A férfi a jó terhesség kulcsa

Előfordul, hogy a várandósságra a nő egyszemélyes történeteként gondolunk, vagy ha
kétszemélyesként, ahol a másik szereplő a magzat. Valójában azonban egy pár vállal gyermeket, a párnak kell együtt elviselnie, illetve élveznie (ki hogy éli meg) a terhesség hónapjait, és fogadnia az új családtagot. A férfiak, leendő apák gyakran érzik magukat kizárva ebből a folyamatból. Látják, hogy a nő teste változik, hogy vele mennyi minden történik, de nem tudják, nekik milyen szerepük lehet ebben az időszakban.

Pedig valójában kulcsfontosságú a jelenlétük. Jó, ha tudják, min megy keresztül párjuk, aki személyiségétől függően vagy jól kommunikálja, mit él át, vagy kevésbé. Vannak nők, akik tartanak attól, hogyha túlságosan mélyen bevonják társukat abba, hogyan élik meg testük változásait, elveszítik vonzerejüket, titokzatosságukat. Számukra nagy segítség, ha a férfi jelét adja, közös ügynek tekinti, ami a nőben testileg-lelkileg végbemegy, hiszen a közös babájuk cseperedik az anyaméhben.

Irány a vizsgáló!

Az egyik egyszerű módja, hogy a férfi kinyilvánítsa bevonódását, ha elkíséri a nőt a vizsgálatok egy részére, már ha a párja is szívesen veszi ezt. Legyen az ultrahang, a védőnő látogatása vagy nőgyógyászati vizsgálat. Ha támogató érdeklődéssel lép fel ezekben a helyzetekben, az orvos sem veszi rossz néven a kíséretet, hiszen nem arról van szó, hogy a férfi belekotnyeleskedik a vizsgálatba, hanem arról, hogy természetesnek veszi, ő rá is tartozik minden, ami a baba érkezésével kapcsolatos. Ráadásul, ha apás szülésre készül a család, egy orvosi vizsgálat során megtanulhat egymásra hangolódni a pár, és nem a szülésnél találják magukat elsőként olyan helyzetben, hogy a nőt vizsgálják, valamilyen beavatkozást végeznek rajta, miközben a férfi is jelen van.

Nagy segítség a társ részéről, ha arra bátorítja a nőt, merjen hallgatni érzéseire, merje azt enni, inni, ami jól esik, olyan napirend szerint élni, addig dolgozni, ahogy ő jónak érzi. Ezzel azt sugallja, hisz benne, mint nőben, és mint kismamában. Ez nagyon megnyugtató a nő számára, akiben biztos felmerül ezer kétely. Senkinél sem pont úgy zajlik le a várandósság, ahogy másoktól hallotta, így óhatatlanul adódnak pillanatok, mikor felteszi magának a kérdést, normális-e, hogy ő fárad, mikor mások még nem, vagy hogy inkább bulizni vágyik, mikor a többi várandós már fészket rak, és babaholmikat gyűjt. Ilyenkor hatalmas erőt ad, ha a párja elfogadással áll mellette, és támogatja abban, hogy úgy töltse ezeket a hónapokat, ahogy ő a legjobban érzi magát a bőrében. Nem kell a nőt arra biztatni, egyen egy kicsit több gyümölcsöt és kevesebb kólát igyon, mert minden várandós tudja, mi lenne egészséges.

A legfontosabb a jó közérzet - hogy a nő rendben legyen önmagával

Egy várandós nő, hiába is akarna menekülni, olyan sok jó tanáccsal találkozik szakemberek, rokonok és mindenki más részéről, hogy a férfi sokkal többet ad azzal, ha nem áll be a sorba, hanem abban erősíti a nőt, merjen hallgatni a saját megérzéseire.

A legtöbb nő számára szorongáskeltő a gondolat, vajon milyen hatással van párjára testének változása. A várandósság időszakában nagy szüksége van a kismamáknak arra, hogy ne csak leendő anyukaként, hanem nőként is kapjanak visszajelzést. Egy-egy jól célzott bók, ami a nő szexisségére, csinosságára utal, csodákra képes. Nem mellesleg, a férfi is jól jár, mert sokkal kellemesebb egy viruló, derűs nő társasága, mint egy aggodalmaskodóé. Persze, az sem mindegy, mi történik eközben a hálószobában. Attól még, hogy az utolsó időszakban a nő esetleg nem kíván a szexben mindent, amit azelőtt, nem kell a férfinak teljesen visszavonulnia. Ha vonzónak tartja párját, mutassa ezt ki az ágyban is, és keressék meg azokat az örömszerzési módokat, amik akár az utolsó hónapban is jólesnek mindkettőjüknek.

Félreértés ne essék, nem csak a férfi dolga, hogy gondoskodjon a nőről, támogassa őt,
mindkét fél felelőssége a jó kapcsolat alakítása, ahogy a többi életszakaszban is. Ám a
férfiaknak ebben az időszakban speciális a szerepük, és sajnos keveseket készítenek fel arra, hogyan találják fel magukat ezekben a kritikus hónapokban. Megerősödhet a kapcsolat, elmélyülhet az intimitás, ha jól alakul ez az időszak. Vagy érezheti a férfi, hogy kívül rekedt, a nő pedig, hogy egyedül maradt. Nem kicsi hát a tét.

Cziglán Karolina,
pszichológus

Oszd meg másokkal is!
Mustra