Könyvek kisiskolásoknak

Alsó tagozat - kritikus pont a könyvek szeretetében. Egy jó tanár örökre hatással lesz a gyerek életére - egy rossz élmény szintúgy. Fontos, hogy az első könyvek, amelyeket a gyerek maga olvas olyan élményt adjanak számára, amely valóban kellő útravalóul szolgál majd számára.

Fotó: Jemsweb/FlickrCC
Fotó: Jemsweb/FlickrCC

Jánosi-Halász Rita, Entz Sarolta, Fekete-Horváth Erika és Mészáros János: A két egér és a művészet

TN6 B993044

Amelyik gyereket egy picit is érdekli a művészet, boldogan fogja lapozgatni a Múzeumi Egér és unokatestvérének hiteles történeteit. A könyvek (egytől-egyik kiváló minőségű és szerkesztésű olvasnivalók) különböző művészeti utakon vezetik végig a kis olvasókat, akik megismerkedhetnek a képzőművészetben bemutatott állatokkal ("Állatok a Múzeumban"), a színek használatával ("Színek"), a legfurcsább lényekkel a szeráfoktól a kentaurokon át a sárkányokig ("Különös lények"), és persze a képzőművészeti ágakról ("Fekete Fehér"). A sorozat és a két egér Budapestről szóló kalandja ("Bolyongások Budapesten") pedig kifejezetten érdekes – és még a helyieknek is tud újat mutatni városukról. Képzőművészeti pályára szánt gyerekeknek kötelező olvasmány, a többieknek ajánlott játék és mese.

Két Egér Kiadó

Bookline 2 117 Ft

Szepesi Attila: 3 kópé kalandjai

TN6 B980083

"Száz évvel ezelőtt, vagy kicsit tán régebben, amikor még vonatok sem jártak, csak ökrösszekerek - az emberek mégis éldegéltek valahogy -, a Szernye-mocsár közepén lakott egy öregember. (...) Az ő és barátai sok-sok kalandjáról szól ez a történet." Benne a pákásszal, Hadari-Badarival, Cipriánnal, az aranymosóval és a Csodák Kertjével, és biztosak vagyunk benne, hogy minden kisiskolásnak nagy örömére szolgál majd ez a mesefüzér.

Tesztolvasónk, Berta (8) ezt írta róla "Nekem nagyon tetszett csak a képek nem, és még nem olvastam ki mert sok leckém volt. Maradhat nálam a szünetben?" Hát persze.

Noran Kiadó

Bookline 2 295 Ft

Berg Judit: Két kis dínó a zsírkréta korban

TN6 B974110

Azt tudjuk, hogy van triász, jura és krétakor, a zsírkrétakor pedig valamikor a kréta végén lehetett, amikor már nagyon kicsik voltak a dínók Kettô közülük legalábbis. Mert a történet főhőse két, a zsírkrétakorból valahogyan idevarázsolódott pici dínó: egy tirex (ő volna Nyamm) és a Trikó névre hallgató triceratopsz. Ő valami fusiban megevett bogyók miatt lett picike (aztán még a családja is elhagyta szegényt), de aztán összetalálkozott a hozzá hasonlóan pici és elkergetett, mindenevő (szó szerint!) tirexszel, akit Nyammnak keresztel, és azóta barátok. Érdemes elolvasni, hogyan is folytatódik a történet.

Pozsonyi Pagony

Bookline 1 998 Ft

Szakács Eszter: Tulipánháború - Mesék Habakuk királyfiról

TN6 B977386

A legtöbb kisfiú titokban királyfi is (a kislányok ezzel szemben általában nem titkoltan is azok). Habakuk királyfi is hasonlít egy igazi kisfiúhoz: okos, kíváncsi és talpraesett, aki miután megitta a reggeli kakaóját és megette az országában kötelezően reggelizendő betűtésztás húslevest, készen áll bármiféle hőstettre. Csak nem tudja, hol is kezdje. Felkeresi hát Benedek mágust, aki szerencsére tud is neki segíteni, így kezdetüket vehetik a kalandok, királylánnyal, sárkánnyal (aki vonzódik a mályvacukorhoz), lidércekkel és néhanapi királyi álomgyűjtemény-rendezgetéssel. A szépen megírt meséket Takács Mari kedves képei festik alá.

Pozsonyi Pagony

Bookline 2 338 Ft

100 állomás, 100 kaland: A T-Rex

TN6 B940746

Minden gyerek átesik a dínó-korszakon. Van, aki csak felületesen, mások (így tesztolvasónk, a nyolcéves Márk) olyan mélységekig jutnak ebben, amely már-már kétségbeejti a szülőket. Mégis, a 100-T-Rexben voltak új információk még Márk számára is.

"Száz tényt írtak le a T-Rexekről, ezek nagy részét persze már tudtam" - írta nekünk a könyv olvastán Márk.

"De azért voltak jó dolgok, meg tetszettek a képek is nagyon. Szerintem tetszeni fog a gyerekeknek." Szerintünk is.

Lilliput/Gulliver Kiadó

Bookline 1 692 Ft

Louis Rock: Jézus világa

Ha nem is hittantáborba, de kifejezetten vallási célú találkozókra való ez a könyv igazán.

Nem is azért, mert amúgy a könyvben fellelhető játékok és a kézműves dolgok elkészítése bármely gyereket érdekelheti, hanem inkább a példabeszédek miatt.

Aki viszont nyitottan kezeli a könyvet, nem csak egy újabb, érdekesebb bibliai történetmesélessel lesz gazdagabb, de a játékok és a varkácsolni- varrni- netán sütnivalókon keresztül Jézus korába és annak mindennapjaiba is betekintést nyerhet. Érdemes.

Harmat Kiadó

Bookline 2 250 Ft

A világ képes földrajzi atlasza

TN6 B911126

Előbb-utóbb mindenki eljut odáig, hogy el kelljen kezdenie a földrajzzal foglalkoznia. Ez a remek atlasz érthetően, röviden, tömören segíthet ebben. Természetesen nem pótolja az iskolában megtanulandó részletes ismereteket, de abban mindenképp óriási segítség, hogy kedvet adjon a majdani picit magolósabb topográfiához, földrajzórákhoz. A tudásra vágyók étvágyát csak fokozhatja, hogy a szerzők a földrészek, éghajlatok, országok ismertetőjegyeit,  kiválóan, izgalmasan, figyelemfelkeltően helyezték el ennek a gyönyörű kiadványnak a lapjain - nekünk csak a borító nem tetszett...

Gulliver Kiadó

Bookline 2 967 Ft

Módra Ildikó: Trapp

trapp borito
F

Azért milyen jó, hogy vannak még kedves állatos történetek. Ebben a könyvben számtalan állattal találkozhatunk, leginkább olyanokkal, akiket befogadtak, találtak.

Főszereplője, Trapp a néhai Piccolo Cirkusz sztárja vezet be minket a cirkusz kulisszatitkaiba, és kalandjain keresztül érzelmekben gazdag világába.

A könyvben fellelehető karaktereket figyelve gyakran felkaphatjuk fejünket, mennyire jól  fogja meg a szerző az emberi tulajdonságok tárházát, öltözteti fel vele szereplőit. Szerelem, szeretet, barátság mind szépen meglelhetők ebben az illusztrációkban gazdag kötetben.

Naphegy Kiadó

Bookline 2 542

Baksa Brigitta: A karácsonyi asztal meséi

22036

Talán nem is annyira fura, hogy karácsonyi történetet ajánlunk, ha mögé nézünk ennek a könyvnek.

Mert bár a kis kötet a karácsonyi asztalt, az arra kerülő dolgokat és az asztal körül ülőket mutatja be, a könyv történetei mégis túlmutatnak egyetlen napon.

Ha szebb és gyerekekhez szólóbb lenne a kiadvány, azt hiszem, talán nagyobb örömmel vettük volna a kezünkbe, így maradt egy jó, bár nem túl látványos meglepetés, és jópár olyan történet, amelynek elmesélését, ismeretét fontosnak tartom.

Szóval egyrészről tudásban gazdagabbak lettünk, másrészt megspóroltunk egy internetes böngészést a népszokások után.

Nemzeti Tankönyvkiadó

Bookline

Baksa Brigitta: Fürtös bárány meséi
Baksa Brigitta: Kerekedő esztendő-sorozat

kep702667nagy

Ezek a könyvecskék is a népszokásokkal foglalkoznak: míg a Fürtös bárányban a tavaszi időszak kerül sorra, A Kerekedő esztendő sorozat inkább olyan, mint egy foglalkoztatófüzet, kitöltenivalókkal és tanulandókkal, no meg persze a mesék is leginkább egy tanárnéni szájából hangzanak. Hiába no, a tankönyvkiadó az tankönyvkiadó. Az érdekességekkel teli könyvben-füzetekben csupa hasznos információt találunk, a Fürtös bárányban például a kisbárány születésétől kezdődően követhetjük végig a szokásokat a virágvasárnaptól Húsvéten át Szent Iván napjáig... na, ki tudja, az mikor van?

Nemzeti Tankönyvkiadó

Polc.hu 1 097 Ft

Bob Hartman: Mesélő Biblia hangoskönyvvel

142837

Nem kevés gyerekbiblia kapható, mégis kevés van, amelyik igazán jól tud ehhez a meglehetőst szenzitív témához nyúlni.

Kritikus a hangnem, a történetek hossza, de még a fordítás is. Nos, Bob Hartman könyve kiváló példa arra, hogyan kell jól eltalálni az arányokat.

Persze nem lehet úgy bibliai történeteket olvasni, hogy az embernek ne legyen a gyerek felé magyaráznivalója, de a szépen szerkesztett történetek remek kiindulási alapot jelentenek egy-egy jó beszélgetéshez.

Ha a könyv mellé járó CD-t hallgatjuk, Rudolf Péter értő tolmácsolásában hallhatjuk a meséket.

A könyv végén található történetmesélési ötlettár gyakorlatai pedig egyenesen szuperek.

Harmat Kiadó

Polc.hu 2 975 Ft

Janet Foxley: Fikarc és az óriások

TN6 B974707

Fikarc egyszerűen túl pici ahhoz, hogy óriás legyen.

Ami nem is volna baj.

Ha nem volna óriás....Érezhetően Harry Potter rajongó Janet Foxley, de azért nem véletlen, hogy a The Times gyerekregény-versenyén első lett a Fikarc: a szeretnivaló főhős és viszonya a többi óriáshoz, valamint a pöttömökhöz, azaz az emberekhez izgalmas regénnyé varázsolja a világ legkisebb óriásának történetét.

Tíz év körüli gyerekeknek ideális és lebilincselő olvasmány.

Tanidőben kerülendő.

Animus Kiadó

Bookline 1 683 Ft

Meg Cabot: Allie Finkle - Szabályok kezdő tiniknek

TN6 B349089

A legtöbb kistiniknek szóló regény alapcselekménye egy költözés, és az azzal járó iskolaváltás. Valószínűleg ez a 9-13 évesek legnagyobb mumusa, de mindenképpen ez a főhős, Allie szüleinek váratlan meglepetése - ráadásul az iskolaév közepén.

A rendkívül jó képzelőerővel megáldott Allie, aki szereti a balettet, a baseballt és a macskákat, de mindenekelőtt a szabályokat, a könyv végére persze megszereti az új szobát, az új szomszédokat, sőt még egy kiscicát is kap.

Szuper.

Ciceró Könyvstúdió

Bookline 1 862 Ft

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek