Mommy makeover: másfél millából megvan a teljes generál a szülés után

Victoria Beckham és a többiek óta tudjuk, hogy ha a nőnek nem szuper az alakja hat héttel a szülés után, az vérciki. Lehet persze edzeni is, de a trend inkább a lusták edzésprogramja felé húz: irány a plasztikai sebész. Lehet kezdeni a gyűjtést, egy bő millából már egész jó nő lehetsz a szülés után. (Figyelem, itt ki kell érezni az iróniát.)

"Én úgy vagyok vele, hogy amint megszültem, azt akarom, hogy csinálják meg a has- és a mellplasztikát és a zsírleszívást is" - kezdi első kérdésemre a szüléstől - és a rossz alaktól! - egyelőre távol lévő 25 éves Kinga. Vajon miért érzi úgy egyre több nő, hogy kényszeresen és azonnal meg kell szabadulnia a szülés minden látható jelétől a baba világrajötte után? Vagy ennyire agymosás lenne a tévében folyó plastic reality? A jelenség világméretű, és egyre erősödik.

Mindenhol Barbi a minta

"Nálunk szinte mindenki erről beszél szinte azonnal a szülés után: oroszok és expatek egyaránt" - mesél az orosz helyzetről Adrienn. "Az oroszok hiúságból, az itt élő külföldi nők gyakran unalomból fekszenek kés alá, és egész furcsán néznek rám, hogy engem ez a kérdés egyáltalán nem foglalkoztat." Moszkvában tényleg mindenki elképesztően hiú e téren, legalábbis ha hihetünk kint élő forrásunknak. De mire jó mindez?

"Teljesen alap, hogy a nő már a terhesség közben tervezi, hogyan szabaduljon meg az itt-ott felhalmozódott feleslegektől - legalábbis itt, Floridában ez a helyzet" - teszi hozzá az emailen megkérdezett Enid. "Sőt, a legtöbben, ha már ott vannak, és rávették a férjüket, hogy ebben támogassa őket, nem csak a mellplasztikát vagy a hasi zsírleszívást csináltatják meg, hanem mondjuk az orrukat is. Szerintem ebben a trendben nagyban ludas a média, amelyik alapként kezeli, hogy a nőnek szuperjól kell kinéznie 2-3 gyerek után is. Na meg nálunk Floridában a testkultuszért nem kell a szomszédba menni..." - teszi hozzá.

stockfresh 1087300 plastic-surgery-doctor-draw-line-patient-brea

A helyzet itthon

Ha kinyitsz egy bulvárlapot vagy magazint, tuti, hogy találsz benne egy csomó szilikonmellet, -szájat, csináltatott ezt-azt. Persze messze nem mindenki a szülés miatt fekszik a kés alá, de az egészen biztos, hogy egyre több nő érzi problémának a szülés utáni súlyfelesleget. Réka (32) a szülés után hasplasztikát és mellnagyobbítást csináltatott. "Úgy éreztem, nem vagyok elég szép így, hogy szétfolytak a tagjaim. Nem akarok még egy gyereket, szeretnék jól kinézni, és megvan rá a pénzem - miért ne csináltatnám meg, ha megtehetem? Ráadásul a férjemnek is tetszik az eredmény." Amikor arról kérdeztem, vajon miért nem futni ment, vagy jógázni, miért a kés volt a megoldás, visszakérdez: "Szerinted a futástól nagyobbak lesznek a melleim? Na látod!"

Mellnagyobbítás, zsírleszívás: neki vagy magadnak?

Egyáltalán nem biztos, hogy önzés a plasztika. Éppen ellenkezőleg: a nő abbéli zsigeri félelméből ered, hogy az ő alakja nem tökéletes, és abból a bizonytalanságból, hogy akkor így majd nem szereti majd a párja. Miért vagyunk ennyire befolyásolhatóak?

A korábban pszichológusként praktizáló Kriszta (38) szerint "közhely a médiumok által sugárzott női szerepek követését citálni, de hát tényleg erről van szó: amikor az a hír, hogy ki csináltatta meg a mellét, kinek milyen a hátsója ötvenévesen, netán a félmeztelen tizenévesek képe mindenütt... Még a legprózaibb gondolkodású nő is nekiáll összehasonlítgatni magát velük. Akaratlanul összevetjük magunkat a tévében, magazinokban látottakkal, és mivel működik bennünk a mintakövetés, hát igyekszünk olyanokká válni. A hamadik gyerek után én is átestem egy ilyen műtéten. És jól esett." Még mindig nem vagyok meggyőzve. Miért nem elég futni járni?

"A plasztikai sebészek munkája igencsak felülreprezentált. Rendkívül sok ismert ember köthető hozzájuk, látjuk a melleken-arcokon, és mivel ez benne van a köztudatban, nem ciki az embernek megcsináltatnia magát. Én nem vállalkoznék rá, de talán ha a harmadik gyerek után is ilyen lesz a mellem, mint most, lehet, hogy ráveszem magam" - mondja a 27 éves Rita. És tényleg. Megcsináltatni nem ciki, leeresztett lufinak lenni, úgy tűnik, az.

Épp ez a felülreprezentáltság az, amit a PIP-implantátumok miatt kitört botrányokkal kapcsolatosan felmerült a brit törvényhozókban is. A francia cég által gyártott szilikon implantátumok 50.000 brit nőt érintenek (és jónéhányat Magyarországon is), és a téma komoly társadalmi vitát kavart. A Telegraph szerint a  brit kormány szigorítani tervezi nem csak az implantátumok ellenőrzését és felülvizsgálatát, de a túlzottan agresszív marketingtevékenységet is tiltják majd. A BAAPS, a brit plasztikai sebészek szervezete egyenesen az összes plasztikai műtét hirdetését tiltaná. Most viszont még Angliában is kelendőek a karácsonyi/húsvéti ajándékkuponok, a kettő az egyben-jellegű kezelések, és persze aMommy Makeoverek.

Van másfél millád? Ide vele!

Egy fent említett teljes generál Magyarországon a számítások szerint nagyjából másfél millió forintból meg is lenne. Így számoltuk:

Első konzultáció díja:                12 - 20 000.-
Hotel költség (ápolási nap):       20 - 40 000.-
Altatás:                                              80 000.-

Mellplasztika - mellnagyobbítás: 550-950 000.-
(nagyban függ a mérettől, speciális igényektől és az implantátum minőségétől)
- felvarrás:                                350 - 450 000.-

Hasplasztika:                            300 - 550 000.-

Zsírleszívás:                               50 - 200 000.- (nagyban függ a terület nagyságától)

A magyar piac ezzel együtt, gazdasági válság ide vagy oda, erősödik. A nők továbbra sem bíznak magukban. A férfiak? Engednek a nőnek ("ha ettől csinosabbnak érzi magát..."), netán forszírozzák a dolgot ("drágám, kicsit elengedted magad az utóbbi időben").

Mindenesetre az itthoni plasztikai sebészeknek egyelőre nem kell aggódniuk.

Mielőtt nekilátnál

Mielőtt megműttetnéd magad, fontos tudni pár dolgot a plasztikákról. Szülés után javasolt a testsúly csökkentése és az ideális súly elérése műtétet megelőzően, illetve mellplasztika esetén a szoptatás befejezését követő kb. 6 hónappal kerülhet sor leghamarabb a műtétre. A teljes generálnak nevezett beavatkozások ritkán valósíthatók meg egyszerre, általában 2 körben, kb. 6 hónapos különbséggel kerül sor a kért műtétekre.

Az Aesthetica Orvosi Központ szakértőjének elmondása szerint a hozzájuk forduló nők 60%-ának már van gyereke, ők leggyakrabban a mellplasztikát kérik. Dr. Németh Tamás egyetértve a fentiekkel elmondta, a mellplasztikára jelentkező nők száma, akik már túl vannak a szülésen, határozottan emelkedő tendenciát mutat.

Oszd meg másokkal is!
Mustra