A PCOS nem gyógyítható, de kezelhető betegség

A női „bajjal” sok minden egyéb dolgot is a nyakunkba veszünk, s sokszor nagyobb probléma lehet néhány kellemetlen tünet mögött, mint azt a legtöbben gondolnánk. Ha a menstruáció alatt jelentkező heves görcsök, valamint az elhúzódó ciklus néhány egyéb tünettel is párosul, érdemes kivizsgáltatni magunkat, ugyanis komoly betegségre is gondolnunk kell, ami nem csak meddőséget, de életminőségbeli zavarokat is okozhat, valamint később súlyos betegségeket idézhet elő.

forrás: www.manmartinmd.com/pco_sono.htm

Ha tehát a fenti tüneteken kívül szédüléssel, zsíros és erősen hulló hajjal, indokolatlan hízással, valamint ronda bőrrel, magas vérnyomással, esetleg depresszióval küzdünk, plusz a fent említett elhúzódó, vagy nem is jelentkező ciklussal és görcsökkel, akkor alapos nőgyógyászati és belgyógyászati kivizsgálás indokolt.



A női meddőség hátterében sok minden egyéb probléma is állhat, az egyik leggyakrabban előforduló hormonális és anyagcsere-probléma azonban, a PCOS (Policisztás ovárium szindróma) a nők 10 százalékát érinti. A betegség tulajdonképpen a petefészekben rendellenesen megjelenő cisztákat jelenti, melyek attól képződnek, hogy a havi ciklusok alkalmával nem érik meg a tüsző, csak egy pici cisztává korcsosul. Ezek az évek során összegyűlnek és megnövelik a petefészket. Ez a tünet természetesen más betegségekre is utalhat, ezen kívül a PCO mögött összetett folyamatok együttese áll.

Már a szülők, nagyszülők kórtörténete is utalhat saját problémánkra, ugyanis örökletes anyagcsere-betegségről beszélünk, amely véglegesen nem gyógyítható, ám jól kezelhető. A férfiaknál is jelentkezik a betegség, a kopaszodó, zsíros bőrű férfiak valószínűleg továbbörökítői a PCO-nak, ám petefészek hiányában nem derül rá fény.

Az egyik folyamat, ami az anyagcsere-változást elindítja a szervezetben, hogy a hasnyálmirigy több inzulint termel a normálisnál (inzulinrezisztencia). A petefészek a mellékvesékkel együtt több férfi hormont termel (enyhe mértékben), sőt a női hormonok még a zsírszövetekben is férfivá alakulhatnak, ettől pedig erős szőrnövekedés indulhat.

Ez az állapot később tovább gyűrűzik, s az inzulinrezisztencia, anyagcserezavar további problémákat idéz elő. Magas vérnyomás jelentkezhet, szív- és érrendszeri betegségek keletkezéséhez vezethet, s ha időben nem ismerik fel az alapbetegséget, önálló, új betegségek kapcsolódhatnak hozzá. Visszafelé is igaz azonban az, hogy a hormonális problémákat nemcsak a PCO okozhatja, a betegség ugyanis a hormonális bajok tipikus tünetét mutatja, s nem zárja ki, hogy a PCO-n kívül egyéb hormonzavar is fennáll. Ki kell zárni tehát azokat a betegségeket, amiknek tünetei hasonlóak a PCO tüneteihez (pajzsmirigy alulműködés, agyalapi mirigy jóindulatú megnagyobbodása, mellékvese enzimzavarok, Cushing-kór vagy Cushing-szindróma, androgén hormont termelő mellékvese- vagy petefészek daganatok). A pontos diagnózis felállítását belgyógyász-endokrinológus végzi, s a nőgyógyásszal közösen kezdik meg a beteg kezelését.

Már említettem, hogy a PCOS a jelen ismeretek szerint nem gyógyítható, ám életmódváltással jól kezelhető és visszafordítható, valamint tünetmentessé tehető. Szerencsére nem kizárt a teherbeesés sem, sőt, a terhesség pozitívan hat a fenti problémával küzdő szervezetre. Szerencsére nem csak műtéti úton javítható az állapot, tapasztalat szerint a beavatkozás után 1-2 évvel visszatérnek a ciszták, az alapkezelés így három összetevőből áll, mely az túlzott inzulintermelésre fókuszál. Diétával (nem csak szénhidrát, hanem kalória), rendszeres mozgással, valamint gyógyszerrel sikeres eredményeket érnek el a betegeknél. Legtöbbször egy cukorbetegeknél sikeresen használt gyógyszert alkalmaznak, ami hatékony, ám sokan félnek a kellemetlen mellékhatásoktól (hányás, gyomorfájdalom, gyengeség). Ami érdekessé teszi ezt a gyógyszert, hogy egyetlen országban sincs a PCOS kezelésére törzskönyvezve, s alkalmazását korábban emberkísérletnek minősítették Magyarországon, ezért külön engedélyezési kérelemmel lehetett a gyógyszerhez hozzájutni.

Bár a fenti adatokból látszik, hogy érdemes minél korábban megfékezni a PCO-t, mégis, a nők többsége egészen addig, amíg nem gondol a gyerekvállalásra, nem foglalkozik a betegséggel, mert vagy nem ismerték fel náluk, vagy pedig nem zavarja őket. A tapasztalatok ráadásul azt is alátámasztják, hogy sokan nem találkoznak idejekorán olyan lelkiismeretes orvossal, aki utánajár a tünetek mögötti valós problémának, így éveket vesztenek azok, akik PCO-val szeretnének teherbe esni.

forrás: www.pco-szindroma.hu; www.hipofizis.hu

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek