Kórházfigyelő: szülés Pécsett

A szülés szubjektív műfaj. Lehet, hogy az egyik ember csak pozitív élményt kap, a mellette fekvő másik kizárólag rosszat. Kórházfigyelő sorozatunkban viszont alaposan megvizsgáljuk az ország szülészeteit az ultrahang-vizsgálatoktól a csecsemősnővérek hozzáállásáig, így szerezve teljes képet az intézményekről, hangulatáról és szolgáltatásairól. Ha még nem szültél, nézz körül, melyik szülészet áll szívedhez legközelebb, ha pedig már igen, segíts a többi kismamának, és írd meg te is kórházfigyelődet!

Ezen a héten Noémi segített nekünk körülnézni Pécsett.

Forrás: aok.pte.hu
Forrás: aok.pte.hu

Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika

Mikor szültél itt?

2010. május

Általános tapasztalat

Féltem a szüléstől, a kórházban tartózkodástól, van némi kórházfóbiám, de pozitívan csalódtam.

Terhesgondozás

Terhesgondozásra az orvosomhoz jártam egy rendelőintézetbe, a klinikán végezték a laborvizsgálatokat, az UH-t, az NST-t. Plusz lehetőség volt a klinikára járni terhestornára, beutalóval ingyen; nagyon jó volt. Volt szervezett kórházlátogatás, szülőszoba nézés, mindenféle felkészítő előadás, természetesen ingyen.(Nem tudom, ez máshol is van-e, mindenesetre hasznos dolognak tartom, annak ellenére, hogy ezeken nem vettem részt, nem akartam látni pl. a szülőszobát, mondom, kórházfóbia :) )

Mindenhol, mindenki nagyon kedves és segítőkész volt.

Ultrahangra apuka is bejöhetett velem, igaz, hogy várni kellett, hiába volt időpont, sokszor az időpontot is már hetekkel korábban kellett kérni. (Sajnos ez jellemző a pécsi egészségügyi ellátásra, nagy a vonzáskörzet.) Lehetőség van lehetőség 4D-s UH-t csináltatni. De a simán is megmutattak mindent, egyetlen negatívum, hogy képet nem tudtak adni.
NST-n nem kellett várni, szintén nagyon barátságosak voltak.

Pontozás: 9/10

Szülőszoba

A szülőszobák szépen felújítottak, van alternatív szülőszoba is, bordásfallal, káddal, labdával. Én a vajúdáshoz nem vettem igénybe semmi extrát, gondolom, előre kell kérni; csak annyit, hogy kint sétálhassak, kint lehessek a családdal.
Kértem EDA-t, kaptam oxigént, mindenki nagyon kedves és segítőkész, és nem utolsósorban felkészült volt. Abszolút figyeltek rám és a babára is, és számomra ez sokkal fontosabb, mint hogy milyen a szülőszoba. Őszintén nem is emlékszem, csak annyira, hogy tiszta, felújított.

A csecsemő mérése a helyszínen történt, utána rögtön mellre is tehettem, csak utána mosdatták meg.

Pontozás: 10/10

Gyermekágy

Van rooming-in, de ha dolgom volt, vagy szerettem volna kicsit pihenni, le lehetett adni a babát. A csecsemős nővérek kedvesek, segítőkészek, megmutatták a helyes szoptatást, ha kérted, a fürdetést, a pelenkázást, az öltöztetést. Nekem pl. hasznos volt, első gyerek, sosem fogtam még csecsemőt, azt sem tudtam, mit kezdjek vele :)Viszont ami nem tetszett, hogy utólag tájékoztattak dolgokról, nem kérték ki a beleegyezésem, mikor besárgult, berakták a kék fény alá, és csak utána szóltak. Mikor úgy vélték, hogy nem szopizott eleget, adtak neki teát. Vagyis cukros vizet. Írogatni kellett a szoptatós naplót, de sokszor nem töltöttem ki, mert volt más gondom bajom, és szartam bele őszintén. Aztán mikor megtudtam a cukros víz dolgot, csaltam a naplóval. A gyerekorvos is kicsit lekezelő volt, a dolgozók istennőként tekintettek rá.
A látogatók szerencsére nem jöhettek be a szobákba, elöl volt egy társalgónak kialakított rész, ahol étkeztünk is, csak odáig jöhettek. A kórterem nem arra való, hogy a siserehad ott bandázzon. A látogatási időt szigorúan betartották, este a biztonsági őr lazán kidobott mindenkit. Az osztály napirendje kifüggesztve lógott a falon; az étkezési időpont, a vizitek, a látogatás. Persze ennek ellenére nem volt katonás rend. A nővérek kedvesek, jófejek voltak. Megkönnyítették a nyomasztó bent létet. (Hat nap örökkévalóság.)

Alapítványi szobáról nem tudok.

Pontozás: 8/10

Szubjektív véleményed a kórházról, a részlegről és az ellátásról

A gyermekágyas osztály nem négycsillagos szálloda, viszont nem is olcsó motel. Rend van és tisztaság, folyamatos a takarítás. Arról, hogy egyesek nem ismerik a vécékefét, egyáltalán az angol vécét, és a használt betéttel sem tudnak mit kezdeni, nem a kórház tehet. WC papír nincs, tudtam, hogy nem lesz, viszont a kézmosót és a kéztörlőt hiányoltam. Az ellátás megfelelő, az orvosok és a nővérek részéről. Az étel viszont kevés és rossz.

Mivel gyakorló kórházról van szó, alá kell írni egy nyilatkozatot, amiben hozzájárulsz, már ha igen, hogy orvostanhallgatók is jelen lehessenek, ha éppen úgy adódik. Én hozzájárultam, tanuljon az ifjúság :), de nem találkoztam velük.

Ajánlod más anyáknak?

Igen.

___________________________________

Elérhetőség

Igazgató: Prof. Dr. Bódis József egyetemi tanár

(orvosok elérhetőségei és listája itt)

Cím: 7624 Pécs, Édesanyák útja 17.

Levelezési cím: 7624 Pécs, Édesanyák útja 17.

Telefon: 72/536-370

honlap

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek