Tudjuk, mit olvassanak a gyerekek idén nyáron!

Az ünnepi könyvhétre időzítve minden könyvkiadó igyekszik legjobb formáját hozni - sorra jelennek meg a jobbnál-jobb könyvek. A kiadók kínálatból válogatva összeszedtük, mit lesz érdemes olvasni a gyerekkel ezen a nyáron.

Az elmúlt években az időjárás nemigen járt a könyvhétre látogatók kedvében: jellemzően esett vagy zuhogott, a tavalyi egész elfogadható időjárás (csak egy nap esett) meglepő változatosságot jelentett az esős könyves évek után. Ha minden jól megy, idén végre családostul lehet programot szervezni csütörtöktől - érdemes is, hiszen a kiadók nem csak könyvbemutatókkal, de változatos programokkal is készültek.

Népszerű hősök: Bogyó és Babóca - mese az elveszett nyusziról

Kezdjük a gyerekek kedvencével - lehet szeretni vagy fintorogni, de Bartos Erika által kreált világot ma már nem lehet megkerülni a gyerekkönyvek terén. A szerzőnő ezúttal egy különleges Bogyó és Babóca könyvvel jelentkezik, melyben főhőseink ezúttal nem csak rajzos formában, de bábokként is életre kelve indulnak léghajózni. Csakhogy Babóca kedvenc lila nyuszija kiesik, és a barátok hiába keresik, sehol nem találják. Aztán Bogyó kitalálja a megoldást...

A Poronty véleménye: akinek a gyereke szereti Bogyó és Babóca történeteit, egészen biztosan most sem fog csalódni, sőt, a kiadó tervei szerint a kicsik akár kedvet is kaphatnak az alkotáshoz. És bár mi ezt nem látjuk, a könyvet szívesen ajánljuk.

Hol keresse? A Pagony standján, 2 750 Ft-ért, VAGY június 8-án péntek délután 4-kor a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban, ahol közös könyvbemutatón vesz részt Bartos Erika és Marék Veronika, aki Boribon legújabb kalandjairól mesél - de mindemellett lesz ott még keksz, szörp és sok-sok játék is.

f babkonyv borito 250

Dizájnkönyv: Csizmás Kandúr

A Csimota kiadó már eddig is többször lepte meg izgalmas, sőt egyenesen bátor kiadványokkal az olvasókat (egyik nagy kedvencünk ezek közül ez itt). A vizuális élményekre vágyó mesekönyv-olvasók számára a kiadó régi meséket dolgoztatott fel neves és fiatal illusztrátorokkal - a könyvek (A három kismalacPiroska és a farkas,  Hófehérke és a hét törpe) szöveg nélkül, képek formájában dolgozzák fel a jól ismert meséket azzal a céllal, hogy a gyerekek egy mesén keresztül már legkisebb korukban is találkozhassanak különbözõ vizuális látásmódokkal. A sorozat negyedik része a Csizmás Kandúr, melyben ismét öt tehetséges illusztrátor, (Csernus Ági, Stark Attila, Paulovkin Boglárka, Carolina Búzió, Bodonyi Panni) a saját megközelítésében, csak képek által meséli el a világszerte jól ismert mesét.

A Poronty véleménye: biztos ez is jó lesz:)

Hol találja? A Csimota standján,  darabonként 990 Ft-ért.

A Csizmás kandúr Csernus Ági fordításában
A Csizmás kandúr Csernus Ági fordításában

Kicsik és nagyok: Agócs Írisz - Kicsi, nagy

A neves illusztrátor, Agócs Írisz első saját mesés képeskönyve egy nagy elefánt és egy kicsi madár barátságáról szól. Mert a kicsinek lehet nagy barátja - a nagynak meg kicsi, a barátságban a lényeg nem a méret, hanem a szív... Ahogyan az ajánlóban olvashatjuk: "mert éppen olyan jó nagynak lenni, mint kicsinek – ha nagy vagy, gyorsan tudsz futni, de ha kicsi, hamar kifáradsz. Viszont ha kicsi vagy, fel tudsz ülni a faágra, ha nagy vagy, letörik alattad. Mindenben van valami jó, és ezt olyan jó hallani a kicsi gyerekeknek, akik szeretnének nagyok lenni, és a nagy felnőtteknek, akik szeretnének kicsik lenni."

A Poronty véleménye: könnyű melléfogni egy 2-5 éveseknek szóló könyvvel, de a szerzőt és a kiadót ismerve úgy véljük, ez a könyv kicsiknek, nagyobbaknak egyaránt tetszeni fog.

Hol találja: a Pagony standján 1650 Ft-ért.

f-agocsirisz

Ungubu és a magányos apuka: Prágai Tamás - Vadállatok a kabátzsebben

Óvodás kisfiút nevelni nem könnyű dolog. Még nehezebb, ha az ember apuka. Mert nem csak melegszendvicset vagy ízletes halujjakat és más finomságokat kell előállítania vacsorára, ovis ünneplő ruhát kell vásárolnia a kinőtt helyébe, hanem még az esti mesét is neki kell kitalálnia... Pepita, az apuka napi szinten edződik – és mesél. A kisfiának például folytatásos mesét egy afrikai törzs varázslójáról, Unguburól. Aki aztán, hogy-hogy nem megelevenedik, és Ungubu onnantól kezdve nem csak a mesében, de Csomboréknál is gonoszkodik. Például elvarázsolja a falu mellett élő vadállatokat, akik Csombor szomszédságában bukkannak fel. Hogy vajon mi történik velük és ki fogadja be őket, kiderül a gyerekíróként elsőkötetes veterán szerző, Prágai Tamás izgalmas történetéből.

A Poronty véleménye: végre egy igazi papás mese! Alig várjuk, mikor olvashatjuk végre.

Hol találja: a Móra könyvkiadó standján, 2 490 Ft-ért.

f-pragai

Sok pici wigwam: Erdős István - Aprótörpe indiánok

Az erdő mélyén egy kis indiánfalu húzódik meg. Az apró wigwamok között gyufásdoboznyi indiánok gyűjtik a makkot, ülnek a tűz körül, és ünneplik minden hónapban a teliholdat. Ők az aprótörpe indiánok. Ám hiába aprók, bátorságban és hőstettekben nincs hiány. A legbátrabbak és legleleményesebbek persze a törzs legfiatalabb harcosai: Táncoló Pitypang, a vakmerő indiánfiú és Ásító Felhő, a bölcs indiánlány. Akár csípős bogarak, akár óriási bölények veszélyeztetik a falut, ők ott vannak, és hol csellel, hol jó ötletekkel megmentik társaikat. Ha beteg a törzsfőnök, ők indulnak gyógyító füveket szedni a veszélyes szurdokba. Erdős István első könyve tele van kalanddal, és ami a legfontosabb: két szerethető, életteli indiángyerek kalandozik a sziklás hegyek között. Pásztohy Panka illusztrációival.

A Poronty véleménye: erre már a Fecskék és Fruskák óta vártunk! Kiváló olvasnivaló a nyári szünetre, amikor a gyerek éppen fárasztani kezdené a nagyszülőket...

Hol találja: a Pagony standján 2590 Ft-ért.

f-aprotorpe

Mi az a pincere?! Bátky András: Bazsó és Borka - A kedves pincerém

Nem, olyan nincs, hogy pincere. Pincerém van, de hogy mitől kedves, azt az ikrek, Bazsó és Borka történetének olvastán tudhatjuk csak meg. De előtte hull majd még liszt a plafonról, belepik az egerek a lakást és romossá válik a nappali - és ehhez az egészhez Bazsónak és Borkának, valamint egy bizonyos pincerémnek egyaránt köze van.

Öt humoros, rövid történet Bátky András tollából, Lakatos István rajzaival.

A Poronty véleménye: Bátky Andrásról tudjuk, hogy jó humorú, érzékeny tollú író, biztosak vagyunk benne, hogy az ikrek történetei is mosolyt csalnak majd a kis olvasók arcaira. A kiadó már első önálló olvasásra is ajánlja.

Hol találja: a Manó Könyvek standjánál, 1 490 Ft-ért.

f-bazsoborka

"A poétika terei: Így laktok ti" - irodalmi városnéző séták

Bár nem egészen kicsiknek való, nagyobb gyerekkel érdemes végigjárni a Fiatal Írók Szövetsége által szervezett városnéző túrát a Palotanegyedben, megismerve a helyeket és pillanatokat, amelyben Jókai, Mikszáth, Kosztolányi, Karinthy, Babits, Szabó Lőrinc, Pilinszky vagy éppen Esterházy létezett és alkotott.

A Fiatal Írók Szövetsége az Imagine Budapesttel együttműködve interaktív irodalomtörténeti séta keretében mutatja be az írásokat ihlető tereket, a személyes drámák és játékos ugratások, az írás gyötrelmes és boldog születésének helyszíneit. A séta során az érdeklődők kivételesen olyan helyszínekre is bejuthatnak, melyek a látogatók számára más alkalmakkor nem közelíthetők meg, közben izgalmas történeteket hallhatnak íróinkról, melyek ezekhez a helyszínekhez kapcsolódnak. A szervezők arra csábítják az olvasókat, sétáljanak velük azokon az utcákon, nézzék meg velük azokat a házakat, hallgassák meg, hogyan éltek itt íróink. 

A séta időtartalma 2.5 óra, a részvétel díja 1 000 forint, melyhez ajándékkönyvet adnak. 

Tervezett időpontok: péntek 16:00, szombat: 10:00, 16:00, vasárnap: 10:00, 16:00. 

Regisztráció: előzetesen itt, a Könyvhét ideje alatt a FISZ standjánál (Deák Ferenc utca, 2-es pavilon), illetve jegyek ugyancsak a Fisz standjánál válthatók.  www.fiatalirokl.blog.hu

Van egy perced? Alkoss!

És ha már az irodalomnál tartunk, érdemes szót ejteni egy 14-30 éves fiataloknak szóló művészeti pályázatról is. A "Van egy perced? Alkoss!" -elnevezésű verseny Örkény Istvén groteszk szemléletmódját keresi mai fiatalok művészetében és látásmódjában. Minden olyan kulturális, művészeti alkotással lehet pályázni, amely egy adott művészeti ágat képvisel (fotóművészet, filmművészet, grafika), vagy akár a művészeti ágak közötti választóvonalak elmosódását szemlélteti, legyen szó képzőművészetről, iparművészetről, népművészetről, illetve mindezek audiovizuális megjelenítéséről. A lényeg, hogy a fiatalok az örkényi groteszk szemléletmód újraértelmezésével bemutatkozhassanak és bekerülhessenek a köztudatba.

További információ és feltételek itt.

A Könyvhétre megjelenő gyerekkönyvek listája

Arnold Szilvia - Arnold Viktória: Galambkaland (Ciceró)  80 oldal 2490 Ft
Balázs Ágnes: Menjünk világgá! (Móra)     24 oldal 1990 Ft
Barsi Ödön: A tenger meséi (Fapadoskonyv.hu) 160 oldal 2540 Ft
Bartos Erika: Bogyó és Babóca bábkönyv - Az elveszett nyuszi (Pozsonyi Pagony) 48 oldal  2850 Ft
Bátky András: A kedves Pincerém (Manó Könyvek)  96 oldal  1490 Ft
Benina (Ortó Istvánné): Megsebzett szabadság (Könyvmolyképző) 344 oldal 2999 Ft
Berg Judit: Rumini Ferrit-szigeten (Pozsonyi Pagony)  104 oldal  2990 Ft
Berg Judit: Tavasz a Nádtengeren (Tavasz) (Sanoma Media Budapest)72 oldal 2690 Ft
Both Gabi: A hintarabló (Lilipótvárosi kalandok) (Pozsonyi Pagony) 64 oldal  2850 Ft
Böszörményi Gyula: Lúzer Rádió, Budapest (Könyvmolyképző) 240 oldal  1999 Ft
Csécs Andrea: Süti, a víziló kalandjai (Aposztróf)  48 oldal  3490 Ft
Csukás István: A nagy Hohoho-horgászverseny (Könyvmolyképző) 64 oldal  1999 Ft
Csukás István: A téli tücsök meséi (Könyvmolyképző)  98 oldal  1999 Ft
Csukás István: Pom Pom meséi 9. (Lesbőltámadó Ruhaszárítókötél) (Könyvmolyképző)
32 oldal  1699 Ft
Erdős István: Aprótörpe indiánok (Pozsonyi Pagony)  56 oldal  2650 Ft
Ferencz Imre: Madárkirakat (Pallas-Akadémia, Csíkszereda) 40 oldal   1100 Ft
Finta Szilvia Hanna: A szív ügye (Noran Könyvesház)  144 oldal  1900 Ft
Gombos Edina: Első naplóm (Partvonal)   96 oldal  2990 Ft
Gyárfás Endre: Terüljasztalkám (Móra)    32 oldal  1690 Ft
Hajós Erika: Illem Kata és a varázsfogkefe És más történetek (Ciceró)62 oldal 2290 Ft
Jeney Zoltán: Rév Fülöp (Libri Gyerekkönyvkiadó – Kolibri)  150 oldal  2490 Ft
Kamarás István: Kereső-mese (Pont)    96 oldal  2310 Ft
Korányi Kinga: Lizzie Blue (Nap)     224 oldal  2835 Ft
Kun Fruzsina: Formák (Libri Gyerekkönyvkiadó – Kolibri) 32 oldal    990 Ft
Kun Fruzsina: Arcok (Libri Gyerekkönyvkiadó – Kolibri) 32 oldal    990 Ft

Majoros Nóra: 3x1 család (Móra)    64 oldal  1890 Ft
Marék Veronika: Boribon házikója (Pagony)
Maros Krisztina: Tücsök a Holdon (Manó Könyvek)    32 oldal  2490 Ft
Mándy Iván: A locsolókocsi (Holnap)    140 oldal  2100 Ft
Mia – Lola – Nyanyi: Pacsiták (Jószöveg Műhely)  224 oldal  2990 Ft
Miklya Luzsányi Mónika: Macskaút (Harmat Kiadói Alapítvány)224 oldal  1500 Ft
Nagy Bandó András: Százszorszép (Szamárfül)  168 oldal  3000 Ft
Nemes Nagy Ágnes: Lila fecske (Móra)      40 oldal  1790 Ft
Németh István: Felhőnézők (Forum, Újvidék)   128 oldal  3300 Ft
Nógrádi Gergely: Balhés Beni naplója (Gabbiano Print Nyomda és Kiadó) (hangoskönyv) dupla
CD  
Oláh Gábor: Holnap más leszek (Ciceró)    224 oldal  2490 Ft
Osvát Erzsébet: Ribillió (Holnap)     64 oldal  2500 Ft
Péter Erika: ZabfaLók (Ab-Art, Pozsony)   40 oldal  1800 Ft
Polgár Jutka: A gomolyfelhővár (Alterra)    66 oldal  3100 Ft
Prágai Tamás: Vadállatok a kabátzsebben (Móra)  112 oldal  2490 Ft
Prakter Mariann: Paprika és Rózsa (Móra)   48 oldal  2990 Ft
Spirit Bliss (Hujder Adrienn): A múlt árnyai (Könyvmolyképző) 480 oldal  2999 Ft
Szurovecz Kitti: Borostyánkönny (Könyvmolyképző)   472 oldal  2999 Ft
Tersánszky Józsi Jenő: Kacor Dani (Holnap)   64 oldal  2500 Ft
Tersánszky Józsi Jenő: Misi Mókus kalandjai (Holnap)  164 oldal  2500 Ft
Vidra Gabriella: A labirintus titka (Libri Gyerekkönyvkiadó – Kolibri) 350 oldal  3490 Ft
Wass Albert: A fogfájós róka (Mentor, Marosvásárhely) 36 oldal  2520 Ft
(forrás: www.unnepikonyvhet.hu)

A könyvhétre megjelent összes könyv listáját megtalálja a Librarius.hu-n.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek