Johanna terhesnaplója - Kétségek közt: beoltassam magam?

Johanna ráérzett a várandós nők paráira: mi legyen, beoltassa magát? Terhesnapló, 5. rész, alakul az anya.

Most rohadtul ráérek, mert itt vagyok Robi munkahelyén, gondoltam, megragadom az alkalmat, és megírom nektek, mi történt ma reggel.

Tegnap már jól ráparáztam az influenzára, mert tele volt vele a híradó. A család nagyon izgul, hogy mi a toszt csináljak, legyen-e oltás vagy sem. Igazából én sem tudtam dönteni, mert ezt is hall az ember, meg azt is. A háziorvos sem tudott nekem okosat mondani ezzel kapcsolatban. Így hát arra jutottam, hogy ma úgyis megyünk erre a genetika tanácsadásra, rákérdezek, nekik mi a véleményük.

A genetikai észosztás az I-es számú női klinikán van, ez a várandós nők legnagyobb központja országos szinten, tehát képzelhetitek, hogy mennyien vannak. Fel is készültünk a legrosszabbra, ehhez képest egész jól megúsztuk. Bár rengetegen voltak, az előre egyeztetett időpontunk valahogy mégis működött. Tudni kell a helyről, hogy valószínűleg a túlterheltség miatt, de az orvosokon kívül mindenki halálosan bunkó. Ezt el kell viselni. (Azért mondjuk kellemetlen, mert valaki azért jön ide, hogy megtudja, Down szindrómás-e a gyereke vagy sem, tehát gyakoriak a síró kismamák...)
Genetikai tanácsadásra mindenkit küldenek 35 felett, vagy ha valamilyen előző vizsgálatból anomáliára lehet következtetni. Nekem ilyen nem volt, és ugyan 35 elmúltam, viszont épphogy, tehát nekem csak formalitás volt az egész. Egy viszonylag fiatal doki tájékoztatott arról, amit már amúgy is tudtam, hogy jók a leleteim, és további beavatkozást nem javasol (kockázattal járó kromoszóma-vizsgálatokat).Tehát tök feleslegesnek tűnt az egész. Aztán mondom, ha már itt vagyok, rákérdezek az influenza oltásra, hiszen itt nagyon okosak az emberek, csak tudják. A válasz meglepő és egyértelmű volt: NEM.

Ez az orvos egyértelműen és határozottan ellenzett bármiféle oltást a terhesség alatt. Nekem a kezdetektől volt hozzá bizalmam, meg jó fejnek is tűnt, meg ott dolgozik a magban, ezért úgy gondolom, hallgatok rá. Nektek mi a véleményetek? Mindenesetre vettem 10 db maszkot a patikában, ha olyan helyre megyek, legalább valami visszatartsa a bacikat.
A gyerek nemének megállapítása két hét múlva várható. Rossz hír: Robi megint üzleti útra megy. Nem sok időre, csak mindig félek, hogy hoz valami betegséget, mert fejlődő országokba utazik folyton, aztán összefertőz engem meg ficánkát.

Johanna

Oszd meg másokkal is!
Mustra