A legtöbben 10 ezerből úsznák meg a tanévkezdést

Iskolakezdés, de mennyiből? Egy hazai kutatás szerint például a megkérdezettek több mint fele csupán 10.000 forintot lenne hajlandó beiskolázásra költeni, és a válaszadók jelentős része állami segítségre is számítana a tankönyvek megvásárlásához. Ugyanakkor tavaly óta nem csökkent azok aránya, akik 20-40.000 forintot, vagy akár ennél még többet is költenének gyermekeikre szeptemberben – derült ki egy online kutatásból.

Az iskola közelgő kezdetét ha nem is mindenki várja, de mindenki érzi. A legérzékenyebb talán a családi kassza, ami ilyenkor csappan meg a leginkább, pláne, ha több gyerekről van szó. Tanszerek, íróeszközök, sport-felszerelés, és akkor az új táskáról, a ruhákról és cipőkről még nem is beszéltünk. Egy biztos, az iskola kezdet nem csak a családok életében különleges időszak, de a bevásárlóközpontok forgalmában is.

A tanévkezdettel kapcsolatban a MOM Park online kutatása a 18-64 éves lakosságot kérdezte az iskolakezdéskor felmerülő költségekről. A kutatást a KutatóCentrum végezte, több mint 1000 felnőtt válaszadó véleményét vizsgálva.

A legtöbben csupán 10.000 forintot költenének

A kutatásból kiderült, hogy a válaszadók több mint a fele csupán 10.000 forintot tart elfogadhatónak iskolakezdési költségként. A válaszadók 27%-a 10-15.000 Ft közötti összeget tart reálisnak, további 11% felemelné 20.000 forintra az iskolakezdési büdzsét, míg további 8 % akár 20-40.000 forintot, vagy akár ennél többet is költene. Érdekes, hogy a férfiak és a vidéken élők, illetve az iskoláskorú gyermekkel még nem rendelkező 18-24 évesek mélyebben nyúlnának a zsebükbe, mint a nők, a fővárosiak, és a 25 év felettiek.

Több állami támogatást, alanyi jogon

A válaszadók több mint kétharmada (70%) ugyanis úgy gondolja, hogy a szeptemberi tanévnyitásra bizony a legtöbb családnak spórolnia kell. Ezzel az állítással főképp a nők, a 25 év felettiek és a magasabb iskolai végzettségűek értettek egyet. A nők esetében feltételezhető, hogy reálisabb képük van a költségekről, hiszen általában ők intézik a családban a vásárlást. Ráadásul a megkérdezettek közel fele (48%) úgy véli, hogy az államnak jelentősebb részt kellene vállalnia a beiskolázási költségekből, például az ingyenes tankönyvek biztosításával. Ugyanakkor csupán 17%-uk gondolja azt, hogy a beiskolázást minden családnak önmagának kell megoldania.

A válaszadók egynegyede (25%) szerint egy gyermek beiskolázása még nem megterhelő, de több gyermek már problémát jelenthet. Csupán a válaszadók 6%-a vélekedett úgy, hogy az iskolakezdési bevásárlás nem jelenthet gondot a családoknak. Itt is megfigyelhető, hogy az optimistább, pozitívabb válaszokat a férfiak adták, míg a nők sokkal pesszimistábban állnak hozzá az iskolakezdési kiadásokhoz.

Akinek van pénze, az nem támaszkodna az államra

A megkérdezettek közül azok, akik akár 20.000 Ft-nál is többet hajlandóak költeni az iskolakezdésre, gondolják leginkább úgy, hogy a legszükségesebb iskola-felszerelések megvásárlása egy átlagos családnak nem nagy kiadás, mindemellett pedig a legkevésbé értenek egyet azzal, hogy az államnak alanyi jogon kellene támogatnia az általános iskolások tankönyveinek megvásárlását.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek