Az anorexiás modellek éhezésre buzdítják a kislányokat

anorexia

Az anorexiás modellek által diktált minta már egészen korán befolyásolja a lányokat: a kis- és nagykamaszok több mint fele gondolja magáról, hogy fogynia kellene, habár az esetek jelentős részében ez nincs így. Ennek nyomán a lányok igen nagy hányada a testsúlycsökkenés érdekében egy vagy akár két főétkezést is kihagy naponta, sőt a legelszántabbak a rendszeres hashajtószedéstől sem riadnak vissza.

A média manapság a karcsúsággal társítja a pozitív életérzést, a csillogást és a sikert, ezért tulajdonképpen nem meglepő, hogy a tizenéves lányok jelentős része akkor is meg van győződve arról, hogy több-kevesebb kilót le kellene adnia, ha testsúlya bőven belefér a normális kategóriába. A helyzet azonban sok szempontból súlyosabb, mint gondolnánk – egy most nyilvánosságra hozott felmérés betekintést enged a megdöbbentő tényekbe.

Az exeteri iskola-egészségügyi felvilágosító szervezet (Schools Health Education) által 32 ezer, 10–15 éves diák körében végzett felmérés szerint a brit kamaszlányok (14–15 évesek) többsége úgy véli, hogy túlsúlyos, noha ennek csak az esetek egy részében van valós alapja, sőt már a 10–11 évesek körében is 40 százalékra tehető az alakjukkal elégedetlen lányok aránya. Még ennél is nagyobb probléma, hogy a gyerekek nagyobb része a maga feje után menve próbál is változtatni a helyzeten: annak ellenére, hogy a 14–15 éves lányok mindössze 10 százaléka valóban túlsúlyos vagy kövér, sőt viszonylag nagy számban vannak köztük valójában alultápláltak is, 58 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy fogynia kellene, és nem sokkal marad el ettől a 12–13 évesek körében regisztrált 52 százalékos arány sem.

A 14–15 évesek 26 százaléka nem reggelizik, 22 százaléka nem ebédel a „nemes” cél – vagyis a Victoria Beckham-i formák elérése – érdekében, 10 százalékuk pedig mindkét alkalmat kihagyja és megelégszik egyetlen étkezéssel, ami rendszerint éppen a vacsora. A 12 évesek között is nagyjából hasonló a helyzet: 20 százalékuk nem reggelizik és 14 százalékuk nem ebédel, de már az ennél fiatalabbak, a 10–11 évesek körében is 7 százalék a nem reggelizők aránya. A 14–15 éves korcsoportban minden tizedik lány a rendszeres hashajtószedéstől sem riad vissza a fogyás érdekében.

Mindenféle tudományos ismeret nélkül is belátható, hogy e gyakorlat alapvetően veszélyezteti a megfelelő tápláltsági állapot fenntartását, szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy igen lényeges szerepet játszhat az evészavarok – az anorexia és a bulímia – létrejöttében is. A helyzet mielőbbi megoldást sürget, annál is inkább, mert 1991 óta folyamatosan emelkedő tendencia tapasztalható az alakjukkal elégedetlen, ezért a fogyás érdekében akár még éhezni is hajlandó gyerekek számában.

Oszd meg másokkal is!
Mustra