Hogy bír el ennyi ajándékot egy újszülött? - mese Jézuskáról

Hogyan is lehet elmesélni egy gyereknek a Mikulás és Jézuska történetét? Talán csak gyereknyelven.

Miklós napján nálunk a Mikulás csokit, mogyorót, almát, narancsot, mindenféle finomságot hoz a gyerekeknek. Tudom, hogy furcsa egy nap 5-6 Mikulással találkozni, persze, hogy nem igaziak, igazi Mikulás csak egy van, őt nagyon nehéz meglesni, de azért nem illik azt mondani a többieknek, amit ma mondtál szegény bácsinak, hogy jól vigyázzon az álszakállára. Már csak azért sem, mert csupa jószándékból öltözött be Mikulásnak, hogy ő is ajándékot adhasson a gyerekekenek. Emlékszel, kiscsoportban hogy meghökkent szegény óvodai Mikulás, mikor letoltad, mert csokit hozott, pedig Te világosan leírtad, pontosabban leirattad apával a levélben, hogy táncoló robotot kérsz? Na ő is nagyon szomorúan kullogott haza aznap, kedves akart lenni, erre szidást kapott.

Fotó: Scott Schram
Fotó: Scott Schram

Tudod, az első Mikulás egy Miklós nevű gazdag bácsi volt, aki elhatározta, hogy minden szegény gyereknek ajándékot ad, és az éj leple alatt tényleg be is csempészte a kis csomagokat a gyerekekhez. Ezek a bácsik is hasonlóan szeretnének örömet okozni a gyerekeknek. Nem, nem ők jönnek vissza karácsonykor, az már egy másik történet. Igen, tudom, hogy a télapós filmben egy piros ruhás apóka hozta az ajándékot karácsonykor, de az Amerikában működik így. Az angol gyerekeknek, a németeknek, az amerikaiaknak a Mikulás hozza az ajándékot. A finneknek is, gyönyörű rénszarvasszánon, az égen repülve, és a kéményen át bújik be a házba. Az olasz gyerekek egy kis manótól várják az ajándékot. Nálunk, Magyarországon pedig a Jézuska hozza.

Hogy tud annyi ajándekot elcipelni egy baba? Okos vagy, nem is egyedül csinálja. Emlékszel, mikor apa elmesélte, hogyan született Jézus? Hogy apukája és anyukája csak mentek, mentek házról házra, és sehol nem fogadták őket szívesen, végül egy istállóban kellett meghúzniuk magukat, ott született meg a kicsi Jézus.

Az állatok melegítették, nehogy megfagyjon, mert nagyon hideg volt ám, hisz ez karácsonykor történt. A jó emberek, akik szerettek volna segíteni neki es a családjának, ajándekokat hoztak, a halász halat, a pék kenyeret, volt, aki sajtot és volt, aki szárított gyümölcsöt hozott neki. Ezeknek a jó embereknek, meg az ük-ük ükunokáiknak szeretné a Kisjézus megköszönni, hogy kedvesen fogadták, mikor megszülett, ezért hozza az ajándékokat azoknak, akik jók. És mivel kicsi is és sokfelé is kell mennie, segítenek neki az angyalok.

Aztán jött a 3 király is, Gáspár, Menyhért, Boldizsár, igen, az a Boldizsár, akit Te játszol az oviban a Karácsonyi előadásban. Na ők jól elkéstek, csak január 6-ra értek oda a Kisjézushoz, de mentségükre legyen mondva, hogy gyalog mentek, nem volt akkor meg autó meg repülő. Ők is ajándékokat hoztak az újszülöttnek, aranyat, tömjént, mirhát.

Vannak is olyan gyerekek a világban, akik a napkeleti bölcsektől, ettől a három királytól is kapnak  ajándékot, például a spanyolok. Náluk januárban, vizkeresztkor is dől a meglepetés, sőt az olasz gyerekek is hasonlóan jól járnak, mert mire nálunk már az utolsó szaloncukrot is lelegelte valaki a fáról, náluk újra megtelnek az édességraktárak, mert Befana, a vízkereszt boszorkánya osztja ajándékait.

Nem, nincs ebben semmi felreértés, semmi becsapás, ez mind-mind igaz, amit elmeséltem. Csak azt kell tudnod, hogy ezek nagyon régi történetek, amiket apukák és anyukák meséltek a fiaiknak, akik tovább mesélték az ő gyerekeiknek, akik meg tovább, tovább, tovább minden kisgyereknek, szájról-szájra terjedt, mint egy mese és mi “fiatalok”, apa és én már csak hallottuk, hogy is van ez az ajándékozás, de sohasem láttuk még sem Télapót, sem Jézuskát, sem az angyalokat.

Persze, ha akarod, megpróbálhatjuk kilesni őket, én is számtalanszor megpróbáltam, de sose sikerült, valahogy mindig kicseleztek. De tudod mit, az se nagy baj, ha elalszunk. Biztos lehetsz benne, mindegy, minek nevezed, olyan valaki hoz neked ajándékot, aki téged nagyon-nagyon szeret.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek