Könnyű nyári torták nem csak gyerekeknek

csokis

A családban sok a nyári névnap, szülinap, ilyenkor mindig nagy sütizést rendezünk. Most ezekből ajánlok néhányat. Az elsőt a nagynéném készítette pár hete egy névnapi összejövetel alkalmából, pont akkor érett a málna. A másik kettő az én művem, a csokis Cárom szülinapi tortája, szombaton volt egyéves, valami olyat akartam sütni, amiből ő is ehet. A túrótorta nagy kedvencem, de nyers tojás van benne, ezért csak nagyobb gyerekeknek kínáljuk.


Joghurtos-gyümölcsös torta

Hozzávalók:

1 piskóta
5 dl natúr joghurt
5 dl habtejszín
50 dkg mascarpone
16 dkg cukor
2,5 dkg zselatin
gyümölcs

malnas

Elkészítjük a piskótát (8 tojás sárgát 8 ek. cukorral habosra keverünk, hozzáadunk 8 ek. lisztet, késhegynyi szódabikarbónát, elkeverjük majd föllazítjuk a 8 fehérjéből vert kemény habbal) amit három részre vágunk. Összekeverjük a krémsajtot, a joghurtot és a cukrot, hozzáadjuk a habbá vert tejszínt és a kevés vízbe áztatott zselatint. Ezzel a krémmel megkenjük az első lapot, gyümölcsöt teszünk rá, majd a második piskótalap, krém, gyümölcs végül a torta teteje. Az oldalára és a tetejére kenjük a maradék krémet, amire ismét gyümölcsöt teszünk. Tálalás előtt pár órát hűtjük. Könnyen elkészíthető nyári édesség, különösen jól mutat piros gyümölccsel vagy fekete szederrel, áfonyával.

Csokitorta

Hozzávalók:

1 piskóta
3 dl tej
3 ek. liszt
10 dkg étcsoki
25 dkg porcukor
25 dkg Rama

Elkészítjük a piskótát és két részre vágjuk. Nem szeretek kard hosszúságú késsel piskótát vágni, mert a végeredmény bizonytalan, kiskéssel meg cakkos lesz. Az anyukámtól tanultam egy trükköt a kerek torta biztonságos és szép vágására. Egy kis éles késsel körbevágjuk a piskótát kb. 1 cm mélyen, csak arra kell figyelni, hogy közben a kés párhuzamos maradjon az asztallal. Ebbe vágatba körbe cérnát vezetünk, majd keresztezzük és az asztallal párhuzamosan óvatosan húzni kezdjük, a hurok pedig szépen elvágja.

A krémhez a tejből és a lisztből besamelt főztem, megvártam, míg teljesen kihűl, közben megkevertem párszor. A cukrot a Ramával habosra kevertem, hozzáadtam a besamelt (kevés fehér krémet félretettem a díszítéshez) és a gőz fölött megolvasztott csokit. A meleg csokit először kevés krémmel lehűtöttem, majd az egészet összekevertem és beraktam a hűtőbe. Egy óra múlva töltöttem meg a piskótát, az oldalát szeletelt mandulával borítottam be, a tetejét a maradék krémmel díszítettem. Nagynéném szokott olvasztott csokit használni a tortakrémekhez, ami mindig nagy siker, életemben először próbálkoztam vele, rajtam kívül mindenkinek ízlett. Nem tudom, mi bajom volt vele, amit a nagynéném készített, finomabbnak találtam, azért is próbáltam ki.

Túrótorta

Hozzávalók:

50 dkg túró
12,5 dkg Rama
25 dkg cukor
3 tojás sárgája
2 cs. vaníliás cukor
4 dl tej
12 g zselatin
gyümölcs

A Ramát a cukorral és a tojássárgákkal habosra keverjük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a túrót, majd jól összedolgozzuk. A tejet felforraljuk (egy ujjnyi vizet rakok az edénybe erre öntöm a tejet, így nem ég le), lehúzzuk a tűzről és a kevés vízbe áztatott zselatint elkeverjük benne. Végül hozzákeverjük a túróhoz és egy tortaformába öntjük. Ha megdermedt, a tetejére tetszőlegesen válogatott gyümölcsöket teszünk. Eredetileg kell rá tenni egy réteg gyümölcskocsonyát, de én nem szeretem azt az ízetlen remegő valamit, ezért csak tálalás előtt vágtam rá a gyümölcsöt és frissen szinte mind meg is ettük.

turos

Ideális nyári édesség, hamar elkészül, nem kell sütni, nálunk nagyon népszerű, mert nincs tésztája, csak a túró. Variáció: ha kihagyjuk a zselatint és csak annyi tejjel keverjük el, hogy még sűrű masszát kapjunk, akkor kis tálakba adagolva gyümölcsökkel vagy gyümölcspürével leöntve túrókrémként is tálalhatjuk.

Mesianyu

Oszd meg másokkal is!
Mustra