Az ételfutárok a kismama barátai

Megveted a kényelmi eszközöket és szolgáltatásokat?

Elkötelezett zöld vagy, aki otthon kapált krumplit főz a saját konyhájában, lenvászon ruhában jár, szelektíven gyűjt, biciklivel közlekedik, és be nem tenné a lábát egy plázába vagy egy gyorsétterembe?

No, lehet ez még így se.

Alábbiakban bemutatjuk azokat a lenézett vívmányokat, amelyek egy lestrapált-lefáradt vagy lakásba zárt kismamának igen sok segítséget jelenthetnek.

Autó, mint rokkantkocsi

„Messzebb nem bírtál megállni?” – kérdezték a velem lévő hímek, ha a szombat esti szórakozásnál rám jutott a vezetés, naná, én megálltam nyilván valahol Rákosrendezőnél, míg szerintük a helyes magatartás, ha a rendszámtábla orral verdesi a Liszt Ferenc téri kerthelyiség kerítését, a szélvédő mögött kézzel írt „Áruszállítás” felirattal. Amint túlhaladtam a 30. hetet, magam sem jártam el másként – a gyerek iskolájánál csak azért nem álltam közelebb, mert a kocsi nem képes felmenni a lépcsőn, míg a karácsonyi rémület után (két tele szatyor hazaszállítása után kis híján megszültem a fazekaim felett) már két liter tejért és tíz deka parizerért is urasan kocsival libbentem. Huszonnyolc éves koromig nem is volt autóm – ehhez képest terhességem utolsó heteiben csak azért nem mentem vele a vécére, mert akkor már be-és kikászálódni belőle sem volt egyszerű feladat.

Ételfutárok, szóljanyádnakhozzonpénztautók és webáruházak

Mi sem jobb ezeknél, térdig érő hóban, amikor a bevásárlás-főzés-habarás gondolata is riasztó, ráadásul a múlt héten is a negyedik napon a kutya előtt landolt az ételköltemény fele, mivel más esetleg nincs otthon hétközben, aki megegye, a mennyiséget pedig rendszeresen elszámolod. Ha félóránként szoptatsz, megváltás lehet egy pizza, ami úgy friss, hogy nem neked kell elkészítened, egy többgyerekes barátnőm pedig egyenesen Groby függő lett, amíg a gyerekei igen fiatalok voltak, mivel kicsiknek nem voltak mondhatóak, a lakás a negyediken volt (lift nincs), és egy nagybevásárlásra szánt időkereten belül rengeteg más, hasznos dolgot is lehet intézni.

Gyorséttermek

„Mi legyen a köret a csirke mellé?” – kérdeztem elhaló hangon a gyerektől, mikor roskadt porhüvelyemet a Tutankhamon kiállítás megtekintése után valahogy beraktam a kocsiba, szülés előtt 4 nappal. „Sült krumpliiii!”- jött a válasz, az arcomra viszont olyan kifejezés települt, mintha legalábbis narancsos kacsát rendelt volna a kölyök, Grand Marnier felfújttal, délután fél kettőkor. Töprengtem, majd felvillanyozva kormányoztam a Kőbányán is megtelepült lánc parkolójába. „Kérekegynagyadagkrumplitelfogadnakmelegétkezésijegyetis?”- hadartam egyszuszra a kb. 17 éves, vigyorgó felszolgáló srácnak, a kölyök tíz perc múlva már eszegetett, én pedig megúsztam, hogy az legyen az „elhalálozás oka” rovatban, hogy „krumplihámozás”.

Mobil kommunikációs eszközök

Ha a telefont magaddal hurcolhatod, akkor nem kell a kutyát ráidomítani, hogy vegye fel, mikor épp szoptatsz. Egy akár hetekre kórházba vagy fekvésre kényszerített kismamának pedig áldás lehet egy laptop, esetleg a mobil internet – mindegy, hogy jogszabályt szerkeszt vagy Tetrisezik rajta, addig sincs annyi energiája parázni azon, mi lesz, ha holnap megszül és valami baj lesz, és a fekvés sem tűnik annyira kibírhatatlannak.

Műszálas, elasztikus ruhák

Ha eddig borzadtál tőlük, most megtapasztalhatod előnyeiket is. Egy gömbölyű pocakon rémesen mutathat minden merev, sok vasalást igénylő textília (ráadásul vagy szoros, vagy lecsúszik), míg igézően domborulhat egy rugalmas, neadjisten fényes anyag, ami ráadásul hamar megszárad és hurrá, vasalni sem kell, az állómunka ugye előrehaladott terhességben fokozottan kerülendő. Legalábbis erre lehet fogni, hogy nem vasaltál hetek óta.

Tévé

Ha teljesen kidöglöttél, akkor még mindig mondhatod, hogy valami értelmeset csinálsz, ha valami okos ismeretterjesztő sorozatra állítod, és elheversz előtte. Tornáztatod az agyadat, mondhatod, és ha a villanyt is okosan lekapcsoltad közben, akkor senki nem veszi észre, hogy már félórája bőrön át nézed. Igaz, a férjed is ezt csinálja, pedig nem is terhes.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek