Minden ötödik osztrák gyerek kövér

Minden ötödik, 6 és 14 év közötti osztrák gyerek túlsúlyos, 8 százalékuk kórosan elhízott - az ijesztő adat ellenére az egyre komolyabbá váló életmódbeli-egészségügyi probléma a szakértők szerint még mindig nem kap elég figyelmet az alpesi országban. A Profil politikai-gazdasági hírmagazin több tanulmányt is közöl legfrissebb számában annak alátámasztására, hogy a gyerekek elhízása szinte már járványszerű mértéket ölt, anélkül azonban, hogy a társadalomban megszólalnának a riasztócsengők. A folyóiratban idézett szakemberek azért igyekeznek nyomatékosítani a problémát, mert meggyőződésük, hogy nem egyszerűen drasztikus életmódbeli és táplálkozási változtatásokra lenne szükség, hanem arra is, hogy komolyan vegyék az Egészségügyi Világszervezet (WHO) intelemmel felérő meghatározását: a túlsúlyosság betegség, amely további bajok - maga vérnyomás, cukorbetegség, veseelégtelenség, rák és szívinfarktus - forrása lehet.



A mai kövér gyerekekből válhatnak holnapra az adipozitásban (kóros elhájasodásban) szenvedő felnőttek, ami a Profil megfogalmazása szerint, ha nem fordítanak rá kellő gondot, beláthatatlan következményekkel járó lavinát idézhet elő az egészségügyi kiadásokban. A 6 és 14 év közötti gyerekek körében végzett országos felmérés azt mutatta ki, hogy az osztrák fiúk 20,2 százaléka, a lányok 17,7 százaléka súlyfölösleggel küszködik. Közel 8 százalékuk betegesen elhízott. Egy másik, a bécsi orvosi kamara bevonásával készült elemzés alapján Stájerországban, Alsó-Ausztriában és Burgenlandban minden harmadik, 6 és 18 év közötti fiú kövér; Burgenlandban a lányok egyharmada ugyancsak túlsúlyos, számol be az MTI.

Drámai képet festett az osztrák gyerekek állapotáról az a nemzetközi felmérés is, amelyhez Helena-tanulmány elnevezéssel tíz európai fővárosban gyűjtöttek adatokat. Az összesítés szerint a 13-16 éves bécsi fiatalok 22,3 százaléka súlyfölösleggel bajlódik, csaknem 5 százalékuk kórosan kövér. A magas vérnyomás, a dohányzás, a kevés mozgás, az egészségtelen rágcsálnivalók, édességek és üdítőitalok fogyasztása tekintetében a bécsi kamaszok az európai élbolyhoz tartoznak.

A Profil idézett az országos katonai sorozóbizottság jelentéséből is. Az évente 35-40 ezer sorköteles fiatal fizikai állapotát megvizsgáló testület kimutatása szerint míg 1988-ban a megjelentek 27,3 százalékát minősítették túlsúlyosnak (testsúlyuk meghaladta a 74 kilogrammot), addig 2008-ban már kis híján 40 százalékukat, írja az MTI.
Oszd meg másokkal is!
Mustra