Phytophotodermatitis, újabb para a mamiknak

A nyári hónapokban a phytophotodermatitis gyakori megbetegedés a napimádók, kisgyermekesek, illetve a kertészek között. A kórkép gyakorlatilag bárkinél előfordulhat, aki fűben játszik, napozik, esetleg simán csak baráti társaságban piknikezik.

A legtöbb növény tartalmaz olyan anyagot, mely fototoxikus. Ilyen esetben a növény bizonyos része, pl. nedve, levele, a bőrre kerülve napsugárzással kombinálva súlyos bőrtüneteket okozhat.


Mely növények okoznak a leggyakrabban ilyen panaszokat?
A teljesség igénye nélkül felsorolok párat.

Umbelliferae Ernyősök
Daucus carota vadmurok - vadrépa
Heracleum sphondylium - medvetalp
Pastinaca sativa - pasztinák
Apium graveolens - zeller
Rutaceae Rutafélék
Citrus bergamia - bergamottnarancs
Citrus maxima - óriás narancs
Dictamnus albus - nagy ezerjófű
Moracea Fügefélék
Ficus carica füge
Leguminosae Hüvelyesek
Psoralea corylifolia - maláj tea

 Mik is ezek a bőrtünetek?

A képen is látható, hogy piros, gyulladt alapon jelennek meg feszes falú hólyagok, gyakran nagy ijedtségre adva okot. Leggyakrabban az arcon, karokon, lábakon fordulnak elő a tünetek, tekintettel arra, hogy ezek a területek vannak leginkább kitéve a növények illetve a napsugárzás hatásainak. A hólyagok elhelyezkedése lehet vonalas, de bizarr alakot is ölthet. Másik klasszikus alakja a betegségnek, hogy égési sérüléshez hasonlóan egy sötéten pigmentált vonalas alalkot látunk.

Mit tehetünk?

Megelőzésként elmondhatom, hogy ne üljünk bele az ezerjófűbe napozni :) , de ha már kijöttek a tünetek kenjük be kortikoszteroiddal, illetve súlyos esetben égésként kezeljük.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek