Vörös húsokat is adjunk a gyereknek!

A Poronty felhívására érkezett táplálási naplók összefoglaló elemzését már bemutattuk korábban, amiből többek között azt lehetett megállapítani, hogy túl sok sót fogyasztanak a gyerekek. A minikutatás célja az volt, hogy kiderüljön, megfelelően táplálják-e az anyák az 1 és 3 év közötti gyerekeiket, illetve milyen tápanyagokból kerül kevés vagy túl sok az étrendbe, ezért a résztvevő anyák három napon keresztül írták, hogy mit evett és ivott a gyerekük. Most kiválasztottunk egy naplót, amelyet a dietetikus részletesen elemez és tanácsokat is ad.

A megkapott 3 napos táplálkozási napló napi ötszöri étkezést tartalmaz, ami megfelel az egészséges táplálkozási elveknek. Az étrend megfelelő mennyiségben tartalmazza a gabonaféléket, gyümölcsöket, tejtermékeket, és zsiradékokat, azonban húsban, zöldségekben nem tartalmazta a szükséges mennyiséget. Az ideális táplálkozási szokások szerint kisgyermekeknél kiemelten fontos, hogy naponta legalább 2 alkalommal fogyasszon valamilyen húsfélét. A táplálkozási napló szerint naponta egyszer kapott a gyermek húst, illetve egy nap egyáltalán nem. Ennek hosszú távú következménye lehet a vas- és a B12-vitaminhiány. Ezért fontos lenne, hogy az étrendjébe építsük be az általunk elkészített húskrémet (főtt húsból, margarinnak, zöldfűszerekkel készítve), illetve naponta adjunk neki húsféléket, melyeket változatosan készítsünk el.

A húsoknál fontos tudnivaló, hogy a vörös húsok mellett a vadhúsok tartalmaznak nagyobb mennyiségben vasat. Tehát az étrend ne csupán baromfit, hanem vörös húst is tartalmazzon. Nagyon jó vasforrás a májfélék is. Ezeket kis mennyiségű olajon sütve, főzve, pudingnak elkészítve egyaránt adhatjuk a kisgyermeknek. Mivel a máj méregtelenítő szervként működik, ezért válasszuk fiatal állat máját, amit legfeljebb hetente egyszer javasolt adni a kisgyermeknek.

A zöldségek fogyasztása az étrend vitamin-, ásványi anyag- és rosttartalma miatt fontos. A főzelékfélék mellett minden nap kétszer adjunk kisgyermekünknek a hideg étkezések (reggeli és/vagy vacsora) mellé friss kerti zöldséget. A főtt ételek mellé kínáljuk meg salátával, ami állhat vegyesen összevágott friss zöldségekből. A salátákra akár joghurtos, zöldfűszeres öntetet is tehetünk.

A folyadékbevitel mértéke sajnos nem volt tökéletesen felbecsülhető. A gyermek az anyatej mellett napi kb. 4,5 dl folyadékot fogyasztott víz és gyümölcslé formájában. Egy 1 és 3 éves közötti kisgyermeknek napi kb. 1,2 l folyadékra van szüksége évszaktól függetlenül. Érdemes lenne lemérni, hogy pontosan mennyi anyatejet fogyaszt a kisgyermek, hogy meggyőződhessünk a bevitt folyadék mennyiségéről.

Energia és főbb tápanyagok az étrendben:

A legtöbb ásványi anyag mennyisége fedezi az 1 és 3 év közötti kisgyermek igényeit, kivéve a vasat. Az étrend vasmennyisége csupán az ideális 46%-a volt. Az elégtelen vasbevitel negatívan befolyásolhatja a gyermekek megfelelő szellemi fejlődését, mely tanulási problémákhoz, magatartás-zavarokhoz vezethet.  Az állati eredetű nyersanyagokban található vas 3-4-szer jobban hasznosul, mint a növényi élelmiszerekben található vas, így a sok vasat tartalmazó növényekből (pl. spenót, brokkoli, lencse, olajos magvak) kevés vas szívódik fel, továbbá a hüvelyesek puffasztó hatásuk miatt nem javasoltak az 1-3 éves korosztály számára. Kiemelkedő mennyiségben tartalmaznak vasat a belsőségek (hetente 1 alkalommal javasolt 30-60g), húsok. Amennyiben a gyermek egyáltalán nem vagy kevés belsőséget, ill. állati eredetű élelmiszert fogyaszt, ajánlott olyan termékeket fogyasztani, amelyek kellő mennyiségben és minőségben tartalmazzák a gyermekek számára szükséges vasmennyiséget.

Az étrendben a tápanyag arányok, tehát a fehérjék, zsírok és szénhidrátok eloszlása ideális. Azonban 3 napos étrend napi energiatartalma átlagosan 950 kcal, ami elmarad az ideálisnak tartott 1300 kalóriától. Abban az esetben, ha a gyermek megfelelően gyarapodik, egészséges, akkor ez a kalóriaérték valószínűleg kielégíti szervezetét.

Kiemelendő, hogy az étrend koleszterin-tartalma az ideális 134%-a. Ennek hátterében a sült hal és a tojásrántotta áll. Az egészséges táplálkozás keretén belül bő olajban sült ételt maximum hetente egyszer ajánlott fogyasztani.

A vitaminok mennyisége az étrendben kielégítő, sőt, több vitamin meghaladja a szükségleti értéket, de ez a túlzott bevitel elsősorban a vízben oldódó vitaminokra jellemző, melyek nem halmozódnak fel, nem okoznak problémát, hanem kiürülnek a szervezetből.

Az ásványi anyagok közül a nátrium fogyasztása az ideális 240%-a volt. A nátrium-bevitel csökkentése érdekében kerüljük a készételek, mártásalapok, hozzáadott sót tartalmazó fűszerkészítmények, sózott élelmiszerek fogyasztását. Ételkészítésnél használjunk csökkentett nátriumtartalmú sót, javasolja a dietetikus.

Az elemzett táplálási napló:

első nap: anyatej napi négyszer
 
4 db htartási keksz Győri
 
20 gr kenyér tk rozsliszt+graham liszt+fehérliszt
 
18 gr sajt Medve, natúr
 
1 banán  
 
1 nektarin  
 
20 gr zabpehely Blütenzarte Kölln flocken
 
150 gr joghurt Tesco színes élőflórás natúr
 
4 deci víz Szentkirályi, szénsavmentes
 
0.5 deci almalé Sun Grown 100%
 
50 gr hekk  
 
150 gr rizs Thai jazmin
második nap: anyatej napi négyszer
 
20 gr kenyér tk rozsliszt+graham liszt+fehérliszt
 
18 gr sajt Medve, natúr
 
10 gr kígyóuborka  
 
1 banán  
 
2 barack  
 
1 alma  
 
100 gr joghurt Tesco színes élőflórás natúr
 
4 deci víz Szentkirályi, szénsavmentes
 
0.5 deci almalé Sun Grown 100%
 
200 gr főzelék sárgarépa+krumpli+olívaolaj+csirkemell
 
 
 
harmadik nap: anyatej napi négyszer
 
15 gr kenyér tk rozsliszt+graham liszt+fehérliszt
 
10 gr sajt Medve, natúr
 
15 gr rántotta  
 
fél paradicsom  
 
50 gr sinlac +150 gr víz
 
200 gr sárgadinnye  
 
1 banán  
 
4 deci víz Szentkirályi, szénsavmentes
 
0.5 deci narancslé Sun Grown 100%
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek