PORONTY

Kórházfigyelő: mindenki kedvence, a Szent Imre kórház

2011. június 6., hétfő 19:47

Vannak kórházak és szülészetek, amelyekről csak jót lehet hallani. Minden szép és jó, szuper orvos-szülésznő-csecsemős, fantasztikus alternatív lehetőségek, baba- és anyabarát hely és ellátás... Néha már-már gondolkodóba ejtheti az embert, miért is nem MINDENKI itt szül. Eheti kórházfigyelőnk alanya az egyik nagy budapesti kedvenc, a Szent Imre Kórház szülészete.

(Kórházfigyelő – előző részek)

Oszd meg velünk élményedet! Küldd be szülésed történetét a Porontyra, ha pedig kedved van, írj kórházfigyelőt, hogy segíts a kórházat kereső kismamáknak! Várjuk leveled a poronty@divany.hu címre.

Szent Imre Kórház, Budapest

Mikor szültél itt?

2009.03.04 és 2010.11.02

Általános tapasztalat

Ha lesz még gyerekünk, csak ide jövök!

Terhesgondozás

Csak CTG-re jártam (időpontra kellett menni, 10 percnél többet sosem vártam, volt mikor korábban sorra kerültem, viszont a hétvégi CTG 3 órába telt...), emellett 1-2 ambuláns rendelésen (mikor máshogy nem tudott fogadni a dokim) és előadáson voltam, ezek jók voltak.

Pontozás: 9/10 (a hétvége miatt)

Szülőszoba

A kórház ambulanciáján és szülészetén minden új és tiszta. Minden mosdó tiszta, tavaly (2010.) már volt papír és szappan is. 4 hagyományos és 1 alternatív szoba van a vajúdó mellett. A vajúdó csak átmeneti időre alkalmas, én az első szüléskor másfél napot töltöttem ott, ezalatt összesen 4-5 órát sikerült aludnom... nagyüzem van.

Mindkét szülésem az alternatív szobában volt, de a bejáráskor a többit is láttam, pasztellszínűre vannak festve, kép van a falon, és elmondásuk szerint itt sincs akadálya annak, hogy úgy szüljön anya, ahogy jólesik neki. Az alternatív szoba tágas, nagy franciaágy és kád van benne, valamint külön mosdó, a falak krémszínűek, a függöny napsárga, fenyőbútorokkal van berendezve. Nagyon barátságos, csakúgy mint a legtöbb szülésznő és orvos. A szülőszobába min. 2 ujjnyi méhszájjal lehet bemenni, itt apa is bent lehet végig. Ha korábban érkezik az ember, a vajúdóban maradhat, viszont ide nem jöhet be az apa. A születés után 2 órát lehet a szülőszobán tölteni. Az egészséges csecsemőt egy percre sem viszik ki a szobából, az enyéimet a szülésznő irányítása mellett apa fürdette, hordozta, figyelte a mérést, öltöztetést, amíg engem megvizsgált a doki, ill megfürödtem. Mellre került a szülőszobán mindkét gyerekem, az elsőnél a szülésznő segített a szoptatásban.

Pontozás: 10/10

Gyermekágy

A gyerekágyon is minden tiszta, minden 2 szobára jut egy fürdő+wc, emellett a szobákban is van mosdókagyló és kézfertőtlenítő. Támogatják a rooming-in-t, ehhez minden adva van (kiskocsi, pelenkázó, segítőkész csecsemősnővérek), viszont ha nem áll anya a sarkára, a legkisebb jelre adnának pótlást (tiszta vizet v tápszert, esetleg anyatejet). Fürdetni elviszik a babát, itt anya is várakozhat, de ezt nem annyira szeretik. (Én inkább magam is megfürödtem, amíg el volt a csöppem.) A nőorvosok, csecsemősök, neonatológusok, nővérek, takarítók mind nagyon kedvesek. 1-2-3-4 ágyas szobák vannak, a többágyasak kicsit szűkösek, de 3-4 napra azt hiszem, elviselhető. Az egyágyas szoba fizetős, az elég tágas is, és saját fürdő+wc-je van.

A látogatók a gyerekágyra nem jöhetnek be, csak távozáskor jöhet be 1 segítő, ha előzőleg a szobatársak beleegyeznek. A csecsemőket az osztályról szintén csak távozáskor lehet kivinni, egyébként üvegen keresztül láthatják a látogatók; anya kimehet a váróba, hogyha beszélgetni szeretne, de ez utóbbi kényelmetlen és általában zsúfolt is. Emiatt aztán engem és alkalmi szobatársaimat nem sokan látogattak, épp csak a legszükségesebb emberek a legszükségesebb időre, ami szerintem a leghatékonyabb módszer az új anyukák kímélésére. :)

Pontozás: 8/10

Szubjektív véleményed a kórházról, a részlegről és az ellátásról

A kórház és az osztály az itthon elérhető legjobb, bár a kaja lehetne bőségesebb és egészségesebb – azt kaptuk, mint mindenki más, pedig a szoptatós anyáknak kijárna némi extra. :) De ezt lehet pótolni a jóféle otthonival.

Ajánlod más anyáknak?

Minden adandó alkalommal!

Lilla

------------------------------------------

Szent Imre Kórház

1115. Budapest, Tétényi út 12-16.

web: www.imreszul.neologik.hu

Szülőszobák: leírás és fotók itt

Születésfelkészítő előadások

A Szent Imrében profi szülésfelkészítő tanfolyamok vannak, melyek előadói a kórház dolgozói, önkéntes alapon. Bár az előadások folyamatosan vannak egész évben (nincs nyári szünet sem), minden alkalommal zsúfolásig telik a terem, és ez nyáron nem a legkellemesebb. Van ezen kívül légzésterápiás foglalkozás (pároknak is) és időpont-egyeztetéssel az amúgy igen elzárt szülőszobát és a részleget be is lehet járni.

Ne maradj le semmiről!

SZÓLJON HOZZÁ!

Kérdezz szakértőnktől

Dr. Gyarmati Andrea gyermekgyógyász válaszol.

Kérdezni szeretnék »

Bookline

Blogok, amiket olvasunk

KETTŐS MÉRCE Percenként keres annyit, mint más havonta

Mészáros Lőrinc tavaly 96 milliárd forinttal gazdagodott. Napi 263 millió, percenként 183 ezer forint gyarapodás. Nem rossz!

KREATÍV PSZICHOLÓGIA Ezek a játszmák teszik tönkre a kapcsolatainkat

A játszmákkal nem csupán saját magunkat tehetjük boldogtalanná, de embertársainkat is az őrületbe kergethetjük játszi könnyedséggel.

HATÁRÁTKELŐ Hogyan szerezzünk barátokat külföldön?

Négy éve költöztünk Svédországba, nulla kapcsolattal. Innen épült fel a társaságunk. Tippek barátkozáshoz.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés