívverést és akár epilepsziás rohamokat is előidézhetnek.

Újszülötteknél nem indokolt az illóolaj használata, és kisbabáknál is csak koruk előre haladtával lehet fokozatosan emelni az olajok koncentrációját.

Aromvizes borogatás

Az olajok, aromvizek borogatás formájában is felhasználhatók. Hasfájáshoz 1 liter langyos vízbe belekeverünk 1 teáskanál almaecetet, amibe már előzőleg belecseppentettünk 1 csepp kamilla és 1 csepp mandarin olajat. A vízbe mártsunk egy törülközőt, csavarjuk ki, és tegyük a baba hasára. A problémától függ, hogy hideg vagy meleg vizes legyen-e a borogatás (Hideg: rándulásnál, zúzódásnál, lázcsillapításnál; meleg: hasfájásnál, görcsöknél).

Masszázsnál mindig hígítsunk

Az aromavizeket akár hígítatlanul is használhatjuk, de az illóolajokat mindig bázisolajjal keverjük. Kb. 100 ml olajba elég 1-2 csepp illóolaj, amit a gyerek életkorával növelhetünk. Bőrpróba végzése után használjuk csak a keveréket. Kisbabáknál bázisolajnak az első hónapokban sárgabarack- vagy makadámiaolajat vegyünk alapul. Később jöhet a jojoba-, olíva (de ez masszírozáshoz nagyon ragacsos, érdemes keverni más olajjal), búzacsíra- (kell hozzá 5-15% más olaj) és a mandulaolaj (magában karcos tapintású, ezért 5-20%-ban ajánlott keverni pl. búzacsíra olajjal) is alkalmas erre.

Hasfájásra kamillás, levendulás keverékkel kenegethetjük a baba hasát (egyes vélemények szerint az édeskömény is jó, mások szerint nem), de esti nyugtatáshoz a levendula és a mandarinmegint szerephez juthat. A masszázsolajoknál is érvényes az, ami a fürdéskor: a mentol, fenyő, eukaliptusz, kámfor, rozmaring tiltólistás. Ne kenjük be ilyen olajokkal a gyerek mellkasát, orrát abból a célból, hogy könnyebben lélegezzen.

Hasznos tanácsok

  • Ha valamelyik illóolaj irritálja a bőrt, semleges krémmel vagy olajjal töröljük le, vízben nem oldódik, a vizes letörlés nem segít
  • Az olajokat mindig fénytől védve, sötét üvegben tároljuk, és vigyázzunk, mert gyúlékonyak.
  • A hőingadozásra érzékenyen reagálnak, ezért óvni kell a naptól, de nem szükséges hűtőben tartani őket.
  • Lehetőség szerint ne érintsük kézzel az üveg száját a sterilitás miatt.
  • Gyerekek ne férhessenek hozzá az illóolajokhoz.
  • Masszírozás után legalább két órán át ne fürdessük meg a gyereket, hogy az olajok minél hosszabb ideig kifejthessék jótékony hatásukat.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek